Musorujsag
Élő Eredmények
×

Az MLSZ a sokak által megkérdőjelezett Zachariassen-eset után megmagyarázta a virtuális lesvonal-technológia működését

Az MLSZ a sokak által megkérdőjelezett Zachariassen-eset után megmagyarázta a virtuális lesvonal-technológia működését

m4sport.hu
A Magyar Labdarúgó Szövetség kedden reagált az előző heti Ferencváros–Mezőkövesd NB I-es mérkőzés kapcsán Kristoffer Zachariassen lesnek ítélt, s emiatt nem megadott találatára.

 

Az 1–1-re végződött találkozó hajrájában, a 89. percben gólt szerzett ugyan a Ferencváros, Kristoffer Zachariassen villanása végül azonban nem ért három pontot a zöld-fehéreknek, mivel Farkas ádám játékvezető lest intett.

Az esetet nem sokkal később a VAR is visszanézte, az ítélet pedig nem változott, így maradt a döntetlent és a pontosztozkodás.

jatekvezetes.mlsz.hu/

Noha a videobíró az adásban megmutatta és kivonalazta a kérdéses szituációt, sokan így is megkérdőjelezték az ítélet helyességét – az elmúlt napokban olvasható kritikákra reagált most az MLSZ, amely betekintést engedett a lesvonal-technológia (VOL) működésével kapcsolatos tudnivalókba.

„Az alábbi filmrészlet a VOL-szoftver valós működését mutatja be” – írja az MLSZ.

„A folyamatosan mozgó piros színű vonal (amelyet a VOL-rendszer rajzol be, nem a kezelő) folyamatosan követi a kamera képén látható perspektívatorzítást. A valóságban párhuzamos egyenesek a kamera képén összetartónak vagy széttartónak tűnnek (mint például a vasúti sínek), ehhez igazodik a VOL, miközben a rendszer által felrajzolt lesvonal látszólag nem párhuzamos a 16,5-es (büntetőterület) vonalával.

A következő képen még szemléletesebben látható a perspektívatorzítás jelensége. A piros színű vonalak a játéktéren tökéletesen párhuzamosan futnak (a képen mégsem párhuzamosak egymással)” – mutat rá a szövetség.

jatekvezetes.mlsz.hu/

Szigorú követelményeknek felel meg a VOL-rendszer

A hazai bajnokságban alkalmazott VOL-rendszer teljes mértékben eleget tesz a nemzetközi szabványnak. A FIFA kizárólag a szigorú követelmények maradéktalan teljesülése estén adja ki a VOL hitelesítő tanúsítványát (mellyel természetesen a hazai rendszer is rendelkezik).

Ez a tanúsítvány azt hivatott bizonyítani, hogy a VOL-rendszer által mutatott vonal tökéletesen együtt fut a valóságban a pálya geometrikus felszínével. Ennek teljes körű biztosítása érdekében pedig minden hazai bajnoki mérkőzést megelőzően, a mintegy 2 órás kalibráció során az adott játéktér szinte minden egyes négyzetcentiméterét felmérik, felviszik, adaptálják a VOL-rendszerbe.

A konkrét lesszituációra visszatérve hadd idézzük a Labdarúgás Játékszabályainak ide vonatkozó részét. A játékos leshelyzetben van, ha:

• fejének, testének vagy lábának bármely része az ellenfél térfelén van (kivéve a felezővonalat) és
• fejének, testének vagy lábának bármely része közelebb van az ellenfél kapuvonalához, mint a labda és az utolsó előtti védőjátékos
A játékosok, beleértve a kapust is, kezeire és karjaira nem vonatkozik ez a meghatározás.

Az FTC támadójának, Zachariassennek a térde és a felső teste is (piros vonal) jól láthatóan közelebb van a kapuvonalhoz, mint az utolsó előtti védő (sárga vonal).

Szeretnénk minden futballszereplőt megnyugtatni: a hazai VOL-rendszer hiteles, sok esetben szabad szemmel nagyon nehezen eldönthető les szituációkban hatékonyan segíti a játékvezetők munkáját a legmagasabb szintű honi bajnokságban” – zárta magyarázatát a Magyar Labdarúgó Szövetség.

OTP Bank Liga, 22. forduló
Ferencvárosi TC-Mezőkövesd Zsóry FC 1-1 (1-1)
Groupama Aréna, 7127 néző, v.: Farkas Á.
gólszerzők: Traoré (11.), illetve Drazic (24.)
sárga lap: Wingo (44.), Marquinhos (45.), illetve A. Lukic (44.), Cseri (45+6.), Karnyicki (49.), Besirovic (50.)
Ferencvárosi TC:
Dibusz – Wingo, Kovacevic, Abena, Civic – Sigér, Esiti (Vécsei, a szünetben) – Traoré, Mercier (Zachariassen, 64.), Marquinhos (Gojak, 77.) – R. Mmaee (Frederiksen, a szünetben)
Mezőkövesd Zsóry FC:
Piscitelli – Kállai, A. Lukic, Pillár, Lehoczky (Vajda, a szünetben), Filip – Besirovic, Cseri (Da. Babunski, 64.), Karnyicki (Brtan, 79.) – Molnár G. (Beriasvili, 91.), Drazic

 

Borítókép: jatekvezetes.mlsz.hu/

További tartalmak