Musorujsag
Élő Eredmények

Meghökkentő Fradi, groteszk Honvéd, Kövesd-tőzsde – így zárták az NB I-es klubok a téli átigazolási szezont

Meghökkentő Fradi, groteszk Honvéd, Kövesd-tőzsde – így zárták az NB I-es klubok a téli átigazolási szezont

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
A szokásos kéthetes késéssel, de lezárult a téli átigazolási időszak a magyar kluboknál is, a júniusi piacnyitásig csak szabadon igazolható labdarúgókat igazolhatnak. Szokásunkhoz híven ezúttal is mérleget vonunk a mögöttünk álló bő két hónapból, kiemeljük azokat a csapatokat és játékosokat, akik kifejezetten jól vagy éppen rosszul jártak egy-egy transzferrel. Az elmúlt időszakban egyébként mintegy 5 millió euróval növekedett az OTP Bank Liga összjátékosértéke, a ligában játszó 341 labdarúgónak továbbra is közel fele (145) idegenlégiós. A legnagyobbat télen a Kisvárda ugrott, amely keretének közel negyedével növelte az értékét, így már 11 millió euró fölött.

A legjobb

Nincs nagy meglepetés – a téli átigazolási szezon non plus ultrája, Mufasája Aissa Laidouni és a Union Berlin esete. A Ferencváros középpályása a világbajnoksággal adta el magát végérvényesen topligákba, bár a golyóstollak bizonyára becsülettel dolgoztak a Fradi őszi Európa-liga-meccsein is. Kubatov Gáborék kerekperec kijelentették, hogy csak megfelelő ajánlat esetén engedik el az egyre klasszisodó középpályást, a sajtóhírek szerint érdeklődőkkel pedig Spree-t lehetett volna rekeszteni.

Az a bizonyos ajánlat végül Schäfer András klubjától, a Bundesliga közvetlen élmezőnyéhez tartozó, szintén Európa-liga-tavaszra készülő Union Berlintől érkezett meg, elméletileg 4.1 millió euróért igazolt át Laidouni a németekhez.

A Fradi nem először kovácsol eurómilliókat egy játékos felépítéséből, ha pedig Laidouni képes akklimatizálódni a topligában is, akkor neki és a Unionnak is nagyon előnyös transzfer lehet.

A világbajnokság után búcsút intett a Népligetnek Aissa Laidouni (Fotó: EPA/Tolga Bozoglu).

A legjellemzőbbek

Egy régebbi és egy új tendencia is jellemezte a téli transzfertálcát: az egyik a Ferencváros „selejtezős” taktikája, azaz olyan játékosok szerződtetése, akiket nyáron, a Bajnokok Ligája selejtezőben személyesen is megnézett. Nyilván nemcsak az ott látottaknak köszönhetően, de azokkal szoros összefüggésben került a Slovanból Myenty Abena, a Qarabagtól pedig Owosu Kwabena a magyar bajnokhoz.

A másik NB I-es jellemvonás a tékozló fiúk hazatérése: mind magyar játékosok, akik a kellemetlenül végződő külföldi karrier után már érett férfiemberként segíthetik nevelőegyesületüket – erre Varga Kevin az aktuális példa. Mind azok a légiósok, akik a régióhoz és színvonalhoz képest korrekt életkörülményeket, infratstruktúrát kihasználva visszatérnek a magyar bajnokságba. Ahogy nyáron egy bizonyos Eduvie Ikoba, úgy most a neodebreceni Antonio Mance és a Kisvárdára érkező Danijel Petkovics lett ismét magyarországi légiós.

A legaktívabb bevásárló

*beszélgetés az m4sport.hu szerkesztőségében az átigazolási időszak alatt*
-Új igazolás!
-Mezőkövesd?
-Mezőkövesd.

A borsodi csapat egészen elképesztő skálát fedett le a télen, fiatal, tehetséges magyar labdarúgók kölcsönvételétől, válogatott játékoson át martinique-i és Comore-szigeteki futballistákig frissítette a keretét, miközben jónéhány labdarúgótól meg is vált. A legnagyobb visszhangot talán a fél éve klub nélkül tengődő légiósok érkezése váltotta ki, az ő esetükben talán az lesz mérvadó, hogy jövő ilyenkor is a klub játékosai lesznek-e (az egy éve igazoltak közül egyedül Andrej Lukic maradt hírmondónak). Az eddig eltelt néhány fordulóban egyébként voltak játékosok, akik nem is mozogtak rosszul, s fel tudták venni a szervezett mezőkövesdi futballt, de összességében meglepődnénk, ha mindegyikük Drazsics- vagy Besirovic-szintű pályafutást futna be Matyóföldön.

