Musorujsag
Élő Eredmények

Korábban ismeretlen edző csinálhat ismét nagy csapatot a Debrecenből

Korábban ismeretlen edző csinálhat ismét nagy csapatot a Debrecenből

m4sport.hu
A Debrecen együttese borzalmasan kezdte a 2022/23-as idényt, a szezon elején még az alsóházba tartozott, fokozatosan feljavult, idei négy összecsapásán tíz pontot gyűjtött és már negyedik a tabellán.

A Debrecen labdarúgócsapatánál a nyáron jelentős változások történtek a tulajdonosi körben és komoly célkitűzésekkel vágtak neki a szezonnak. Az előző idényben hetedik helyig jutó Joan Carrillótól elköszöntek, érkezett a helyére Joaó Janeiro, aki korábban Kisvárdán, Szegeden és Dunaszerdahelyen is dolgozott.

A portugál szakember azonban csak két hónapon keresztül irányította a Lokit, hat forduló után elköszöntek tőle, mivel a csapat győzelem nélkül, négy döntetlennel és két vereséggel az utolsó helyen állt. Az akkori teljesítményt jól mutatja, hogy a Debrecen hiába volt hat forduló után a második az ellenfél térfelén szerzett labdák számában,

az így kapott lehetőséggel nem tudott élni, hiszen első volt az a labdavesztések terén.

Janeiro helyét ideiglenesen Dombi Tibor vette át (egy győzelem és egy vereség erejéig) majd a 9. fordulótól már a szerb Srdjan Blagojevic irányítja a csapatot. Azóta hét győzelem, két döntetlen és három vereség a mérleg a bajnokságban, a Magyar Kupában pedig a legjobb nyolc között az együttes.

Jelenleg a negyedik helyen állnak, mindössze egy ponttal lemaradva a harmadik Kisvárda és kettővel a második Kecskemét mögött. A következő fordulóban az éllovas Ferencvárost látják vendégül – nem esélytelenül.

dvsc.hu

A szakember alaposan átalakította a Debrecen összeállítását, taktikáját, játékát. Ezt jól mutatja, hogy a 6. fordulóban pályára lépett kezdő tizenegyből a tavasszal már csak hárman tagjai az alapcsapatnak. Stabillá formálta a csapatát, és bízik is az általa kitalált formációban, amit jól mutat, hogy a négy tavaszi bajnokin szinte ugyanaz a kezdőcsapat lépett pályára, csak a Paks ellen kezdett az azóta a Ferencvárosba igazolt Baráth a korábbi válogatott Varga helyén.

A tavaszi négy bajnoki meccsen háromszor az alábbi csapattal kezdett a Debrecen: Megyeri – Kusnyír, Lagator, Dreskovic, Ferenczi – Varga, Manrique – Sós, Dzsudzsák, Szécsi – Babunski

A vezetőség télen szabad kezet adott a szakembernek, rábízta a keret kialakítását. Kapusposzton egyértelműen Megyeri Balázs lett az első számú jelölt, és miután Gróf Dávid Görögországba, Hrabina Alex pedig a Nyíregyházához igazolt, így a mindössze 18 esztendős Erdélyi Benedek a második számú kapus.

Bízik a játékosaiban, azt jól mutatja, hogy Dreskovic a 9. fordulóban játszott először az együttesben, és a 11. forduló óta nem hagyott ki egy percet sem és a másik középső védő, Lagator is azóta számít alapembernek, amióta a szerb mester irányít. Hogy mennyire hálálták meg a bizalmat, azt jól mutatja, hogy amióta a szerb mester irányít, mindenkinél több labdát szereztek. Miközben középső védőként az elmúlt tíz meccsükön összesen két-két sárga lapot kaptak.

És ha már a két montenegrói középső védő szóba került, meg kell említeni a szélső védőket is, akik már az ellenfél térfelén hatékonyak, ezt az ott szerzett labdák száma is bizonyítja.

