Musorujsag
Élő Eredmények

Marco Rossi három szóval összefoglalta, mi kell a magyar válogatott Eb-kijutásához

Marco Rossi három szóval összefoglalta, mi kell a magyar válogatott Eb-kijutásához

m4sport.hu
A magyar labdarúgó válogatottnál továbbra is a „csapat” a legfontosabb kulcsszó, márciusban a középpálya közepén lesz a legtöbb megoldandó feladat és könnyen kritikák célpontja lehet, bárhogyan is dönt az Észtország elleni mérkőzés előtt – véli Marco Rossi.

A szövetségi kapitány keddi kerethirdetését követően, a válogatott márciusi megmérettetése előtt adott interjút az M4 Sportnak. A nemzeti csapat 23-án, csütörtökön Észtországot fogadja felkészülési mérkőzésen, négy nappal később pedig Bulgária ellen kezdi meg a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjét, szintén a Puskás Arénában. Mindkét összecsapást az M4 Sport (és az m4sport.hu) közvetíti élőben.

„Egység. Elkötelezettség. Szerencse.”

Marco Rossi – Molnár Mátyás kérdésére felelve – ezzel a három szóval foglalta össze, mire van szüksége a magyar válogatottnak, hogy sorozatban harmadszor is kijusson az Európa-bajnokságra. Az ellenfél Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia lesz a márciustól novemberig tartó sorozatban, az egyenes ági kijutáshoz az első két hely valamelyikét kell megszerezni.

A márciusi mérkőzéseken több hiányzó nehezíti a szövetségi kapitány és stábja feladatát. Gulácsi Péter, Schäfer András, Callum Styles és Nagy Zsolt is sérülés miatt nem készülhet a csapattal, illetve az ősszel visszavonuló Szalai Ádám pótlására is fenntartható megoldást kell találni.

Rossi leszögezte, már csak a sérültek miatt is nagyon kemény összecsapásra számít Bulgária ellen, mely jelenleg 71. a FIFA világranglistáján (hazánk a 36.).

„Nyilván nem kifogásokat keresünk, hanem a lehető legjobban szeretnénk felkészülni az előttünk álló kihívásra, ennek érdekében hívtuk meg azokat a játékosokat, akikről azt gondoljuk, meg tudják ütni a nemzetközi szintet.”

Rossi ezúttal négy (keret)újoncot hívott meg a válogatottba: Hegyi Krisztián, Demjén Patrik, Csoboth Kevin, Varga Barnabás – ebből három játszik az OTP Bank Ligában. Összesen tíz NB I-es játékos található a legfrissebb válogatott névsorban.

Hangsúlyozta, nála nem elég egy-két jó meccs a válogatottsághoz.

„Csoboth Kevin folyamatosan jól játszik [az Újpestben], [a paksi] Varga Barnabás a szezon kezdete óta szállítja a gólokat” – indokolta beválogatásukat.

Hozzátette, a magyar bajnokság gólkirályának mindig lehetőséget adott, így volt ez Eppel Mártonnal, Holender Filippel, Hahn Jánossal vagy Ádám Martinnal.

A kiesés ellen küzdő Fehérvár két játékosa, Nego Loic és Fiola Attila beválogatásával kapcsolatban elárulta, nem klubjuk eredményeit vette figyelembe, hanem a nemzeti csapatban – legutóbb – nyújtott teljesítményüket.

„A magyar válogatott azért ért el eredményeket az elmúlt években, mert egy igazi csapat. Egy csapat vagyunk, nem pedig egy összeválogatott játékoskeret. Ha minden alkalommal öt-hat helyen változtattunk volna a kereten, akkor sosem működött volna. Elveszítenénk az automatizmusokat, elveszítenénk a távolságokat, a játékosok nem ismernék eléggé egymást.”

„Ezért kapott ki nemrég a Ferencváros a Puskás Akadémiától. Hét olyan játékosuk volt a pályán, akik korábban nem játszottak együtt. És vesztettek” – szolgált példával a közelmúltból.

Rossi az észtek elleni felkészülési mérkőzés lehetséges kezdőcsapatával kapcsolatban mosolyogva közölte, bárhogyan is dönt, könnyen kritikák célpontja lehet.

