Musorujsag
Élő Eredmények

Bartosz Grzelak, a MOL Fehérvár FC új edzője ragaszkodik hozzá, továbbra is a bennmaradás a cél

Bartosz Grzelak, a MOL Fehérvár FC új edzője ragaszkodik hozzá, továbbra is a bennmaradás a cél

M4 Sport
Bartosz Grzelakot március közepén nevezték ki a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő MOL Fehérvár FC élére, miután Toldi Gáborral és Huszti Szabolccsal szerződést bontott a kiesés ellen menekülő klub. A svéd szakember – aki korábban dolgozott az AIK Stockholmál és segédedző volt a svéd U21-es válogatottnál is – debütálásakor 2-0-ra győzött a székesfehérvári együttes a Budapest Honvéd elleni kiesési rangadón. A 44 éves tréner most a Nemzeti Sporthíradóban beszélt az eddigi tapasztalatairól, terveiről és, hogy miért vállalta el a MOL Fehérvár FC megkeresését.

A teljes interjú:

Bő két hete, március 15-én írt alá Bartosz Grzelak a MOL Fehérvár FC-hez, amely jelenleg az NB I kilencedik helyen áll. A szakvezető elmondta, továbbra is a kiesés elkerülését tartja a legfontosabbnak. Szeretnék megszerezni a bennmaradáshoz elegendő pontszámot és szeretné elérni, hogy a játékosai ne az ellenfelek hibáira alapozzanak, hanem egy jó csapat verbuválódjon és idővel szeretne kialakítani egy jó és látványos stílust.

Arra a kérdésre, hogy milyen ajánlatai voltak még a székesfehérvári ajánlat mellett úgy felelt: „Volt néhány megkeresésem Lengyelországból és a skandináv régióból is. Szerencsére nem voltam nyomás alatt, kivárhattam a megfelelő pillanatot és amikor megkeresett a Vidi úgy éreztem, erre a projektre vágytam, hogy visszavezethessek egy csapatot a mély gödörből a bajnokság élére. Hosszú távon ezt szeretném elérni”– felelte a 44 esztendős szakember, aki hozzátette, egyelőre a klubnál nincs olyan terv, hogy svéd játékosokat hozzanak Székesfehérvárra. A MOL Fehérvár FC-nek így is akadnak bőven gondjai, azonban ezt tovább tetézi, hogy az elmúlt héten kiderült, Fiola Attilát meg kellett műteni, így ő a szezonban már nem léphet pályára, a tréner róla és Loic Nego keretből való száműzetéséről is szót ejtett.

Bartosz Grzelak, a MOL Fehérvár FC labdarúgócsapatának új vezetõedzõje (b) interjút ad B. Németh Péter mûsorvezetõnek az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó címû mûsorában a közmédia óbudai stúdiójában 2023. március 30-án. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

„Sok meccsét láttam a csapatnak és arra hamar rájöttem, hogy Fiola Attila alapembere a keretünknek. Nehéz lesz az ő mellőzése. Loic Nego „eltiltása” csak arra a hétvégére vonatkozott, azóta a válogatottban is igazolta, hogy kész újra profi hozzáállást tanúsítani. Ami pedig a kezdő tizenegy összetételét és változását illeti, nem szeretnék sok dolgot elárulni a közelgő, Ferencváros elleni meccs előtt” – mondta a svéd szakember, aki hozzátette, nehéz feladatnak érzi, hogy ilyen rövid idő alatt kell felkészíteni új együttesét a bajnokság legjobb gárdája ellen. Ugyanakkor kiemelte, nem szeretne bonyolult dolgokat látni a pályán, igaz, olyan együttessel találkoznak, amely nyolc ponttal vezeti az OTP Bank Ligát, ám a rossz forma és az, hogy egy alsóházi csapattal meccsel majd a Fradi, rájuk is nyomást helyez. Ebből adódóan pedig úgy érzi, a MOL Fehérvár FC sokat nyerhet egy esetleges pontszerzéssel.

