Musorujsag
Élő Eredmények

Jövőt akartak építeni a Zeténél, mégis néhány rossz meccs elég volt: az NB I sajátossága miatt menesztették Monizt – elemzés

Jövőt akartak építeni a Zeténél, mégis néhány rossz meccs elég volt: az NB I sajátossága miatt menesztették Monizt – elemzés

m4sport.hu | Szerző: Kovács Máté
Szinte mit sem változott a Zalaegerszeg játéka, mégis ordító különbség fedezhető fel az őszi és a tavaszi forma között. Leegyszerűsítve mindez egyetlen dolog, a helyzetkihasználás számlájára írható, amiben a februári újraindulás óta a legrosszabb lett a ZTE, ez a néhány rossz meccs pedig Ricardo Moniz vesztét jelentette. Pedig a holland tréner 13 év után vezette kupadöntőbe a Zetét, ám az OTP Bank Liga átka, vagyis a 12 csapatos bajnokság nehézsége őt is utolérte. Felmerül a kérdés, ha az együttes ugyanazt játszotta, mint előtte, mi tudott ilyen radikális változást eredményezni, ami a kiesés veszélyébe sodorta a Zalaegerszeget. Az őszi és a tavaszi mutatók összehasonlításával utánajártunk a Moniz–ZTE kapcsolat felbomlás lehetséges okainak.

Ricardo Monizt több mint 10 évvel ezelőtt, 2013. december 1-én már menesztették egy NB I-es klubtól. Akkor a Ferencváros elégelte meg, hogy a holland tréner akkor az adott időszakban nyolc bajnoki során csupán hat pontot gyűjtött. Moniz kilenc esztendővel később tért vissza a Magyarországra, 2022 májusában a ZTE bejelentette, hogy vele vágnak neki az OTP Bank Liga 2022/23-as szezonjának és hosszú távú projektben gondolkodnak. Azonban az első gyenge időszak – még a kiharcolt kupadöntő ellenére is – Zalaegerszegen is szerződésbontást jelentett, az 58 esztendős szakember csapatával csupán két bajnokit tudott megnyerni ebben a naptári évben, valamint az elmúlt nyolc NB I-es meccsén csak hét pontot gyűjtött. Jelenlegi 31 pontjával a Zete csak a Fehérvárt, valamint a már kieső helyen álló Honvédot és Vasast előzi meg. Végh Gábor tulajdonos pedig az oly nagy jelentőséggel bíró kupadöntő előtt nem akart kockáztatni, vagyis épphogy kockáztatott, hiszen tíz nappal a május 3-i finálé előtt régi-új embereket nevezett ki a klub vezetésére, Boér Gábor mint vezetőedző, Sallói István pedig mint sportigazgató tért vissza a ZTE-hez. Cikkünkben a sportszakmai okoktól elvonatkoztatva, a mutatók és a számok nyelvén igyekszünk megvizsgálni, mi vezetett Ricardo Moniz menesztéséhez.

A tavaszi szél lövéseket igen, gólokat viszont nem árasztott

A ZTE őszi mérlege – vagyis a világbajnokság kezdetéig – 15 mérkőzésen 6 győzelem, 4 döntetlen és 5 vereség volt és ezeken a találkozókon 24 gólt szerzett a csapat.  Ebben pedig kiemelt szerepe volt a zalaiak amerikai támadójának, Eduvie Ikobának, aki e meccsek során tízszer is eredményes volt, azóta viszont egyszer talált be az NB I-ben. A februári folytatást követően a 13 párharc során csupán 2 győzelem született 3 döntetlen és 8 vereség mellett, de ami a drasztikus visszaesést mutatja, az a mindössze 7 szerzett gól (pontosabban 6, ugyanis volt egy öngól is), ráadásul az előző három bajnokijának egyikén sem tudott már eredményes lenni Ricarod Moniz ex-csapata.

Holott ebben a mutatóban, vagyis a meccsenként átlagosan rúgott gólok tekintetében a Zalaegerszeg ősszel az ötödik legjobb csapat volt az OTP Bank Ligában, míg tavaszra a legrosszabb lett, ráadásul a kapott gólok számában gyengült a gárda (1,19 vs. 1,42).