„Ha a legjobbakat küldöm pályára, megsérülhetnek, nem lehetünk biztosak abban, hogy négy nappal később is rendelkezésre állhatnak. Remélem, nem így lesz, mert már így is sok a sérültünk.”

„Másrészről viszont azt is tudnunk kell, hogy a csapat négy hónap elteltével találkozik újra, fel kell eleveníteni néhány részletet a játékkal kapcsolatban, hogy jól együtt tudjunk működni.”

A kapitányra a középpálya közepén vár a legnehezebb feladat, hiszen két alapember, Schäfer András és Caluum Styles hiányát is meg kell oldania.

„Ez lesz az egyik fő kérdése az Észtország elleni találkozónak.”

„Willi Orbán és Szoboszlai Dominik háromnaponta játszik 90 percet klubjában, meglátjuk, négy nappal a Bulgária elleni meccs előtt szükséges-e, hogy teljes terhelést kapjanak” – tette hozzá Rossi, aki Észtország ellen 50. alkalommal vezetheti a magyar válogatottat, erre korábban csak Baróti Lajos, Sebes Gusztáv és Mészöly Kálmán volt képes.

A magyar válogatott márciusi programja:
március 23., 19:30, Puskás Aréna (felkészülési mérkőzés)
Magyarország – Észtország (M4 Sport & m4sport.hu)
március 27., 20:45, Puskás Aréna (Eb-selejtező)
Magyarország – Bulgária (M4 Sport & m4sport.hu)

A labdarúgó-válogatott 2023-as programja

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Csoboth Kevin: Nagy önbizalmat ad, hogy a szövetségi kapitány ezt gondolja rólam
<a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/14/marco-rossi-negy-ujoncot-hivott-meg-a-magyar-labdarugo-valogatott-marciusi-keretebe" target="_blank" rel="noopener">A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi kedden hirdette ki keretét a soron következő Észtország elleni barátságos, valamint a Bulgáriával vívott Európa-bajnoki-selejtező mérkőzésre.</a> A nemzeti csapatba négy újonc, Demjén Patrik, Hegyi Krisztián, Varga Barnabás és Csoboth Kevin is meghívót kapott. <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/labdarugas/cikk/2023/03/14/demjen-mindig-ugy-keszultem-hogy-kepes-legyek-megugrani-ezt-a-szintet" target="_blank" rel="noopener">Kedden a ZTE kapusa, Demjén</a>, a Paks támadója, <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/14/ugy-kerult-a-keretbe-hogy-rossival-meg-nem-beszelt-a-paksi-golkiralyjelolt" target="_blank" rel="noopener">Varga is nyilatkozott érzéseiről a közmédiának</a>, és így tett az Újpest FC-t erősítő Csoboth is, aki elárulta, Szoboszlai Dominik gratulált neki elsőként a meghívóhoz.
Magyar futball
Sallai: Azon vagyunk, hogy egyenes ágon jussunk ki az Eb-re, de nem lesz egy egyszerű menet
Felemás szezonja van Sallai Rolandnak, a Freiburg és a magyar válogatott szélsőjének, hiszen több sérülés is hátráltatta, ennek ellenére ha pályán volt, akkor szinte mindig nagyon jól teljesített. Nyilván ennek is köszönhető, hogy <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/14/marco-rossi-negy-ujoncot-hivott-meg-a-magyar-labdarugo-valogatott-marciusi-keretebe" rel="noopener" target="_blank">Marco Rossi számít rá</a> az Észtország és Bulgária elleni válogatott mérkőzéseken. Utóbbi különösen fontos, hisz Európa-bajnoki selejtező.
Magyar futball
Demjén: Mindig úgy készültem, hogy képes legyek megugrani ezt a szintet
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/03/14/marco-rossi-negy-ujoncot-hivott-meg-a-magyar-labdarugo-valogatott-marciusi-keretebe" rel="noopener" target="_blank">négy újoncnak küldött meghívót</a> az észtek elleni felkészülési, illetve a bolgárok elleni Európa-bajnoki-selejtezőre – köztük Demjén Patriknak, a Zalaegerszeg 24 éves kapusának, aki az M4 Sportnak beszélt első benyomásairól, miután megtudta, együtt készülhet a nemzeti csapattal.
Magyar futball