Musorujsag
Élő Eredmények

Miért játszik lyukas sportszárban a magyar válogatott Kerkez Milos?

m4sport.hu
Akik figyelemmel követték a hétfő esti Magyarország–Bulgária (3–0) Eb-selejtezős mérkőzést, akár ki is szúrhatták, hogy a balhátvéd, Kerkez Milos lyukas sportszárral játszott. Persze nem azért, mert már megette a moly és elfelejtette újra cserélni, az AZ Alkmaar fiatal játékosa nem véletlenül futott így ki a Puskás Aréna gyepére.
(fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A 19 éves Kerkez nincs ezzel egyedül (egyébként klubjában is így játszik), számos futballista vág szándékosan lyukakat a sportszárra. Van, aki egy-egy nagyobbat, akad, aki több kisebbet, a gyakorlat egyébként nem újkeletű, már 90-es években is alkalmazták.

Jelenleg Jude Bellingham, a Dortmund angol válogatott kiválósága vagy honfitársa, a Manchester Cityben futballozó Kyle Walker, akinek szintén jól jön egy olló a meccsek előtt.

Jude Bellingham lyukas sportszárral az Anglia-Ukrajna Eb-selejtezőn (fotó: EPA/NEIL HALL)

Az ok egyszerű: így csökkentik, lazítják az olykor túl szoros sportszár vádlira nehezedő nyomását, szorító hatását.

Egyes labdarúgóknak az átlagosnál jóval izmosabb a vádlijuk, így a sportszár is jobban szorítja, ezáltal pedig a hordása kényelmetlenné válhat.

Szóval főként kényelmi és praktikus okokból keletkeznek a lyukak, a módszert alkalmazó egyes játékosok úgy vélik, a nyomás csökkentésével fokozni tudják lábukban a vérkeringést, javítani a teljesítményüket és csökkenteni a sérülésveszélyt, bár mindez tudományos szempontból nincs hivatalosan alátámasztva.

Esztétikailag nem a legszebb, de a futballpályán nem is ez az elsődleges szempont.

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Szoboszlai doppingja; Ádámnak a gól sem biztosíték; új alapember a láthatáron – válaszokkal szolgált kérdéseinkre a válogatott
Az Európa-bajnoki selejtezőcsoport rajtján remekül festett a magyar válogatott, a győzelmek árnyékában sorra vesszük azt <a href="https://m4sport.hu/labdarugas/cikk/2023/03/23/negy-fontos-kerdes-a-magyar-valogatott-marciusi-merkozesei-elott/" target="_blank" rel="noopener">a négy aspektust, amelyet a mérkőzések előtt felvetettünk</a>, csupán a kérdések sorrendjén fordítottunk, hogy az általunk leszűrt válaszok az egész képet maghatározó kompozíciótól a részletek ecsetvonásáig tartsanak.
Magyar futball