Persze ez a statisztika csak árnyaltan mutatja a csapat visszaesését, hiszen helyzetkialakításban szinte mit sem változott a kupadöntős együttes teljesítménye, ahogyan ősszel, úgy tavasszal is az élmezőnybe tartoztak és tartoznak, csak annyi különbséggel, hogy most nem mennek be a helyzetek.

Alighanem az első öt hely valamelyikért küzdhetne a Zalaegerszeg, ha tavasszal is tudják hozni az őszi gól-xG-különbséget, ám az utóbbi 13 meccsen szemmel látható, hogy a helyzeteket nem sikerült gólokra váltani. A -0,8-as szám azt jelzi, hogy a lehetőségek minősége alapján szinte minden mérkőzésen benne maradt egy gól a Zetében.

Felvetődhet a kérdés, ha lövésekig eljutott a ZTE, azokat gólra váltani viszont már nem tudták, az mennyiben Ricardo Moniz felelőssége. Nemes egyszerűséggel a holland tréner – ha megkérdezték volna – mondhatta volna, a játékosai helyett nem tudja berúgni a ziccereket. Pedig ennek a tökéletesítése igenis a vezetőedző kötelessége.

Ugyanis az adat csak egy szemüvegen keresztül nézve becsapós.

A Zalaegerszeg persze a teljes szezon során a negyedik legtöbbet próbálkozott (meccsenként átlagosan 14,6-szor), viszont ezen lehetőségek lövésre vetített xG-értéke csupán 0,103 és 0,104 volt ősszel és tavasszal, vagyis kísérletenként kicsivel több mint 10% esélyük van a gólszerzésre, ami összességében a második legrosszabb mutató az Újpest mögött (0,099 xG/lövés). És akkor itt jön képbe az edző felelőssége.

A ZTE lövéseinek mérőszámai ősszel és tavasszal:

Szinte semmi nem változott, az egyetlen, ám igen jelentős különbség a helyzetkihasználás; míg ősszel 24 gólt szerzett a csapat, addig tavasszal csak hatot, valamint ellenfeleiknek volt egy öngóljuk is, de az ebben a statisztikában irreleváns.

A direkt játékstílus náluk nem volt kifizetődő

Van egy mutató, melyben 28 forduló alatt éllovassá tudott válni a ZTE, viszont erről alighanem szívesen lemondanának. A labdavesztések tekintetében egyetlen csapat sem áll rosszabbul, mint a zalai együttes, amely ugyanazt a stílust alkalmazta, mint a Paks és a Kecskemét, de az ezen képzeletbeli dobogó második és harmadik helyén álló csapat az OTP Bank Ligában is pont ezt a két pozíciót foglalja el, ugyanis ott ez a felfogás ténylegesen működni tudott, de Ricardo Moniz nem tudta tökéletesíteni ezt a direkt filozófiát.

A labdavesztések száma a teljes OTP Bank Ligában. A ZTE meccsenként 65,5 alkalommal veszti el a játékszert, ami a legmagasabb szám a mezőnyben.

Hiszen a Paks és a Kecskemét esetében is láthatjuk, a sok labdavesztés még nem jelent automatikus kudarcot, viszont ha a sikeres és sikertelen progresszív passzok arányát, vagyis a hatékony támadásépítést vesszük figyelembe, akkor bizony a Zalaegerszeg a második legrosszabbul építkező csapat az NB I-ben. Az előre irányuló átadásaik csupán 68%-a pontos, aminél rosszabb mutatóval csak a Paks rendelkezik (66%), de Bognár György együttese egy olyan torz kivétel az ilyen statisztikai táblázatokban, amelyet nehéz értelmezni, mert mindezek ellenére is a dobogót ostromolja a tolnai gárda. Értelemszerűen mind progresszív passzok számában, mind ennek hatékonyságában (77%) a Ferencváros az éllovas. Ha pedig kivesszük a paksi csodakivételt, csak a Honvéd (69%) és a Vasas (69%) rendelkezik 70% alatti sikerrátával, és bizony mindkét gárda – meg most már a Zete is – a kiesés elől menekül.

