Musorujsag
Élő Eredmények

Hosszabbítás után hódította el a Magyar Kupát a Zalaegerszeg

Hosszabbítás után hódította el a Magyar Kupát a Zalaegerszeg

mti
A Zalaegerszeg labdarúgócsapata nyerte a MOL Magyar Kupát, miután a Puskás Arénában rendezett döntőben hosszabbítás után 2–0-ra verte a másodosztályú Budafokot.

MOL Magyar Kupa, döntő:
Budafoki MTE (NB II.) – ZTE FC 0–2 (0–0, 0–0, 0–0)
Puskás Aréna, 24 152 néző, v.: Vad II. István
gól: Németh Dániel (117.), Szalay Szabolcs (122.)
sárga lap: Huszti (94.), illetve Beke (24.), Csonka (72.), Németh M. (110.), Jagodics (120.)

ZTE FC:
Demjén – Gergényi (Bedi, 98.), Mocsi, Kálnoki-Kis, Csóka – Sankovic (Kovács B., 112.), Tajti (Lesjak, 120.) – Szendrei, Mim (Huszti, a szünetben), Ubochioma (Szalay Sz., 76.) – Ikoba (Németh D., a szünetben)

Budafoki MTE:
Gundel-Takács – Nándori (Vaszicsku, a hosszabbítás szünetében), Jagodics, Fótyik – Bíró (Fekete, 89.), Csonka, Kovács D. (Németh M., 65.), Oláh B., Kalmár O. (Margitics, a hosszabbítás szünetében) – Horváth O. (Vasvári, 78.), Beke (Bakti, 100.)

Budafok–Zalaegerszeg kupadöntő (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A lelátón a zalaegerszegi drukkerek voltak többségben, akik olyan élőképpel kedveskedtek kedvenceiknek, melyen kék alapon fehér betűkkel a ZTE felirat rajzolódott ki azzal az üzenettel, hogy „a városért, a címerért, a kék-fehér színekért”. A fővárosi szurkolók azt feszítették ki előzetesen esélytelenebbnek tartott csapatuknak, hogy „írjuk tovább a történelmet”.

Az élvonalbeli Zalaegerszeg az első perctől ráerőltette akaratát a másodosztályú riválisára, így egyértelmű fölényben futballozott, Gundel-Takácsnak már a mérkőzés elején akadt dolga bőven a budafoki kapuban. Tíz perc után azonban kiszabadult a szorításból a piros-fekete gárda, amely elvétve lövésig is eljutott. A huszadik percben már csak a keresztléc mentette meg a zalaiakat a bekapott góltól, majd a kipattanó után kialakult veszélyes szituációban kétszer is a védők tisztáztak a gólvonal előtt. A labdaszerzések után kifejezetten bátran meginduló Budafok a szünetig hátralévő időben is lendületesebben, elszántabban és veszélyesebben játszott, de ígéretes akcióit nem sikerült gólra váltani, mert az utolsó kulcspasszokba rendre hiba csúszott, pedig nem egyszer a ZTE védelmi vonala mögé kerültek a szélsők.

A térfélcserét követően sem változott a játék képe, az alacsonyabb osztályú fővárosiak támadóbb szellemben futballoztak, ennek nyomán leginkább a zalaegerszegi védelemnek volt dolga. Az idő előrehaladtával viszont kiegyenlítetté vált a találkozó, a csapatok egyre kevesebb kockázatot vállaltak, inkább a biztonságra helyezték a hangsúlyt. A hajrához közeledve a ZTE próbálta átvenni az irányítást, de a Budafok szervezett védekezésével megakadályozta a helyzetek kialakulását, így következhetett a hosszabbítás.

A ráadásban többször is percekre beszorult az elfáradó Budafok, de hősies és önfeláldozó védekezéssel tartotta a gól nélküli döntetlent. A nehéz időszakot átvészelve az utolsó 15 percre rendezte sorait a fővárosi csapat, ám amikor már úgy tűnt, kihúzza a 11-esekig, akkor Németh Dániel egy eladott labdából megindulva éles szögből leadott lövésével eldöntötte a kupa sorsát.

A kegyelemdöfést Szalay Szabolcs keresztlécről hálóba vágódó szabadrúgása adta meg a remekül küzdő riválisnak. A ZTE a következő idényben a Konferencia-liga selejtezőjében szerepelhet.

A sorozat 113 éves történetében a 83. finálén a 19. győztest avatták, ugyanis a kék-fehérek először hódították el a trófeát, miután egyetlen korábbi fináléjukat 2010-ben elvesztették. A Budafoki MTE szintén először nyerhetett volna, eddigi legjobb szereplése a 2017-es elődöntő volt még harmadosztályú együttesként.

Borítókép: Budapest, 2023. május 3. A zalaegerszegi Németh Dániel (k) csapattársaival ünnepel a labdarúgó MOL Magyar Kupa döntője, a Budafoki MTE - ZTE FC mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. május 3-án. A Zalaegerszeg hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a Budafokot. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak