Musorujsag
Élő Eredmények

Ezért (is) fájhat az FTC-nek Besic elvesztése; Kisvárdán találjuk a legtöbbet cselező játékost

Ezért (is) fájhat az FTC-nek Besic elvesztése; Kisvárdán találjuk a legtöbbet cselező játékost

m4sport.hu | Határ Dávid
A hétvégén rendezik az OTP Bank Liga 23. fordulóját, ami azt jelenti, hogy túl vagyunk a bajnokság kétharmadán. Az utolsó tizenegy forduló előtt megvizsgáltuk, hogyan állnak a játékosok a különböző statisztikai mutatókban, kik teljesítettek eddig átlagon felül vagy alul a játék egyes dimenzióiban.

A bajnokság kétharmadánál mindössze két játékos van, aki 100-nál is többször próbálkozott csellel: a Kisvárda montenegrói válogatott balszélsője, Driton Camaj és a ZTE nigériai jobbszélsője, Ubochioma Meshack. Előbbi 140 kísérletéből 98, míg utóbbinál 106 kísérletéből 75 volt sikeres, azaz egyaránt 70 százalékos a hatékonyságuk. Adama Traoré „csak” a nyolcadik a listán, a hatékonysága miatt azonban ki kell emelnünk. Az FTC mali válogatott jobbszélsője – aki egyébként az 5 millió euróra becsült értékével a Transfermarkt szerint az NB I legértékesebb játékosa – 80 százalékos hatékonysággal cselez. Érdemes kiemelni, hogy a legjobb tízbe három fiatalszabálynak megfelelő játékos is bekerült: Corbu Marius, Katona Bálint és Kocsis Dominik.

Camaj nemcsak a cselezésben éllovas, a kisvárdai szélső a tizenhatoson belülre juttatott passzok számában is a legjobb 22 forduló után. Szorosan a nyomában van Adama Traoré, akit a harmadik helyen a DVSC csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs követ.

Nézzük, hogyan teljesítettek eddig a játékosok az ellenfél kapuja előtt. A legjobb helyzetkihasználással (gólok száma – xG) a 11 találattal a góllövő lista második helyét elfoglaló Adama Traoré büszkélkedhet: az FTC szélsője az első 22 fordulóban 4.64-gyel lőtte túl a várható góljai számát. Mögötte a góllövőlistát 15 találattal vezető Varga Barnabás következik, a harmadik helyen pedig az FTC kölcsönjátékosaként Kecskeméten remeklő, már hét gólt jegyző Katona Bálint áll.

A legjobbak között még két ferencvárosit találunk (Kristoffer Zachariassen, Ryan Mmaee), de ott van a legjobb tízben a négy gólnál járó újpesti középhátvéd, Abdoulaye Diaby vagy az előző fordulóban duplázó, így már öt gólt jegyző paksi középpályás, Windecker József is

Ha már helyzetkihasználás, vizsgáljuk meg az alulteljesítőket is (xG – gólok száma). A lista élén Zsótér Donát áll. A Honvéd támadó középpályása a téli felkészülés alatt sérült meg, azóta nem is lépett pályára, míg ősszel hiába volt alapember, gólt nem sikerült szereznie 15 meccsen – annak ellenére, hogy 3.22 volt az xG-je. A várható gólok számától szintén jelentősen elmaradt Tokmac Nguen, de a listán két magyar válogatott játékost is találunk Mocsi Attila (ZTE) és Loic Nego (MOL Fehérvár) személyében.

A Ferencváros az utóbbi időben az NB I-ben mutatott, a szokásosnál gyengébb teljesítményének (a legutóbbi négy hazai meccséből három döntetlennel zárult) oka részben a következő két diagramról is leolvasható: a télen az Union Berlinhez távozó Aissa Laidouni mellett a Kisvárdán keresztszalag-szakadást szenvedő Muhamed Besic pótlása nem egyszerű feladat. Ahogy a képeken is látszik, a bajnokság kétharmada után még mindig utóbbinak a nevéhez fűződik a 90 percenkénti legtöbb támadóharmadba juttatott passz és a progresszív passz is. A bosnyák légióshoz hasonlóan a tunéziai középpályás is remek számokat produkált ebben a két mutatóban, így a posztra télen érkező játékosok (Mehdi Boudjemaa, Baráth Péter) nagy feladat előtt állnak, hogy betöltsék a Laidouni és Besic után keletkezett űrt.