A Zalaegerszegi TE FC csapatának xG-megoszlása a játékosokra vonatkoztatva:

Ebből is látható, a csapat támadójátékában milyen fajsúlyos szerepe van Ikobának, akinek a teljes idényben 11,26-os xG-mutatója van. Mellette Meshackra hárul a legnagyobb szerep, aki eddig 4,88-as xG-értéket produkált, s 3 gólt szerzett.

Kiismerték Ikoba játékát?

Eduvie Ikoba góljai piszkosul hiányoznak a Zalaegerszeg támadójátékából. A szerzett találatok több mint 30%-a az amerikai csatár nevéhez köthető (31/10). Felvetődik a kérdés, aki ősszel 15 meccsen 10 gólt szerzett, utána hogy tudott 13 meccsen keresztül gólképtelen maradni. Egyrészt Ikoba ősszel alaposan „túllőtte” az xG-értékét, 7,89-es mutatójára 10-szer volt eredményes, az azóta eltelt időben, 13 mérkőzésen pedig már csak 3,37-es xG-t tudott kialakítani. Helyre állt a világ rendje? A 25 esztendős támadó a teljes szezont figyelembe véve 11,26-os értékére továbbra is 10 gólnál jár.

Minek tudható be a visszaesés? Míg Ikoba ősszel mérkőzésenként átlagosan 3,71 alkalommal próbálkozott, addig tavaszra ez a szám 1,9-re redukálódott. A meccsenkénti xG-értéke is 0,59-ről 0,29-re esett vissza. Extra teljesítmény? Szerencse? Vagy csak szimplán a csapatok rájöttek, hogy Ikobára kettőzött figyelmet kell fordítani a beadásoknál, hiszen a góljai felét fejjel szerezte, s ebben tényleg a liga egyik legjobbja volt.

Nem jöttek az eredmények, elfogyott a türelem, hogyan tovább?

Ricardo Moniz mentségére szóljon, a kinevezésekor valóban a jövő klubját képzelték el Zalaegerszegen. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy a holland tréner 28 forduló alatt 12 190 bajnoki játékpercet biztosított a keret 24 évnél fiatalabb játékosainak számára – összegezte az nb1.hu. Az utolsó, Debrecen ellen 2-0-ra elveszített mérkőzés kezdőcsapatában is csupán három olyan futballista, Sankovic, Gergényi és Demjén volt, aki az említett életkornál idősebb volt. Ezek alapján érthető, hogy ennyi fiatallal a Zete nem tudta a teljes bajnokság során fenntartani azt a jó játékot, ami a szezon első felében jellemezte őket. A 12 csapatos OTP Bank Liga rákfenéje – és jó meccsek esetében olykor egyben csodája is –, hogy öt-hat rossz mérkőzés egy dobogóért küzdő együttest rögvest a kiesés elleni küzdelembe sodor. S hiába a kupadöntő, a Zalaegerszegnél úgy érezték, nem szeretnék megkockáztatni az idény végi sikerességet, Végh Gábor tulajdonos pedig az edzőváltás mellett tette le voksát. Arra pedig majd a hátralevő öt bajnoki és a május 3-i, Budafok elleni MK-finálé adhat pontos választ, hogy ez végül is mekkora rizikót hordozott magában, és hogy végül jó döntésnek bizonyult-e.

Boér Gábor és Sallói István (Forrás: ZTE FC)

Boér Gábor korábban már ült a Zete kispadján. A 2020/21-es szezonban 26 bajnoki mérkőzésen  7 győzelem, 5 döntetlen és 14 vereség volt a mérlege (1-es pontátlag), hasonló helyzetben menesztették őt, mint most Ricardo Monizt, aki egyébként 1,10-es pontátlagot produkált. Az „új seprő jól seper”-hatás viszont pont még az idény végén érvényesülhet a Zalaegerszegnél, talán legfőképp ebben is bíznak, hogy az új impulzus lendületet ad az együttesnek, amely története során először nyerheti meg a MOL Magyar Kupát.