A Honvéd elleni bemutatkozás remekül sikerült, Bartosz Grzelak gárdája 2-0-ra győzött és támadásban is aktív, jó csapatot láthatott a fehérvári közönség. Az együttes ráadásul október óta minden tétmeccsén betalált, mégis a kiesés ellen kell küzdenie. A nemrégiben kinevezett vezetőedző erre a felvetésre úgy felelt, szeretné elérni, hogy a csapata több játékossal támadjon, egyrészt ezzel hatékonyabbak tudnának lenni, másrészt a védekezésben is sokat lendítene, hiszen könnyebb lenne megakadályozni az ellenfelek kontráit. Szeretné elérni, hogy kollektívan mozogjanak együtt a pályán, és hogy a MOL Fehérvár FC újra egy kompakt együttes képét fesse.

A Vidire nehéz időszak vár áprilisban, most vasárnap a Ferencváros otthonában lépnek pályára, majd az Újpestet fogadják, aztán a Kisvárda, Kecskemét és a DVSC lesz az ellenfél. Erre a korántsem sétagaloppnak nevezhető menetrendre a svéd szakembere azt mondta: „A Fradi elleni találkozót leszámítva mindegyik meccs hatpontos mérkőzéssel ér fel. Szeretném elérni, hogy meglegyen bennünk a győzelem iránti vágy, hogy várjuk a mérkőzéseket, hiszen így lehet fenntartani a szükség koncentrációt. Remélem legalább két klubot megelőzünk majd az idény zárásakor, s akkor az azt jelenti, hogy kivívunk a bennmaradást. Azt gondolom, rövid távon kell gondolkodnunk, nem szabad túlságosan előre tekintenünk, hogy mi a hosszú távú tervünk, mert akkor elveszíthetjük a fókuszt, meccsről meccsre kell mennünk.”

Bartosz Grzelak egyik első tette az volt, hogyJevhen Makarenkót visszatette a keretbe. Ezt azzal indokolta, hogy az első edzéseken nagyon becsvágyónak és eltökéltnek látta őt, aki kész küzdeni és jó formát is mutatott. Ugyanakkor kiemelte, nem áll még készen arra, hogy kilencven perceket játsszon, de úgy érzi, hasznos tagja lehet majd a keretnek. Továbbá a magyar játékosokról, Dárdai Palkóról, Schön Szabolcsról, Csongvai Áronról és Katona Bálintról is szót ejtett. Grzelak úgy látja, a tehetség megvan a Fehérvár csapatában, ám sok futballistának nehéz szezonja volt, ami visszavetette az önbizalmukat és többen ennek visszaszerzésével bajlódnak, ez is sok gondot okoz a klubnál.

A legutóbbi MOL Fehérvár FC-Ferencvárosi TC összecsapás 2-2-es döntetlent hozott novemberben. (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

Zárásképp pedig elárulta, hogy a vasárnap 16:30-kor kezdődő, Ferencvárosi TC elleni meccs előtt csak annyit fog a játékosainak mondani: „A Fradinak is ugyanakkora a pálya, ők is tizenegyen vannak és ugyanazok a feltételek. Az fogom nekik mondani, játsszuk a saját játékunkat és csak magunkra figyeljünk.”

Az OTP Bank Liga 25. fordulójának programja:

  • Április 1., szombat:

Kisvárda Master Good-Puskás Akadémia FC 13.00
Újpest FC-ZTE FC 15.00
Budapest Honvéd-Paksi FC 19.30

  • Április 2., vasárnap:

Kecskeméti TE-Mezőkövesd Zsóry FC 14.15
Ferencvárosi TC-MOL Fehérvár FC 16.30
Debreceni VSC-Vasas FC 19.00

Borítókép: Bartosz Grzelak, a MOL Fehérvár FC labdarúgócsapatának új vezetőedzője interjút ad az M4 Sport Nemzeti Sporthíradó című műsorának a közmédia óbudai stúdiójában 2023. március 30-án. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak