Musorujsag
Élő Eredmények

Vignjevic: Az edzéseimet mindig a Fradi elleni összecsapás motiválja

Vignjevic: Az edzéseimet mindig a Fradi elleni összecsapás motiválja

m4sport.hu
Nebojsa Vignjevic szerint kijelenthető, hogy visszatérése óta egyre jobb az Újpest labdarúgócsapata, az M4 Sportnak adott interjúban pedig elárulta, hogy a csapatot minden héten abban a szellemben készíti fel, mintha a következő ellenfél a Ferencváros lenne. A 23. Fradi elleni meccsére készülő szerb tréner úgy véli, az utóbbi hetek eredményei bizakodásra adnak okot a lila-fehér klubnál a hétfői derbire.

Az Újpestet 2013 és 2020 között már irányító Nebojsa Vignjevicet március végén nevezték ki Milos Kruscic utódjává, a csapat azóta négy bajnokin tíz pontot szerzett, a tabellán feljött a hatodik helyre, a 29. fordulóban pedig a Kecskemét előtt hatpontos előnnyel listavezető Ferencvárost fogadja. A hétfőn 18 órakor kezdődő derbit az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti.

Az 54 éves tréner az M4 Sportnak elmondta, visszatérése óta látja a fejlődést a csapaton, a meccsek pedig – függetlenül attól, hogy győztes vagy vesztes találkozók voltak – felfedik, hogy a játék melyik részeire kell még jobban odafigyelniük. „Ezekre helyezem a hangsúlyt, a játékosaimat és a játékunkat is jobbá szeretném tenni. Jó, hogy a játékosok is érzik és tudják, hogy bár játszottak egy jó meccset, képesek lehetnek annál is többre és ezért képesek tenni, még keményebben dolgozni. Hogy ennek milyen eredménye lesz a jövőbeni mérkőzéseken, azt nem tudom, de az biztos, hogy egyre jobbak vagyunk.”

Vignjevic szerint az Újpest egyénileg jó képességű játékosokból áll, ő pedig csapatszellemet, csapatmunkát követel meg a futballistáitól, ne féljenek hibázni, mert így az önbizalmuk is nagyobb lesz. „Fontos, hogy tudják, nincsenek egyedül. Egy-egy hibával nem teszik tönkre magukat. Szerintem nagyobb önbizalommal léphetnek pályára, azt kérem tőlük, hogy figyeljenek egymásra, jobban gondoljanak a mellettük állóra, mint magukra. Ezt a mentalitást próbáljuk sulykolni, hogy főleg a kritikus helyzetekben senki sincs magára hagyva a pályán. Egy hiba, egy ember miatt nem veszítünk el mérkőzést, mindenki mögött ott kell legyen a csapat. Ezt felfogták, tudják, hogy ha hibáznak, valaki ott lesz. Ez már egy előrelépés, szerintem többen jobban teljesítenek attól, hogy felszabadultabbak, nem tartanak egy-egy hibától” – fogalmazott.

A tréner kapásból nem tudta megmondani, hányadik derbije lesz a hétfői, elsőre 17-18-at tippelt, valójában ez már a 23. Ferencváros elleni mérkőzése lesz – igaz, ezek közül kettőt a Honvéd kispadján élt meg. Elárulta, Magyarországra érkezése óta minden edzésen, a csapat körüli teendőkben és a hibák kijavításakor is abban a szellemben dolgozott, hogy a következő meccset a Fradi ellen játsszák.

„A többiek elleni mérkőzéseken is ennek fényében kerestem a javulási lehetőségeket és mértem magunkat. Az edzéseimet mindig a Fradi elleni összecsapás motiválja. Néha nem értik a játékosaim, miért hajtom őket ennyire. Azért, mert a Fradi ellen mindig kemény. Ha a Fradi ellen jó akarsz lenni, nem elég 2-3 nap közvetlen felkészülés. Egész szezonban készülni kell rá. Én ez alapján fejlesztem a csapatot. Ez a top meccs a bajnokságban. Mindenkitől a legjobbját követeli meg. De nem fogjuk elérni a legjobbunkat, ha azt már az azt megelőző bajnokikon nem próbáljuk meg” – mondta.

A közelmúlt jó eredményei Vignjevic elmondása szerint jó hangulatot, bizakodást teremtettek a klub környékén, ez pedig kulcsfontosságú lehet a Fradi elleni rangadó előtt.

