Musorujsag
Élő Eredmények

Ezt a válogatottat tényleg jó volt és jó lesz nézni – elmondjuk, miért!

Ezt a válogatottat tényleg jó volt és jó lesz nézni – elmondjuk, miért!

M4 Sport | Szerző: Kovács Máté
A magyar labdarúgó-válogatott 40 év után először kezdte győzelemmel egy Európa-bajnokság selejtezősorozatot, miután 3-0-ra nyert Bulgária ellen. Marco Rossi a mérkőzés után arról beszélt, a nemzeti együttes az elmúlt évek legjobb első félidejét produkálta, és hogy Szoboszlai Dominik a legjobb meccsét játszotta a csapatban. Egyik állítással sem tudunk és nem is akarunk vitatkozni, ugyanis a válogatott több problémával is szembe kellett nézzen az Eb-selejtezők előtt, ám a szakmai stáb nemhogy megoldotta ezeket és tökéletesen felkészítette az együttest, még túl is szárnyalta az előzetes várakozásokat. Új kapitánya lett a válogatottnak, így pótolni kellett az elmúlt évek legfontosabb láncszemét, Szalai Ádámot, valamint a Nemzetek Ligájában mutatott extra teljesítmény után olyan taktikára volt szükség, amely működhet a papíron tőlünk gyengébbnek jegyzett ellenfelek ellen: domináns futballra. Marco Rossi csapata pedig jelesre vizsgázott és nem véletlen, hogy már most alig várjuk a nyarat, hogy ismét láthassuk pályára lépni a magyar csapatot, mert ami az elmúlt években bravúr lett volna, mostanra realitás, sőt elvárás lett.

Ó kapitány, kapitányom!

Kezdjük mindjárt a legfontosabbal. Nagyon úgy tűnik, Szoboszlai Dominik személyében sikerült megtalálni a tökéletes csapatkapitányt. Az RB Leipzig fiatal támadójából a legjobbat hozta ki a plusz felelősség, a vezéregyéniség megnevezés. Bátran lehet építeni rá a játékot, s javarészt így is tettünk, az egyéni megmozdulásaival pedig megmutatta, Európa-klasszis játékosa van a magyar válogatottnak, egy igazi ékköve. Közvetlen és közvetett módon mindhárom gólunkban oroszlánrésze volt. A vezetést jelentő találatnál Sallai Roland úgy végezte el a szögletet, hogy lövésre készítsen elő, a bolgárok erre figyeltek, így jött a figura továbbgondolása, amit Szoboszlai bátran és magabiztosan hajtott végre, cselekkel tört be a védővonal mögé, hogy aztán a kisebb kavarodás után Vécsei közelről a kapuba pofozza a labdát.

Szoboszlai Dominik legszebb megmozdulásai a Bulgária elleni Eb-selejtezőn:

A második gólnál nem is kell elemezni a csapatkapitány hozzájárulását, tökéletesen helyezve pókhálózta ki a felsőt egy remekül eltekert szabadrúgás után. Klasszis megoldás. Csak a legjobbak képesek rá. Ádám Martin találatát is Szoboszlai-cselek előzték meg, majd a mai labdarúgásban ritkán látott erényt is megcsillantott, a remek szóló után nem lőtte el a labdát, hanem hagyta azt a jobb helyzetben érkező csatártársnak, az eredmény 3-0!

A sziporkázására pedig még az UEFA-nál is felfigyeltek, ugyanis az ő cselsorozata lett a játéknap egyik legszebb megmozdulása. Tény: élmény volt nézni.

A frenetikus közeg, a tét és a csapatkapitányi státusz csak a legjobbakból képes kihozni a legjobbat. Van abban valami furcsa, ha az ember a kapu mögött állva mindkét félidőben közvetlen közelről látja Szoboszlai Dominiket. Leginkább azért mert a két játékrész között van egy térfélcsere, ám a 22 esztendős támadó a pálya minden szegletét bejátszotta, középen tűnt fel a legritkábban és a széleken volt a legaktívabb. Igazi motorja volt hétfő este a magyar válogatottnak.

