Musorujsag
Élő Eredmények
×

„Ott van a helyem a pálya mellett!” – tévés szakértői karrier helyett jött a Vidi ajánlata az új vezetőedzőnek

„Ott van a helyem a pálya mellett!” – tévés szakértői karrier helyett jött a Vidi ajánlata az új vezetőedzőnek

m4sport.hu
Óriási potenciált lát a klubban és nagy lehetőségnek tartja a megbízatást a MOL Fehérvár új vezetőedzője, Bartosz Grzelak.

Kedden jelentette be az OTP Bank Liga 11. helyén álló MOL Fehérvár FC, hogy távozik a csapattól a Huszti Szabolcs, Toldi Gábor edzőpáros, szerdán pedig az is kiderült, hogy a svéd Bartosz Grzelak lesz a csapat új vezetőedzője. A Honvéd elleni kiesési rangadón debütáló szakvezető a fehérváriak hivatalos honlapjának adott interjút.

Nem voltam rossz játékos, elég tehetségem volt ahhoz, hogy meghívjanak az utánpótlás-válogatottakba is, de nem tudtam megtenni az utolsó lépést, amely ahhoz kellett volna, hogy magas szinten játszó profi labdarúgó legyek. Hamar eldöntöttem, hogy inkább edzőként szeretnék dolgozni, a stockholmi testnevelési egyetemen vezetéselméletet tanultam, majd 28 évesen játékos-edzőként kezdtem dolgozni alacsonyabb osztályban – kezdte bemutatkozó interjúját Grzelak. A szakvezető elmesélte, az IK Frej csapatánál sportigazgatóként dolgozott, amikor jött az AIK megkeresése számára.

Edzői filozófiájáról elmondta, mindenképpen támadó felfogású csapatot preferál, amelynek játékosai szabadabban mozognak a pályán: „Az eddigi csapataimra jellemző volt, hogy nagyon keményen “melóztak” a játékosok meccs közben, számomra ez fontos és alapvető elvárás. Természetesen a szervezett védekezés is elengedhetetlen a sikeres szerepléshez – nem fér bele egy csapatnál sem, hogy minden meccsen gólt, vagy gólokat kapjon. Filozófiám szerint első körben a pozíciós játékot kell úgy “igazítani”, hogy javuljon a csapat támadójátéka, ezáltal a labdarúgók is jobban élvezhetik játékot, amely pozitív hatással lesz a teljesítményre” – hangsúlyozta a 44 éves szakember.

Grzelaknak nincs sok ideje ismerkedni az új közeggel, hiszen mindössze három edzést vezényelhet a rendkívül fontos, szombat esti Fehérvár–Honvéd bajnoki rangadó előtt, így addig értelemszerűen csak a legalapvetőbb dolgokon változtatna..

Szeretném, hogy az eddiginél több játékosunk vegyen részt a támadójátékban – mondta Grzelak. – Ennek elérésére vannak különböző eszközeink rövid idő alatt is. Emellett szeretném ha kompaktabb lenne a csapat védekezése is szombatra, így dolgoznunk kell a stabil védekezés kialakításán is. Ezek nyilván alap dolgok, de ezekkel kezdünk, később majd erre lehet továbbépítkezni.

Bár a Fehérvár jelenlegi helyzete nem éppen ideális, a svéd edző mégis komoly lehetőségnek tartja a fehérvári kalandot, ráadásul a csapat elöljáróival is hamar megtalálta a közös nevezőt.

Óriási potenciált látok a klubban. Természetesen látom, hogy most, ebben a pillanatban nehéz helyzetben van a csapat, de a hagyományok és a jövőkép miatt nagy lehetőségnek tartom, hogy itt dolgozhatok. Amikor személyesen találkoztam Juhász Rolanddal és Szabó Bencével, meggyőződtem arról, hogy ők olyan személyiségek, akikkel jól tudok majd együttműködni – hangsúlyozta Grzelak, aki azt is elárulta, egy másfajta munkát hagyott ott a Fehérvár kedvéért. – Miután már nem dolgoztam az AIK mellett, felkért az egyik csatorna szakértőnek, én pedig örömmel mondtam igent, hiszen amúgy is követtem az eseményeket, így pedig kipróbálhattam egy új területet is. Azonban a valóságban csak egyszer szerepeltem képernyőn, hiszen jött a Vidi ajánlata, én pedig elsősorban labdarúgóedző vagyok, akinek ott van a helye a pálya mellett!”

Bartosz Grzelak első megméretését Fehérvár-edzőként az M4 Sporton láthatják élőben, szombaton 19.45-től.

Borítókép: molfehervarfc.hu

További tartalmak