Musorujsag
Élő Eredmények

Gracenote: 84 százalék, hogy a magyar válogatott egyenes ágon kijut a foci-Eb-re

Gracenote: 84 százalék, hogy a magyar válogatott egyenes ágon kijut a foci-Eb-re

m4sport.hu
A statisztikákkal foglalkozó Gracenote legfrissebb elemzése szerint 84% esélye van a magyar labdarúgó-válogatottnak, hogy selejtezőcsoportjából, tehát egyenes ágon kijut a 2024-es, németországi Európa-bajnokságra.

Marco Rossi csapatát már az Eb-selejtező rajtját megelőzően is a 20 legesélyesebb Eb-résztvevő közé sorolta a Nielsen adatelemző cég leányvállalata, amely szerdán a már lejátszott két forduló (az ötcsapatos csoportba sorsolt magyar válogatott még csak egy meccsen van túl) eredményeinek ismeretében frissítette előrejelzését, annyiban változtatva a képleten, hogy ezúttal már az egyenes ági kijutásra számoltak esélyeket.

E szerint a selejtező nyitányán a Puskás Arénában Bulgáriát lelépő (3–0) magyaroknak 84% esélyük van, hogy a novemberben záruló csoport első két helyének valamelyikén végeznek, ami azt jelentené, hogy a 2016-os és a 2020-as kvalifikációval szemben a németországi tornára nem kéne pótselejtezniük, egyenes ágon biztosítanák helyüket.

Az elemzés szerint a nemzeti csapatnál jelenleg csupán tíz válogatott pályázik erre jobb eséllyel, és közülük is csak egy van, amely a magyarhoz hasonlóan még csak egy mérkőzésen van túl (Belgium), a többiek már kettő selejtezőt is letudtak.

A lista élén négyes holtversenyben (98%) az egyaránt már két győzelemmel, tehát hat ponttal álló Svájc, Portugália, Franciaország, Anglia négyes áll. Őket követi a már említett – a svédeket idegenben 3-0-ra verő – Belgium (96%), majd a válogatott csoportellenfele, a Litvániát és Montenegrót legyőző Szerbia, illetve a négypontos Horvátország jön 95%-os eséllyel.

A magyarok előtt van továbbá rangsorban a kedden Skóciában felsülő Spanyolország és a négy ponttal álló Csehország (88%), valamint az élmezőny kakukktojása, Lengyelország, amely egy győzelem mellett egy vereséget is számlál már.

Ami az előzetes esélylatolgatáshoz képest alulteljesítőket, de a cég szerint még kijutókat illeti: a franciák vendégeként csúnya verést kapó, Gibraltárt pedig csak három góllal legyőző Hollandia a magyarokat követi a 12. helyen (81%), az előző Eb-n elődöntőig menetelő dánoknak jelenleg 79% esélyt adnak, míg az egy-egy győzelemmel és vereséggel álló Olaszország 67%-ot. A felsorolt csapatokon túl Skócia (73%), Románia (69%), Wales (62%), Szlovénia (58%), Ausztria (58%) és Bosznia-Hercegovina (39%) képezi a legjobb 20-at.

A Gracenote úgy számol, a jelenlegi top 20-ból 16-an tényleg egyenes ágon jutnak ki a ’24-es Eb-re, míg négy elől elhalásszák kvótát a csoportellenfelek. Az elemzés Kazahsztánt, Georgiát, Görögországot, Észtországot, Izraelt, Izlandot, Ukrajnát, Törökországot, Norvégiát, Finnországot, Írországot és Albániát tartja a legesélyebbnek, hogy pótselejtezhet.

A németek házigazdaként automatikusan résztvevői a 2024-es Európa-bajnokságnak, a tíz selejtezőcsoportból az első két-két válogatott egyesen ágon kijut, a fennmaradó három hely pedig pótselejtezőn talál gazdára.

Borítókép: Budapest, 2023. március 27. Magyar szurkolók a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők G csoportjában játszott Magyarország-Bulgária mérkőzésen a Puskás Arénában 2023. március 27-én. MTI/Czeglédi Zsolt

További tartalmak