Musorujsag
Élő Eredmények

Reagált az MLSZ a történelmi jelképpel kapcsolatos ellentmondásokra

Reagált az MLSZ a történelmi jelképpel kapcsolatos ellentmondásokra

m4sport.hu
A Magyar Labdarúgó-szövetség korábban már kiadott egy közleményt, melyben jelezték, hogy az UEFA engedélyezte a „történelmi Magyarország-jelkép” használatát a magyar válogatott mérkőzésein, amelyre a román szövetség (FRF) közleményben reagált, jelezve, ők másképp értelmezik az iránymutatást. Azóta újabb fejlemények történtek. Az MLSZ újabb hivatalos közleményt adott ki, melyben tájékoztatta a szurkolókat, hogy engedélyezi a rasszista és politikai tartalom nélküli molinó bevitelét, a nemzetközi szervezetek pedig továbbra is tiltják a rasszista vagy politikai üzenetet hordozó molinókat.

Az MLSZ hivatalos weboldalán az alábbi sorokat írta, melyeket változtatás nélkül közlünk:

Az MLSZ korábban – Csányi Sándor elnök ígéretének megfelelően – tisztázó kérdést tett fel az ügyben érdekelt nemzetközi szervezeteknek. Az UEFA és a FARE írásos állásfoglalását értékelve és a helyzetet mérlegelve az MLSZ azt a döntést hozta, hogy az egyértelmű vagy rejtett szövegek és szimbólumok nélküli történelmi Magyarország térkép megalapozottan nem képezi fegyelmi eljárás tárgyát, ezért engedélyezi a szövetség feltételeinek megfelelő drapéria bevitelét.

A fentebb írtakról az MLSZ március 20-án részletes és pontos tájékoztatást adott: azonban sajnálatosan a helyzetet néhány esetben félreértették, félremagyarázták. A sajtóban megjelent bizonytalanságok és félreértések miatt tartjuk fontosnak megismételni, megerősíteni és rövid magyarázattal kiegészíteni a korábbi közleményünket.

A válogatottságtól búcsúzó Szalai Ádám beszél a magyar szurkolók előtt a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország – Olaszország mérkőzés után a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án. Magyarország-Olaszország 0-2 (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Megismételjük tehát, hogy az MLSZ döntéséről van szó, azaz nem állítottuk és most sem állítjuk, hogy az UEFA engedélyezte, vagy konkrétan tiltotta a drapéria bevitelét. Kijelentettük és most is kijelentjük, hogy mindkét szervezet (és az MLSZ is) továbbra is elítéli a diszkrimináció minden formáját és harcolni fog a rasszista, kirekesztő vagy politikai üzenetekkel szemben.

Ugyanakkor az MLSZ a két szervezet írásos nyilatkozata ismeretében úgy ítéli meg, hogy a szövetség álláspontját a szervezetek érdemben nem vitatták és nem cáfolták, ezért a szövetség az általa előírt feltételeknek megfelelő drapériát beengedi a stadionba a következő két mérkőzésre, azzal a meggyőződéssel, hogy a fegyelmi vétséget eredményező egyértelmű vagy rejtett üzenetek kizárása esetén nem lesz megalapozott fegyelmi eljárás a kizárólag a térképet ábrázoló drapériák kihelyezésével kapcsolatosan.

Úgy gondoljuk, hogy a fentiek egyértelműek, megalapozottak és szabálykövetőek, és a FARE, az UEFA és az MLSZ is megfelelő körültekintéssel állt hozzá a kérdéshez. Ismereteink szerint egyedül a Román Labdarúgó-szövetség (FRF) értelmezte saját szemszögéből egyoldalúan és vélhetően korlátozott információk birtokában a tényeket, és támadta meg indokolatlanul az MLSZ döntését. Az MLSZ a maga oldaláról a román szövetséggel való együttműködését korrektnek tekinti, és a jövőben is törekszünk a jó viszony megőrzésére, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a kérdésbe való beavatkozása illetéktelen és megalapozatlan. Éppen ezért levélben tájékoztattuk a társszervezetet, hogy jelen esetben nem a román szövetség kompetenciájába tartozik az MLSZ által meghozott döntés megítélése és kommunikációja.

A Magyarország–Észtország felkészülési mérkőzés csütörtökön 19.30-kor kezdődik a Puskás Arénában, míg négy nappal később a Magyarország–Bulgária Eb-selejtező 20.45-kor. Az M4 Sport és az m4sport.hu mindkét meccset élőben közvetíti.

Borítókép: Magyar szurkolók a labdarúgó Nemzetek Ligája A divíziója 3. csoportjában játszott Magyarország - Olaszország mérkőzésen a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án. MTI/Szigetváry Zsolt

További tartalmak