 Szoboszlai Dominik passztérképe:

Szoboszlai Dominik a mérkőzésen 89%-os passzpontosággal operált. A sikertelen átadásai nagy része beadás vagy centerezés volt, melyek jól mutatják, hogy komoly veszélyforrás volt az egész mérkőzésen, valamint, hogy a támadásépítés minden szakaszában részt vett.

Nem véletlen, hogy ilyen és ekkora teret engedtek neki Marco Rossiék, hiszen a bolgárok 3-1-5-1-es felállása rendre magában hordozta a magyar kontrák veszélyének lehetőségét, hiszen a hátsó védelmi alakzat (a rest-defence, vagyis a labdát birtokló csapat támadásépítésben nem aktív része) sebezhető maradt, ezt pedig olykor remekül lehetett megbontani egy-egyezésekkel, amikből neki több is kijutott a mérkőzésen. Erre pedig keresve sem találnánk jobb embert, mint Szoboszlai Dominik, akinek a mérkőzésen 8/6 sikeres csele volt és 12-ből 8 párharcot nyert meg. Az akciótérképét elnézve is látható, hogy a pálya bal oldalán mennyire otthonosan érezte magát.

Szoboszlai Dominik akciótérképe:

A magyar válogatott labdaérintéseinek gyakorisága, zónánként lebontva:

Ebből is látszik, a nemzeti együttes a bal oldalon vezette a legtöbb támadásait, ami a bolgárok jobb oldala volt védekezésben. Kerkez Milos és Szoboszlai Dominik ezért is lehettek a meccs legjobbjai. Milyen jó, hogy vannak ők nekünk.

Ezt a két szélsőt sokáig szeretnénk még nézni

Az pedig már csak a non plus ultra volt, hogy olykor Kerkez Milossal, olykor pedig Bolla Bendegúzzal mennyire jól működtek az automatizmusok, öröm volt nézni egy-egy támadásépítésnél, milyen jól érezték egymást, az egyiknél csak sajnálhattuk, hogy Bolla lemaradt a centerezésről, ódákat zenghetnénk most arról a gólról. Ha már e két játékos neve megemlítésre került, ismét csak tovább dicséri a válogatott jól kinéző játékát, hogy mennyire hasznos tagjai lehetnek ők az elkövetkező években Marco Rossi keretének ebben a formációban.

Az AZ Alkmaarban is remek formában játszó balszélső védő 13 párharcot nyert meg, ami a legtöbb volt a mezőnyben. A 3-4-2-1-es felállás egyik legfontosabb alapelve, hogy az adott csapatnak meglegyenek a gyors, támadásokban hatékony és védekezésben is fontos szerepet vállaló szárnyvédői, a Bolka-Kerkez duó pedig ezt minden elemében igazolta a bolgárok elleni mérkőzésen.

Mladen Krstajics csapata már a Montenegróval vívott mérkőzésen (melyet 1-0-ra elveszítettek hazai pályán) is jól birtokolta a labdát és magasra tolta  a védekezését, ám ez csak egy passzív presszingre volt elegendő. Az első selejtező meccsükön 63%-ban volt náluk a labda, azonban tényleges veszélyt nem tudtak ebből kidolgozni, 0,6 körül volt az xG-jük, míg a magyarok elleni találkozón közel 50%-os volt a labdabirtoklásuk, ám a helyzetkialakítással itt is akadtak gondjaik. A feltolt védekezés meginvitálása pedig tudatos volt Marco Rossi részéről, hiszen a bolgárok játékosai nem tudták ezt ténylegesen jól alkalmazni, így Szalai Attila vagy Willi Orbán révén könnyedén sikerült átpasszolni az első vonalukat, melyekből több jó kontratámadást is tudott vezetni a nemzeti együttes.