Előtte viszont még a hétvégén a Mezőkövesd elleni bajnoki vár Boér Gáborra és csapatára, amely jelen helyzet ismeretében kiesési rangadóval ér fel. A 29. forduló szombati játéknapjának első mérkőzésén Kuttor Attila együttese 14:15-től fogadja a Zalaegerszeget, amit az M4 Sport+ és az m4sport.hu élőben közvetít. Előbbi a nyolcadik, míg a zalai gárda a kilencedik helyen áll, s egyaránt az utóbbi két mérkőzését elvesztette a csapat. A régi-új tréner a 2020/21-es szezonban egyszer nyert, egyszer kikapott, egyszer pedig döntetlent játszott a Zetével a Kövesd ellen. Ami pedig az idei szezont illeti, ez már a negyedik egymás ellen vívott mérkőzése lesz a két klubnak, ugyanis a Magyar Kupa negyeddöntőjében is összekerültek, ott 4–1-es zalaegerszegi siker született, a két bajnokin pedig februárban gól nélküli döntetlent, szeptemberbe pedig 5–0-s ZTE-győzelmet hozott. Érdekesség, hogy azon a találkozón Ikoba mesterhármast jegyzett, s talán az amerikai támadó megint épp a borsodi gárda ellen találja meg régi jó formáját, ami már nagyon ráférne az immáron Boér Gábor vezette együttesre.

A szeptemberi Mezőkövesd-Zalaegerszeg párharc összefoglalója:

OTP Bank Liga, 29. forduló:

Péntek:
Kecskeméti TE-Paksi FC 20.00

Szombat:
Mezőkövesd Zsóry FC-ZTE FC 14.15
Kisvárda Master Good-Budapest Honvéd 17.00
Vasas FC-Puskás Akadémia FC 19.30

Vasárnap:
Debreceni VSC-MOL Fehérvár FC 15.30

Hétfő:
Újpest FC-Ferencvárosi TC 18.00

A tabella:

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Szigorítás a Zalaegerszegnél: nincs többé festett haj, sem színes cipő – sajtóhír
A <a href="https://sportal.blikk.hu/labdarugas/magyar-labdarugas/nb-1/zalaegerszeg-tiltas-nbi/2023042618003979160?fbclid=IwAR21oNfTiwaYgjFdyWKghH8L-AiJgJqurrJyAPp6AMFVKO5zo1vT_Lknoto" target="_blank" rel="noopener">sportal.hu információi szerint</a> Végh Gábor, a Zalaegerszeg labdarúgócsapatának tulajdonosa furcsa utasításokat adott a csapat játékosainak, akik a jövőben csak fekete cipőben játszhatnak, és nem festhetik be a hajukat.
Magyar futball
Boér Gábor: Valami megtört, amit szeretnénk kiegyenesíteni
A Zalaegerszeg labdarúgócsapatának kispadjára hétfőn kinevezett Boér Gábor szerint elődje, Ricardo Moniz jó munkát végzett, az új stábnak azt az egységet kell újra megteremtenie, ami a csapaot jellemezte a bajnoki szezon első két harmadában.
Magyar futball
Sallói: Edzőváltásokkal nem lehet építkezni, de van az a szituáció, amikor nincs más megoldás
Hétfő délután komoly <a href="https://m4sport.hu/magyar-foci/cikk/2023/04/24/hivatalos-boer-gabor-lett-ricardo-moniz-utodja-a-zalaegerszeg-kispadjan-megvan-az-uj-sportigazgato-is" rel="noopener" target="_blank">változások történtek</a> a Zalaegerszeg labdarúgócsapatánál. Az OTP Bank Liga 9. helyén álló csapat klubtulajdonosa, Végh Gábor megköszönte a sportigazgató Dragóner Attila munkáját és a posztra visszahívta Sallói Istvánt, aki 2018 és 2021 között látta el ezeket a feladatokat, az edző Ricardo Moniz helyét pedig Boér Gábor vette át, aki korábban ugyancsak dolgozott a kék-fehéreknél, a régi/új sportigazgató kezei alatt, aki elmondta, hogy milyen elvárásai, elképzelései vannak a nehéz helyzetben lévő csapatnál.
Magyar futball