Musorujsag
Élő Eredmények

Gera Zoltán a Leverkusennek szurkol az El-ben és a magyar utánpótlás nehézségeiről beszélt

Gera Zoltán a Leverkusennek szurkol az El-ben és a magyar utánpótlás nehézségeiről beszélt

m4sport.hu
Az Európa-ligában a Ferencvárost búcsúztató Leverkusennek szurkol Gera Zoltán, aki a magyar utánpótlás problémájáról és a fiatalszabály okozta nehézségekről is beszélt az nb1.hu-nak adott interjúban.

Az Európa-liga nagykövete, aki a Fulhammel 2010-ben bejutott a sorozat döntőjébe, az nb1.hu-nak elmondta, azért szurkol egy kicsit a Bayer Leverkusennek, mert akkor a Ferencváros elmondhatná magáról, hogy a végső győztestől kapott ki a nyolcaddöntőben. A négy között egyébként Juventus–Sevilla és Roma–Leverkusen párharcot rendeznek, az odavágók közül az M4 Sport és az m4sport.hu a torinói mérkőzést közvetíti május 11-én 21 órától.

Az U21-es válogatott szövetségi edzője az NB I-be valósággal berobbant, mindössze 17 éves Lisztes Krisztiánról úgy vélekedett, látszik rajta, hogy képes lehet jó labdarúgóvá válni, de „óvatosan kell bánni vele”.

„Nagyon sokat számít, hogy minél előbb játsszanak a futballisták az első, vagy akár a másodosztályban. Óriási változásokon tudnak átmenni a játékosok akár a felnőtt futballban eltöltött fél szezontól is. Sokat lehet fejlődni, nagyon sokat számít a meccstapasztalat. Lisztes Krisztián berobbant, de azért óvatosan kell bánni vele. Jól kezdett, és nagyon jó kezekben van Csercseszov mesternél, aki szerintem figyel arra, hogy a játékos megfelelő időben, megfelelő mennyiségű játékpercet kapjon az első csapatban. Ez a rövid idő, amit eddig eltöltött a pályán, megmutatta, hogy megvan a megfelelő karaktere, személyisége ahhoz, hogy ilyen mérkőzéseken lehetőséget kapjon, és győztes gólokat szerezzen. A személyiségén egyértelműen látszik, alkalmas arra, hogy labdarúgó legyen belőle. Reméljük, töretlen lesz a fejlődése. Hogy mikor kerül be az U21-be, vagy akár az A válogatottba, azt majd meglátjuk” – fogalmazott Gera Zoltán a Ferencváros tehetségével kapcsolatban.

Gera szerint a magyar utánpótlás fejlődését nehezíti, hogy a hazai csapatok nincsenek rákényszerülve arra, hogy játszassák és értékesítsék a fiatal játékosokat. Az NB I-es fiatalszabály segíthet ennek orvoslásában, de vannak hátulütői is.

„A 2002-es korosztály számára a mostani év az, amikor bizonyítaniuk kellett vagy kell, hogy lehet rájuk számítani. Jövőre a 2003-as születésűek következnek, és ez egy picit nehezíti a munkánkat. Sajnos a tendencia azt mutatja, hogy gyorsan visszaesik az NB I-ben azoknak a játékperce, akik kiesnek a kedvezményezett korosztályból. Sajnos a klubok nincsenek rákényszerülve, hogy betegyék a fiatalokat, megvan az anyagi lehetőségük, hogy külföldi játékosokban gondolkozzanak. Ez mindenképpen egy nehézség. Az én időmben a fiatal játékosokat be kellett rakni az első csapatba, mert nem bővelkedtek a klubok a futballistákban. Jó páran élni tudtunk a lehetőséggel, kimentünk külföldre. Az MLSZ keresi a megoldást, a fiatalszabály lehet jó is, de sajnos vannak csapatok, amelyek nincsenek rákényszerülve a fiatalok szerepeltetésére” – fejtette ki.

Gera Zoltán eddigi mérlege tíz győzelem, öt döntetlen és tizenkét vereség az U21-es válogatott élén, a csapat azonban a legutóbbi hét meccséből hatot is megnyert. Úgy érzi, folyamatosan fejlődik edzőként, de azért felhívta a figyelmet arra, hogy a közelmúltban felkészülési és nem tétmérkőzéseket játszottak. „Az elmúlt időszakban barátságos mérkőzéseket játszottunk, hatból ötöt megnyertünk. Érzem, hogy fejlődök, egyre jobban érzem magam ebben a szerepkörben, egyre több tapasztalatom van. Talán mondhatom, ezt a korosztályt picit könnyebb volt összeválogatni, talán gyorsabban összeállt a kép az én fejemben is” – mondta.

A magyar U21-es válogatott Kazahsztánnal, Máltával, Spanyolországgal, Skóciával és Belgiummal találkozik az ősszel kezdődő Európa-bajnoki selejtezőben, a csoportokból az elsők mellett a legjobb második automatikusan továbbjut, a többi második helyezett pótselejtezőn vívhatja ki az Eb-részvételt. Gera Zoltán szerint a spanyoloké és a belgáké is nagyon erős csapat, a selejtezőben azt szeretnék, hogy a magyar csapatnak minden mérkőzésen legyen reális esélye a győzelemre.

Borítókép: Nyon, 2023. március 17. Gera Zoltán volt magyar válogatott labdarúgó, aki a labdarúgó Európa-liga döntő helyszínét, Budapestet képviseli, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) nyoni székházában tartott sorsoláson 2023. március 17-én. A negyeddöntős párharcok első mérkőzéseit április 13-án, a visszavágókat pedig április 20-án rendezik. Az elődöntők első meccseire május 11-én, a visszavágókra május 18-án kerül sor. A sorozat döntőjének a budapesti Puskás Aréna ad otthont május 31-én. MTI/EPA/Keystone/Martial Trezzini

További tartalmak