Besic egyébként nemcsak a passzoknál, hanem a labdavezetéseknél (carry) is rendkívül hatékony volt eddig: 90 perc alatt átlagosan 11 és fél alkalommal „cipelte” a labdát.

A bajnokság kétharmadánál Kádár Tamás (Paks) és Batik Bence (Puskás Akadémia) neve mellett áll a legtöbb labdaszerzés, szám szerint 320-320 darab. Rajtuk kívül eddig a zalaegerszegi Bojan Szankovics lépte már át a 300-as határt, de csapattársa, Mocsi Attila is közel jár már ehhez. A legjobb tízben egyébként két-két kisvárdai (Dominik Kovacic, Janisz Karabeljov) és kecskeméti (Belényesi Csaba, Szabó Alex) is találunk.

Amennyiben csak az ellenfél térfelén szerzett labdákat vizsgáljuk, akkor már Szankovics áll az élen. A ZTE montenegrói középpályása mellett a bolgár válogatott Karabeljov az, aki legalább 100-szor szerzett labdát az ellenfél térfelén. A képzeletbeli dobogó legalsó fokán egy 20 éves támadó áll: a négy gólt és két gólpasszt jegyző Corbu Marius. A legjobb tízbe az Újpest adja a legtöbb játékost, de ez Milos Kruscsics proaktívan védekező csapatát látva talán nem is olyan nagy meglepetés.

Ha már a labdaszerzéseknél tartunk érdemes ránézni a 90 percenkénti lefüleléseket vizsgáló listára is, amelyet Belényesi Csaba vezet: a kecskeméti hátvéd neve mellé átlagosan több mint 8 interception kerül 90 percenként. A legjobb tízben még hat légiós neve található meg, továbbá a magyarok közül Kusnyír Erik, Kinyik Ákos és Iyinbor Patrick szerepel átlagon felül ebben a „műfajban”.

Következzenek végül a 90 perc alatt átlagosan elkövetett és elszenvedett szabálytalanságok. Az elkövetettek listájának élén Szélpál Norbert áll: a Paks középhátvédje átlagosan közel négyszer szabálytalankodik 90 perc alatt. A legjobb tízben érthető módon ott vannak a legjobb labdaszerzők közül többen is (Szankovics, Karabeljov), de ami igazán feltűnő, hogy négy Puskás Akadémia-játékost is találunk a listán. A felcsútiak iráni csatára, Sahab Zahedi átlagosan valamivel több mint háromszor állította meg szabálytalanul az ellenfelét 90 percenként, mögötte találjuk Hornyák Zsolt csapatából Yoell van Nieffet (holland, védekező középpályás), Komáromi Györgyöt (magyar, szélső) és Jakov Puljicot (horvát, csatár) is.

Az elszenvedett szabálytalanságoknál Lyes Houri áll az élen: a MOL Fehérvár francia középpályását 90 percenként átlagosan közel négyszer faultolják. Sokat kapott Laidouni is, akárcsak Novothny Soma, aki a múlt héten – igaz, Magyar Kupa-mérkőzésen – meg is sérült Pakson.

Az M4 Sport, az M4 Sport+ és az m4sport.hu természetesen továbbra is minden NB I-es mérkőzést élőben közvetít.

OTP BANK LIGA
23. FORDULÓ
Március 11., szombat
14.30: Kisvárda–DVSC
17.00: Paks–Mol Fehérvár
19.30: Budapest Honvéd–ZTE
Március 12., vasárnap
14.05: Kecskemét–Vasas
16.00: Újpest–Mezőkövesd
18.15: Ferencváros–Puskás Akadémia

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Windecker-duplával könnyed Paks-győzelem a ZTE ellen
Az OTP Bank Liga 22. fordulójában a Paks hazai pályán 3-1-es győzelmet aratott a Zalaegerszeg felett. A mérkőzésen a zöld-fehérek középpályása, Windecker József kétszer volt eredményes, de a góllövőlistát vezető Varga Barnabás is tovább növelte góljai számát.
OTP Bank Liga