A szervezett csapategységnek köszönhetően mostanra a debreceniek a várható gólok számát tekintve is a harmadik helyen állnak a rangsorban,

míg a helyzetkihasználás minőségében a második helyen állnak úgy is, hogy ebben az első hat forduló eredményei is benne vannak.

Nagy kérdés, vajon a szerb szakember, a csapatszellem, vagy a szerencse játszik abban közre, hogy a Loki számos meccset az utolsó percekben/pillanatokban ment meg vagy dönt el. Az ősszel a Kecskemét ellen a 87. percben sikerült pontot menteniük, a Mezőkövesdet egy 92. percben szerzett góllal győzték le, míg tavasszal a Paks a 92. percben még vezetett ellenük, de Dzsudzsákék mégis nyerni tudtak egy 92. és egy 95. percben szerzett góllal, míg legutóbb a Honvéd ellen Mance a 86. percben szerezte a győztes találatot.

A Honvéd elleni bajnokin szinte azonos lőlapot mutatott a két együttes, mégis a debreceniek jöttek ki győztesen a meccsből. Hogy a csapat kellő önbizalommal rendelkezik, azt a Kispesten szerzett második és harmadik gól mutatja meg igazán. Babunski 30 méterről is rá merte emelni, míg Manzé elképesztő természetességgel terelte a kapuba sarokkal a mag mögé érkező labdát.

Külön ki kell emelni Dzsudzsák Balázst, aki az elmúlt években klubjában és a válogatottban is hol a jobb, hol a baloldalon játszott, Blagojevic azonban középen, amolyan klasszikus irányítóposzton számol vele. A korábbi válogatott kiemelten élvezi ezt a szerepkört, amit a Honvéd ellen is bizonyított.

Dzsudzsák korábban úgy fogalmazott, mivel Magyar Kupa győzelemnek még nem volt részese debreceni játékosként, azt még szeretné behúzni. (2008-ban ugyan tagja volt a kupagyőztes együttesnek, de mivel januárban a PSV-hez szerződött, így a tavaszi menetelésből már nem vette ki hatékonyan a részét.) A Loki a negyeddöntőben a Puskás Akadémiával játszik otthon, és az eddigi tavaszi szereplés alapján esélyese a találkozónak.

A válogatott korábbi csapatkapitányának szerepe egyébként is meghatározza a csapat játékát. Amellett, hogy az ő nevéhez fűződik a legtöbb progresszív passz, ő veszi célba legtöbbször az ellenfelek kapuját is.

Ha a bajnokság akkor kezdődött volna, amikor Blagojevic átvette a Loki irányítását, a pontszámok tekintetében a debreceniek lennének az élen 23 ponttal, megelőzve a Ferencvárost (22 pont) és a Kecskemétet (19 pont).

Ha nem törik meg a lendületük, a hátralévő hetekben a dobogós helyezésért és a nemzetközi kupaindulásért küzdhetnek, ami annak fényében, hogy Blegojevic érkezésekor a fő cél a kiesőzónából való elkerülés volt, elismerésre méltó teljesítmény.

A hétvégén azt a Ferencvárost fogadják, amelyik a hajdúsági gárda pályaválasztásával 2015 augusztusa óta csak egyszer tudott nyerni, 2019 novemberében 6-1-re, de ezt leszámítva hét debreceni fellépésükön három vereség és négy döntetlen a mérlegük.

A 21. forduló programja:
február 24., péntek:
Mezőkövesd Zsóry FC-Budapest Honvéd 20.00
február 25., szombat:
ZTE FC-MOL Fehérvár FC 14.30
Puskás Akadémia FC-Paksi FC 17.00
Vasas FC-Kisvárda Master Good 19.30
február 26., vasárnap:
Kecskeméti TE-Újpest FC 14.00
Debreceni VSC-Ferencvárosi TC 16.30

Az OTP Bank Liga állása a 20. forduló után (Fotó: m4sport.hu)
Borítókép: A debreceni csapat ünnepel a Paks legyőzése után (Fotó: MTI/Derencsényi István)

További tartalmak