A magyar labdarúgó-válogatott kezdő tizenegy játékosának passztérképe:

Látható, hogy a védővonal és Szalai Attila, valamint a középpályások között fordult elő leggyakrabban passzkísérlet. Kerkez is szépen besegített sokszor a labdakihozatalokban, ez pedig több esetben kulcsdöntésnek bizonyult.

Egyszerűség, nagyszerűség

A magyar labdarúgó-válogatott Marco Rossi irányítása alatt sosem játszotta a Bognár György féle paksi mintát, vagyis, hogy a támadók fent várakoznak és rajtra készen állnak, amikor védekezésből támadásba csap át a játék. Emiatt is tartottunk annyira a Szalai Ádám után keletkező űr betöltésétől a centerposzton, ugyanis a 86-szoros ex-válogatott tökéletesítette azt a munkát ebben a formációban, amit a Mister kért tőle. A labdák megtartása, a védők lekötése és mint egy target-man (célpont) az ellenfél középpályásai és védői között lavírozni. Ádám Martint még a Szalai-érában is többször láttuk a csatártárs helyére beszállni, ám a kezdeti időkben még csak harminc perceket kapott. A korábbi csapatkapitány elköszönése után viszont nem maradt más lehetőség, a korábbi paksi gólkirályt be kellett illeszteni a rendszerbe, mind az észtek, mind pedig a bolgárok elleni találkozón már jó 60 percet kapott és mindkét alkalommal góllal hálálta meg a bizalmat. Már a fenti passztérképen is látható, hogy Ádám Martin Szalai Attilától kapta a legtöbb labdát, ami tökéletesen mutatja, hogy mi is volt a kért feladat. A gyors kontratámadások érdekében hozzá eljuttatni a labdát, majd a villámléptű, technikás szélsőinkkel megbontani a bolgárok védekezését.

Ádám Martin hőtérképe a bolgárok elleni találkozón:

Ádám Martin akciótérképe:

Ádám Martin hő- és akciótérképe. Előbbin is jól látszik, hogy a középső harmadban tűnt fel a legtöbbször, és az akcióiból is látható, hogy a tizenhatoson belül mindössze négy „eseménye” volt, ami a paksi múltra visszatekintve hatalmas kontraszt azokhoz az időkhöz képest. 9 párharc és 8 passz 2 lövés mellett. Igazi melós mezőnymunka.

Nagyon úgy fest tehát, hogy a legkardinálisabb kérdést sikerült megoldani a válogatott életében és Ádám Martin is tud a Szalai Ádám féle stílusban játszani és hasznára lenni a válogatottnak. Egyszerű feladatnak tűnik, de a munka jó elvégzéséhez teljesen más meccsfizikumra van szükség, mint amit ő megszokott, ám az alázatosságából adódóan minden bizonnyal mint a jó diák, úgy végezte el a kiadott házit. Ez pedig ebben a rendszerben nagy erény és egy nagyszerű szerepkör, kíváncsian várjuk a további meccseken mit láttunk még tőle.

Marco Rossi csapata tehát letette a névjegyét Európában. Bulgária ellen osztálykülönbség volt, és jó volt látni, hogy vannak olyan futballistáink, akik meccseket képesek eldönteni, az új csapatkapitányunk pedig nemhogy igazi vezére a válogatottnak, de ha kell a hátán is képes lenne vinni azt. Ezt az élvezetes, támadásorientált, egyéni teljesítményekkel megfűszerezett látványos futballt már nagyon vártuk és nagyon sokáig szeretnénk még nézni. Legközelebb júniusban tehetjük meg ismét, amikor a magyar válogatott Montenegróban vendégeskedik majd, ahol mindemellett megmutathatja azt is, tényleg a csoportja favoritja-e.

Ám végül legyünk elsők vagy másodikak, ilyen játékkal helye lesz az Európa-bajnokságon Marco Rossi együttesének.

Borítókép: Budapest, 2023. március 27. A gyõztes magyar válogatott ünnepel a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezõk G csoportjában játszott Magyarország-Bulgária mérkõzés után a Puskás Arénában 2023. március 27-én. Magyarország-Bulgária 3-0. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak