Musorujsag
Élő Eredmények

Kilenc hónap, tíz forduló: nem leküzdhetetlen csoportban a magyar válogatott – minden, amit az Eb-selejtezőről tudni kell

Kilenc hónap, tíz forduló: nem leküzdhetetlen csoportban a magyar válogatott – minden, amit az Eb-selejtezőről tudni kell

m4sport.hu |
Marco Rossi együttese március 27-én, Bulgária ellen megkezdi szereplését a 2024-es Európa-bajnokot megelőző selejtezősorozatban – a magyar labdarúgó-válogatott a bolgárok mellett Szerbiával, Litvániával és Montenegróval került egy csoportba. Alábbi cikkünkben összefoglaljuk az összes tudnivalót a mieink előtt álló akadályról.

 

A 2024-es Európa-bajnoki selejtezők csoportjai
A csoport: Spanyolország, Skócia, Norvégia, Georgia, Ciprus
B csoport: Hollandia, Franciaország, Írország, Görögország, Gibraltár
C csoport: Olaszország, Anglia, Ukrajna, Észak-Macedónia, Málta
D csoport: Horvátország, Wales, Örményország, Törökország, Lettország
E csoport: Lengyelország, Csehország, Albánia, Feröer-szigetek, Moldova
F csoport: Belgium, Ausztria, Svédország, Azerbajdzsán, Észtország
G csoport: MAGYARORSZÁG, Szerbia, Montenegró, Bulgária, Litvánia
H csoport: Dánia, Finnország, Szlovénia, Kazahsztán, Észak-Írország, San Marino
I csoport: Svájc, Izrael, Románia, Koszovó, Fehéroroszország, Andorra
J csoport: Portugál, Bosznia-Hercegovina, Izland, Luxemburg, Liechtenstein

Mint ismert, az Európai Labdarúgó Szövetség októberben Frankfurtban, Festhalléban kisorsolta – Marco Rossi szövetségi kapitány együttesét a Nemzetek Ligájában elért sikeres szereplésének köszönhetően a legerősebb kalapból húzták ki – a 2024-es németországi Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztását: a húzás után mi, magyarok pozitívan, reményekkel telve állhattunk hozzá az előttünk álló feladathoz, hisz a futballválogatott a G jelű ötösbe került, ahol mellettünk Szerbia, Montenegró, Bulgária és Litvánia kapott helyett.

Ami a 2023-as selejtezősorozatot illeti, összesen tíz fordulóból áll majd, s az összes játéknapra idén kerül sor: márciusban, júniusban, szeptemberben, októberben és novemberben is dupla fordulót rendeznek. Mivel a magyarok ötcsapatos csoportba kerültek, így tíz forduló során kétszer szabadnaposak lesznek.

Az Eb-selejtező játéknapjai
1. játéknap: március 23-25.
2. játéknap: március 26-28.
3. játéknap: június 16-17.
4. játéknap: június 19-20.
5. játéknap: szeptember 7-9.
6. játéknap: szeptember 10-12.
7. játéknap: október 12-14.
8. játéknap: október 15-17.
9. játéknap: november 16-18.
10. játéknap: november 19-21.

A pótselejtező programja
Elődöntők: 2024. március 21.
Döntők: 2024. március 26.

Németország házigazdaként biztos Eb-résztvevő, így nem vesz részt a selejtezőben, Oroszországot pedig kizárták, ezáltal 53 válogatott lesz érdekelt a kvalifikációban. A tíz selejtezőcsoport mindegyikéből az első kettő jut ki a 24 csapatos kontinensviadalra.

A maradék három helyért 12 csapat küzdhet meg a 2024 márciusában esedékes pótselejtezőkön, melyben – a Nemzetek Ligájában kivívott nyolcadik helynek köszönhetően – szinte biztosan szerepelhetne a magyar válogatott, amennyiben nem jár sikerrel a hagyományos selejtezőkön.

Az A, B és C divízió „pótvizsgára szoruló” csapatainak ugyanis egyaránt négy-négy hely jár.

Ez azt jelenti, hogy a magyarok sikertelen selejtezősorozat esetén csak akkor nem javíthatnak a pótselejtezőn, ha a Nemzetek Ligájában előtte végző hét együttesből – a holland, a horvát, a spanyol, az olasz, a dán, a portugál és a belga – legalább négy lemaradna az Eb-részvételt jelentő első két helyről a saját selejtezőcsoportjában.

Magyarán: ha a magyar válogatottnak nem sikerül kvalifikálnia magát a selejtezőn keresztül, de ezt az NL-rangsorban előtte állók közül legalább négyen megteszik, akkor már jön a pótselejtezős védőháló.

A németországi Eb-t 2024-ben június 14. és július 14. között rendezik.

A labdarúgó-válogatott kerete a márciusi találkozókra
Kapusok:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Demjén Patrik (ZTE), Hegyi Krisztián (West Ham United)
Védők:
Balogh Botond (Parma), Botka Endre (Ferencváros), Lang Ádám (Omonia Nicosia), Mocsi Attila (ZTE), Willi Orbán (RB Leipzig), Szalai Attila (Fenerbahce)
Középpályások:
Bolla Bendegúz (Grasshoppers), Ferenczi János (DVSC), Kalmár Zsolt (DAC), Kerkez Milos (AZ Alkmaar), Kleinheisker László (Panatkinaikos), Nagy Ádám (AC Pisa), Loic Nego (MOL Fehérvár), Vécsei Bálint (Ferencváros)
Támadók:
Ádám Martin (Ulszan Hyundai), Csoboth Kevin (Újpest), Gazdag Dániel (Philadelphia Union), Németh András (HSV), Sallai Roland (Freiburg), Szoboszlai Dominik (RB Leipzig), Varga Barnabás (Paks)

 

 

Borítókép: MTI/EPA/Sascha Steinbach

További tartalmak