Comore-szigeteki védő, magyar válogatott támadó, fehérorosz csatár – sokszínű Kövesd (fotó: Mezőkövesd Zsóry FC).

A leggroteszkebb

11. helyen fejezte be az őszi szezont a Budapest Honvéd, s azóta sem tudott elmozdulni a veszélyzónából. A klubnál viszont feje tetejére álltak a változások a szünetben: a fluktuálóbajnoknak számító játékoskeret szinte teljesen együtt maradt, a klubházban viszont régi bástyákat váltottak le – Kun Gábor ügyvezetőt hasonló nevű Gergely váltotta, illetve Simon Miklós évtizedes munkája ért véget a Magyar Futball Akadémia szakmai igazgatójaként, Fehér Péter északról szállt alá a helyére, de a klub menedzsmentjében több más változás is történt.

Dean Klafuric és az őt ellenőrző bizottság amondó, hogy a csapat céljai a jelenlegi állománnyal is elérhetőek, mindezt alátámasztja, hogy Benczenleitner Barna hazarendelése mellett csak olyan játékosok távoztak, akik ősszel nem sok szerepet kaptak bajnokin. Hogy a vezetőedzőnek igaza van-e, néhány hónapon belül kiderül, a székházban történt cserék hatásának még azután is időt kell adni. Az biztos, hogy (ismét) rettenetesen nehéz tavasz vár a kispestiekre – kérem, szíveskedjenek kiegyenesedni.

Ez a Honvéd képes lehet kiharcolni a bennmaradást (fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A legjobb sztori

A Mezőkövesd egyik első szerzeménye Csontos Dominik volt, érkezésekor még csak sejthettük, hogy a csapat a komplett univerzumot (figyelem, költői túlzás!) magáévá tudná. Amilyen nagy reményekkel érkezett a Fradi-nevelésű védő, olyan hirtelen távozott is, január utolsó előtti hetében már az NB II-es ETO jelentette be a leigazolását.

A Mezőkövesd nem eresztette bőlére a magyarázatot, egymondatos közleményben kívánt sok sikert az átutazónak, a győri aláíráskor pedig Csontos úgy fogalmazott, „érdekesnek találta” az ETO ajánlatát, ezért váltott. Akárhogy is, ha csak a szűz csekkeket nézzük: szabadon igazolhatóként érkezett, pénzért távozott – a Mezőkövesd jót tőzsdézett Csontos Dominikkal.

Könnyen jött, hamar ment (fotó: Mezőkövesd Zsóry FC).

A legváratlanabb

Ez a kategória is a Ferencvároshoz fűződik, de megítélése abszolút szubjektív. Addig még alig, hogy a piaczárás előtt nem sokkal Kubatov Gábor Facebook-oldalán libbentett be új érkezőt, a találgatások elsősorban Simone Trimboliról szóltak, Baráth Péter érkezése mindaddig nem szerepelt a nyilvánosság előtt.

Igaz, magát a középpályást is meglepte a hirtelen jött lehetőség, de annál szívesebben vágott az új kalandba: a Fradinál pedig szükség is van a frissítésre, mert Laidouni távozott, Besic pedig súlyosan megsérült, maradt egyelőre Esiti, Vécsei és Sigér arra a posztra. A Ferencvárossal kapcsolatban pedig az ember a legritkább esetben gondol arra, hogy másik NB I-es csapattól szerződtetne magyar játékost (az elmúlt három évben erre nem nagyon volt példa), az viszont már Pászka Lórándnál és Sigér Dávidnál is látható, hogy a fantáziadús hazai játékosokra lecsap, s képes is beépíteni csapatába – ha nem is alapemberként. Baráth esetében egyelőre csak fél évnyi kölcsönszerződésről van szó, minden további nyáron kiderül. Az biztos, hogyha a váltás jól sül el, abból egy harmadik fél – bizonyos magyar válogatott – is gyümölcsözhet.

Baráth Péter segíthet a Fradinak (fotó: fradi.hu).