„Most azt érzem, hogy noha idén és az elmúlt években is rossz eredményeink voltak a derbin, sokan hisznek abban, hogy megnyerhetjük a meccset, pozitív energiák vannak körülöttünk. Ha megnézzük a Fradi utolsó 10 meccsét, nincs benne semmi különös, de ez most egy teljesen más mérkőzés lesz. A legjobb csapatukkal, nagy motivációval és koncentrációval jönnek majd, de mi is így állunk ki. A derbiket sokszor egy egyéni villanás határozza meg. Emlékszem az utolsó három derbimre, kettőt is 1–0-ra veszítettük el, még a Rebrov vezette Fradi ellen. Mindkettőn Boli rúgta a gólt. Ezek szoros meccsek voltak, főleg amikor a Groupama Arénában veszítettünk 1–0-ra, volt öt-hat nagy lehetőségünk. Ebben a pillanatban nagy támogatottságot élvezünk, sokan hisznek bennünk, próbáljuk ezt meglovagolni.”

Az Újpest vezetőedzője hozzátette ugyanakkor, hogy a Ferencváros játékosai is feltüzelve fognak érkezni a Szusza Ferenc Stadionba. „Szerintem azon Fradi-játékosoknak, akik régebb óta itt vannak, BL- és El-meccseket játszottak, lehetnek motivációs gondjai egy-egy bajnoki meccsen, de az Újpest és mondjuk a Fehérvár ellen biztosan a legjobb arcukat mutatják. Szerintem az utóbbi időben voltak olyan meccseik, ahol nem voltak kellően motiváltak, csak úgy játszottak.”

Djordje Nikolic szintén úgy véli, hogy Vignjevic visszatérése óta csapatként jobban összeállt az Újpest, jó a hangulat és bíznak egymásban. Az első győzelem nagy önbizalmat adott nekik, és ha a védelem jól zár, akkor jönnek az eredmények, mivel szerite azzal a minőséggel, amivel rendelkeznek, képesek minden meccsen betalálni.

„A szezonban sok gólt kaptunk, a többségük jobb csapatjátékkal, odafigyeléssel elkerülhető lett volna. Az utóbbi meccseken azt tapasztaltam, hogy e téren előreléptünk, az egész csapat jobban odafigyel, mindenki törekszik rá, hogy az ellenfelét megállítsa – vélekedett a szerb kapus. – A csapat megértette a helyzetét, hogy itt minden mérkőzés számít és egyszerűen mindent bele kell adni, hogy megállítsuk az ellenfeleket. Ezzel a mentalitással felkészültebbek, fegyelmezettebek vagyunk. Összhangban van most a csapat, a közös céljainkért együtt teszünk. Így akarjuk folytatni, és örülünk, hogy itt tartunk.”

Borítókép: Nebojsa Vignjevic (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Csoboth mesterhármasával újpesti fociünnepet hozott Vignjevics visszatérése, ám vezéráldozattal járt a siker
<a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/04/01/nem-mulott-sokon-kruscsics-tokeletes-debutalasa-a-puskas-akademia-ketgolos-hatranybol-mentett-pontot" target="_blank" rel="noopener">Milos Kruscsics bemutatkozása</a> után Neboja Vignjevics is debütált a labdarúgó OTP Bank Liga 25. fordulójában. A szerb tréner számára viszont nem volt ismeretlen a közeg, hiszen 2013 és 2020 között, hét szezonon keresztül irányította az Újpest FC csapatát, amely az aktuális játéknapon a Zalaegerszegi TE FC-t fogadta. A lila-fehérek 2-0-ra is vezettek, amikor a kezdőbe hosszú idő után visszatérő <span class="yKMVIe" role="heading" aria-level="1"><a href="https://m4sport.hu/2023/04/01/percrolpercrebejegyzes/croizet-megint-megserult" target="_blank" rel="noopener">Yohan Croizet súlyos sérülést szenvedett</a>, ez kissé megfogta a hazaiakat, ugyanis a ZTE öt perc alatt kiegyenlített, de végül Demjén Patrik hiába Csoboth Kevin mesterhármasát eredményezte, s így az Újpest 3-2-re győzött és így már nyolcadik a bajnokságban.</span>
Magyar futball