Musorujsag
Élő Eredmények

Az MLSZ már dolgozik az ünnepélyes kezdőrúgásból lett kapuravezetés szabályozásán

Az MLSZ már dolgozik az ünnepélyes kezdőrúgásból lett kapuravezetés szabályozásán

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin
Az elmúlt hetek egyik kiemelt témája volt a magyar labdarúgásban az ünnepélyes kezdőrúgások egyre népszerűbb formája, ami pont azért lett felkapott az utóbbi időben, mert nem mindig a kezdőkörben végződik és úgy, ahogyan azt eltervezték. Jó ez így vagy nem kell ez nekünk? A kérdést hamarosan a Magyar Labdarúgó Szövetség zárhatja rövidre.

A 2022/23-as szezonban az MTK és a Vasas pályáján is több példát láthattunk már a kapuravezetésre konvertált kezdőrúgásra. Főként, de nem mindig, fiatal szurkolók kapják ajándékba a lehetőséget, hogy az első vagy második félidőt megelőzően játékba hozzák a labdát a stadion és alkalomadtán sok-sok tévénéző szeme láttára.

És persze ki állítja meg, ha egy aranyos kisgyerek célba veszi a kaput?

Senkó Zsombor, vághatnánk rá gyorsan. A Diósgyőr kapusa váltott ki népharagot, amikor az MTK elleni NB II-es rangadón a fiatal Varga Énok mindkét lövését kifogta a második félidő előtt.

Az ügy először hazai vizeken keltett óriási felháborodást és korbácsolt indulatokat, majd a nemzetközi sajtó is felkapta, sokmilliós elérésű oldalak osztották meg a videót. A DVTK gyorsan reagált, és Senkó Zsomborral közösen meghívták Varga Énokot, valamint csapattársait egy Diósgyőr-meccsre, ajándék és természetesen ünnepélyes kezdőrúgás is lesz.

A történtek azonban rávilágítottak, egy olyan intézménye ez a jelenlegi magyar labdarúgásnak, ami nincs minden oldalról és teljesen letisztázva, szabályozva, így a szembenálló felek jogosan mutogathatnak a másikra. Elő lehet venni a hazai klubot, a kezdőkörből megbeszélés nélkül megindulókat, a labdát nem beengedő kapust vagy az őt védésre utasító vezetőedzőt is. Valahol mindegyiknek igaza lesz és valójában egyiknek sem.

Ezen változtatna rövid időn belül az MLSZ.

Az M4 Sport információi szerint a Magyar Labdarúgó Szövetség az elmúlt hetek eseményeire reagálva, szakértők bevonásával foglalkozik a témával, egyeztet a klubokkal és egy minden fél számára kielégítő szabályozáson dolgozik. Ennek bejelentését későbbre ígérték.

Miután csillapodtak az indulatok az MTK-DVTK mérkőzést követően, a hétvégi Vasas-Paks (2-3) bajnokin is láthattunk egy szóban forgó kezdőrúgást, itt már beengedett lövéssel, mégsem felhőtlen gyermeki örömmel, aminek az oka egy balszerencsés elcsúszás volt.

Miközben Senkó Zsombor esete után szinte egy emberként háborodott föl a magyar közvélemény, addig a Vasas-pályán látott jelenetet követően már inkább azok voltak hangosabbak, aki azt mondták, el kéne engedni inkább a kapuravezetéses kezdőrúgást. Ön hogyan döntene?

A témát egyébként az M4 Sport Sport7 című műsorában is körbejártuk.

Borítókép: Varga Énok (MTK) és Steiner Bernát (Vasas)

További tartalmak