A legmegosztóbb

A váratlan kategóriába semmiképp sem sorolható, hiszen sajtóhírek már napokkal korábban belengették, de valahogy az ember mégsem tudja hova tenni Csongvai Áron és Katona Mátyás csapatváltását. Juhász Roland szavai és az Újpest közleménye – miszerint igen magas átigazolási díj ellenében engedte el a magyar fiatalokat – arra utalhat, hogy a Fehérvár némi erőt demonstrált az egyik közvetlen riválisán, nemcsak magát erősítette, de a lila-fehéreket is gyengítette egyben. Csongvai személyében ráadásul a csapatkapitányt vásárolták ki élő szerződéséből, erre azért nem minden nap látunk példát, Batik Bence példája lebeghetne a szemünk előtt, de ott más volt a helyzet, hiszen a Honvéd kereten kívül helyezte, így csapott le rá a Puskás Akadémia.

Csongvai és Katona esete sokat elárul a két klub működéséről, prioritásairól, a kérdés persze, hogy a játékosok miként viszonyulnak a váltáshoz, mindketten profi labdarúgó-karrierjüket köszönhetik az Újpestnek. Ha az ott nyújtott teljesítményüket – ami mondjuk Csongvai esetében válogatott meghívót is ért – tudják reprodukálni piros-kékben, segíthetnek talpra állni Huszti Szabolcs csapatának. De a projekt rengeteg ellenérzést is kiváltott a szurkolókban, nem lesz könnyű bizonyítani egyik oldalon sem a transzfer létjogosultságát.

A legígéretesebb

2022-ben kimondottan üde színfoltja volt a magyar NB I-nek Szabó Bálint. A Paks fiatal középpályása mindössze ötödik alkalommal játszott kezdőként az OTP Bank Ligában, amikor februárban zseniális gólt lőtt a Ferencvárosnak a Groupama Arénában, lendületes játéka és átlagon felüli technikája hamar felkeltette a játékosügynökök figyelmét. A Paks minimális téli mozgásainak az ő külföldre igazolása lett az egyik slágere (a másik nyilván Bognár György érkezése), viszont a kérdőjel ott böködi a fejét, vajon megérett-e erre a váltásra?

Szabó Bálint ugyanis a török élvonalban 12. helyen álló Antalyaspor színeiben folytatja – egyelőre kölcsönben. Ha a váltás megfelelően időzített, lehet belőle a következő magyar futballista, aki sikeres külföldi karriert épít, ehhez nyilván tovább kell fejlődnie. Ha viszont nem tudja kiharcolni a játékperceket, 22 évesen értékes időt veszíthet a pályafutásából. Tapasztalatnak jó lesz – de ne csak tapasztalat legyen!

Az NB I két téli távozója a tavalyi Magyar Kupa-döntőben (fotó: MTI/Illyés Tibor).

A legpechesebb

Amennyire intenzíven, olyannyira pechesen kezdte magyarországi karrierjét Owosu Kwabena, a Qarabagtól érkező Fradi-támadó. A ghánai játékos mindeddig 54 percet játszott a magyar élvonalban, ezalatt egy gól, egy kiharcolt kiállítás és egy súlyos sérülés is a kartonjára került. Sajnos a jövőt tekintve utóbbi a mérvadó, meglehetősen ritka és rossz időzítés új csapatban alig egy félidő után lesérülni a következő félszezonra – úgymond pech. Ugyan az első lépések nem reprezentatívak, de érzésünk szerint segítségére lehetett volna a Fradinak az Európa-liga nyolcaddöntőjében.

S hogy a teljesség igényét kielégítsük: szintén meglehetősen szerencsétlen történet Nyikolaj Prudnyikové. A Mezőkövesd új támadója az elmúlt fél évet csapat nélkül töltötte, s pont a bajnoki rajtra dőlt ki, egyelőre ő sem bevethető.

Ferencvárosi TC

Érkezők: Myenty Abena (Slovan Bratislava), Owusu Kwabena (Qarabag), Nikolai Baden Frederiksen (Vitesse, kölcsönbe), Baráth Péter (DVSC, kölcsönbe), Simone Trimboli (Sapmdoria, kölcsönbe, az NB III-as kerethez csatlakozott), Shadirac Chyreme (EurAfrica FC, az NB III-as kerethez csatlakozott), Fortune Bassey (Viktoria Plzen, kölcsönből vissza)
Profi szerződést kötöttek: Manner Balázs, Radnóti Dániel István, Varga Zétény
Távozók: Csontos Dominik (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként, onnan ETO FC Győr), Aissa Laidouni (Union Berlin), Rasmus Thelander (Aalborg BK, szabadon igazolhatóként), Roko Baturina (Racing Santander, kölcsönbe)
Keretérték: 42.88 millió euró (1.)

Kecskeméti TE

Érkezők: Májer Milán (Zalaegerszegi TE FC), Nikitscher Tamás (Pécsi MFC), Polyák Kristóf (Budapest Honvéd), Horváth Krisztofer (Torino, kölcsönbe), Hadaró Valentin (Pécsi MFC, kölcsönből vissza)
Profi szerződést kötöttek: Győri Ábel, Major Szabolcs
Távozók: Uros Djuranovics (FK Kolubara), Sági Milán (Kozármisleny, szabadon igazolhatóként) Pejovics Danilo (Pécsi MFC, kölcsönbe), Szabó Levente (Mol Fehérvár FC, kölcsönből vissza)
Keretérték: 4.78 millió euró (12.)

Puskás Akadémia FC

Érkezők: Karlo Bartolec (NK Osijek), Jonathan Levi (IFK Norrköping)
Távozók: Skribek Alen (Paksi FC), Urblík József (szabadon igazolható), Bakti Balázs (Budafoki MTE, kölcsönbe), Kicsun Jevhenyij (Gyirmót FC Győr, kölcsönbe), Major Marcell (Nyíregyháza Spartacus, kölcsönbe)
Keretérték: 13.93 millió euró (3.)

Kisvárda Master-Good

Érkezők: Enes Alic (NK Domzale), Aleksandar Jovicic (HNK Gorica), Danijel Petkovics (szabadon igazolhatóként), Milos Szpaszics (Radnik Szurdulica)
Profi szerződést kötöttek: Nazar Ponomarenko (ukrán-magyar)
Távozók: Jasir Asani (Kvangdzsu), Andrei Peteleu CFR), Szlobodan Szimovics (FK Kolubara)
Keretérték: 11.05 millió euró (4.)

Debreceni VSC

Érkezők: Sztefan Loncsar (Novi Pazar), Antonio Mance (NK Osijek), Hamzat Ojediran (KF Egnatia), Okan Aydin (Hartberg), Sipos Szabolcs (Szeged-Csanád GA, kölcsönből vissza), Varga Kevin (Hatayspor)
Távozók: Charleston Silva dos Santos (szabadon igazolhatóként), Hrabina Alex (Nyíregyháza Spartacus, szabadon igazolhatóként), Karim Lukili (Karmiotissza, szabadon igazolhatóként), Gróf Dávid (Levadiakosz), Baranyai Nimród (Mezőkövesd, kölcsönbe), Rácz Balázs (Szeged-Csanád Grosics Akadémia, kölcsönbe), Saná Gomes (PFK Beroe Sztara Zagora, kölcsönbe), Baráth Péter (Ferencváros, kölcsönbe), Major Sámuel (Pécsi MFC, kölcsönbe), Horváth Krisztofer (Torino, kölcsönből vissza, onnan Kecskeméti TE)
Keretérték: 9.40 millió euró (5.)

Zalaegerszegi TE FC

Érkező: Balabás Bence (Austria Wien)
Távozók: Májer Milán (Kecskeméti TE), Németh Erik (Soroksár), Diego Carioca (Kolosz Kovalivka, kölcsönből vissza)
Keretérték: 5.78 millió euró (11.)

Paksi FC

Érkezők: Haris Attila (Soroksár), Skribek Alen (Puskás Akadémia), Balázs József (MTK Budapest, kölcsönbe)
Távozók: Szabó Bálint (Antalyaspor), Rácz Gergő (MTK Budapest, kölcsönbe)
Keretérték: 7.65 millió euró (7.)

Mezőkövesd Zsóry FC

Érkezők: Ilja Beriasvili (FC Telavi), Csontos Dominik (Ferencváros, szabadon igazolhatóként), Thomas Ephestion (RWD Molenbeek), Steliano Filip (szabadon igazolhatóként), Márkus Attila (Nyíregyháza Spartacus), Nagy Dominik (Budapest Honvéd, szabadon igazolhatóként), Nyikolaj Prudnyikov (szabadon igazolhatóként), Younn Zahary (szabadon igazolhatóként), Baranyai Nimród (Debreceni VSC, kölcsönbe), Lehoczky Roland (MTK Budapest, kölcsönbe)
Távozók: Csontos Dominik (ETO FC Győr), Tomislav Kis (Zrinjski Mostar), Luka Lakvekheliani (szabadon igazolhatóként), Madarász Márk (Gyirmót FC Győr), Rabatin Richárd (FC Ajka), Philipp Schmiedl (Siegendorf), Remzifaik Szelmani (Partizani), Kamer Qaka (Shkendija), Vadnai Dániel (MTK Budapest), Bobál Dávid (MTK Budapest, kölcsönbe)
Keretérték: 6.18 millió euró (9.)

Újpest FC

Érkezők: Jorgosz Andzulasz (Aszterasz Tripolisz), Tim Hall (szabadon igazolhatóként), Ognjen Mudrinszki (Lamphun Warriors, szabadon igazolhatóként), Kovács Dominik (Kolorcity Kazincbarcika, kölcsönből vissza)
Távozók: Miroszlav Bjelos (FK Mladoszt GAT, szabadon igazolhatóként), Csongvai Áron (MOL Fehérvár), Katona Mátyás (MOL Fehérvár), Junior Tallo (szabadon igazolható), Dzenan Burekovic (Szpartak Szubotica, kölcsönbe), Märten Kuusk (Tallinna FC Flora, kölcsönbe), Matija Ljujics ( Sabail Futbol Klubu, kölcsönbe), Radosevics Ognjen (Szentlőrinc, kölcsönbe), Jack Lahne (Amiens SC, kölcsönből vissza)
Keretérték: 5.83 millió euró (10.)

MOL Fehérvár FC

Érkezők: Tobias Christensen (Valerenga), Csongvai Áron (Újpest FC), Deybi Flores (Panetolikosz), Katona Mátyás (Újpest FC), Szabó Levente (Kecskeméti TE, kölcsönből vissza)
Távozók: Funsho Bamgboye (Rapid Bucuresti), Budu Zivzivadze (Karlsruher SC), Kovács Bence (Kazincbarcika, kölcsönbe)
A második csapathoz kerültek, szabadon távozhatnak: Bohdan Lednev, Artem Sabanov, Claudiu Bumba, Jevhen Makarenko
Keretérték: 17.93 millió euró (2.)

Budapest Honvéd FC

Érkezők: Benczenleitner Barna (ETO FC Győr, kölcsönből vissza)
Távozók: Nagy Dominik (Mezőkövesd, szabadon igazolhatóként), Polyák Kristóf (Kecskeméti TE), Boubacar Traoré (US Monasztir, szabadon igazolhatóként), Horváth Milán (BFC Siófok, kölcsönbe)
Keretérték: 7.78 millió euró (6.)

Vasas FC

Érkezők: Hegedűs János (Diósgyőri VTK, szabadon igazolhatóként), Balogh Norbert (DAC, kölcsönbe), Balajti Ádám (Tiszakécske, kölcsönből vissza, az NB III-as csapathoz),  Varga Donát (Budafok, kölcsönből vissza, az NB III-as csapathoz),
Profi szerződést kötött: Rab Boldizsár
Távozó: Géresi Krisztián (Szeged-Csanád Grosics Akadémia, kölcsönbe)
Keretérték: 7.33 millió euró (8.)

 

Az OTP Bank Liga állása a 19. forduló után (Fotó: m4sport.hu)

Az OTP Bank Liga legértékesebb játékosai (a Transfermarkt szerint):

  1. Adama Traoré (Ferencváros) – 5 millió euró
  2. Dibusz Dénes (Ferencváros) – 2.8 millió euró
  3.  Nikolai Baden Frederiksen (Ferencváros), Kristoffer Zachariassen (Ferencváros), Tokmac Nguen (Ferencváros), Jonathan Levi (Puskás Akadémia) – 2.5 millió euró

A 20. forduló programja:

február 17., péntek
20.00 Kisvárda Master-Good–Újpest FC

február 18., szombat
14.30 Paksi FC–Mezőkövesd Zsóry FC
17.00 Ferencvárosi TC–Kecskeméti TE
19.30 MOL Fehérvár FC–Puskás Akadémia FC

február 19., vasárnap
15.00 Zalaegerszegi TE FC–Vasas FC
17.30 Budapest Honvéd FC–Debreceni VSC

Az M4 Sport és az m4sport.hu valamennyi mérkőzést élőben közvetíti.

Borítókép: m4sport.hu

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Bejelentette Varga Kevint a DVSC
Hivatalossá vált, visszatér a DVSC labdarúgócsapatához Varga Kevin, aki a török élvonalból szerződött a Lokihoz.
Magyar futball