Musorujsag
Élő Eredmények

RangAdó-díjátadó: a gólkirály megint duplázott, kecskeméti edző és ferencvárosi tini az NB I legjobbjai között

RangAdó-díjátadó: a gólkirály megint duplázott, kecskeméti edző és ferencvárosi tini az NB I legjobbjai között

m4sport.hu
Varga Barnabást, a 2022/23-as szezon gólkirályát választották az NB I legjobb játékosának, az újonc Kecskemétet ezüstéremre vezető Szabó Istvánt a legjobb edzőnek, a Ferencváros fiatal támadóját, Lisztes Krisztiánt pedig a bajnokság felfedezettjének, míg a legszebb találatot Batik Bence szerezte – derült ki a Magyar Labdarúgó Szövetség kedd esti RangAdó-díjátadóján, az M4 Sport stúdiójában.

Vasárnap a bajnok Ferencváros ünneplésével zárult az OTP Bank Liga 2022/23-as szezonja, az ezüstérem az újonc Kecskeméthez, míg a bronz Debrecenbe került. Mellettük a kupagyőztes Zalaegerszeg szerzett indulási jogot az európai kupákban. Az élvonaltól két fővárosi csapat, a Vasas és a Budapest Honvéd búcsúzott. Helyüket az NB II-ből feljutó DVTK és MTK veszi át a július végén rajtoló következő szezonban.

A hagyományoknak megfelelően idén is a kiemelkedő teljesítmények elismerésével zárult az idény, az MLSZ (a gólkirályi cím mellett) hat kategóriában díjazta a legjobbakat:

Az NB I legjobb játékosa: Varga Barnabás (Paksi FC)

További jelöltek: Szuhodovszki Soma (Kecskeméti TE), Adama Traoré (Ferencvárosi TC)

Sorozatban harmadszor adja a Paks a magyar bajnokság gólkirályát: Varga Barnabás 26 találattal toronymagasan és izgalommentesen nyerte el a címet, emellett a magyar válogatottban márciusban debütáló (és júniusban is kerettag) csatárt választották a szezon legjobb játékosának is – tehát ugyanúgy duplázott, ahogyan tavaly elődje, Ádám Martin tette.

A nyáron biztosan klubot váltó Varga nem tudott személyesen jelen lenni az M4 Sport stúdiójában, így díjait Balog Judit, a Paksi FC ügyvezetője vette át, a játékos videoüzenetben mondott köszönetet:

„Szeretném megköszönni a gólkirályi címet az egész csapatnak és a szakmai stábnak, vezetőknek, sok munkájuk van ebben. Nagy elvárásokat támasztottam magammal szemben, mivel a legutóbbi két szezonban a Paks adta a gólkirályt, szerettem volna én is elhódítani a címet, szerencsére sikerült.”

Varga Barnabás (fotó: Paksi FC/Facebook)

A szezon legjobb játékosának járó díjra azt mondta, különleges helye lesz a vitrinjében és ezúttal is köszönetet mondott csapattársainak, illetve barátnőjének, aki mindig mellette áll.

Varga kiegyensúlyozottan gólerős teljesítményt nyújtott a szezonban, de február és április között volt a csúcson: 10 egymást követő bajnoki mérkőzésen összesen 15 gólt szerzett, ennek öt dupla és egy mesterhármas is a része volt.

Az NB I legjobb edzője: Szabó István (Kecskeméti TE)

További jelöltek: Srdjan Blagojevic (DVSC), Bognár György (Paksi FC)

Aligha kell magyarázni, az újonc Kecskemétet bajnoki ezüstéremig vezető Szabó Istvánt választották a szezon legjobb edzőjének. A szinte kizárólag magyar játékosokat foglalkoztató KTE az NB I történetének legjobb eredményt elérő újonca és ebben hatalmas szerepe van a rendkívüli csapategységet teremtő és taktikai fegyelmet megkövetelő vezetőedzőnek, aki az NB II-ből indulva vezette két év alatt az európai kupaindulásig a Kecskemétet.

Szabó István, az NB I legjobb edzője Marco Rossi szövetségi kapitánytól vette át a díjat (fotó: MLSZ)

„Kollégáim nélkül ez nem mehetett volna. Saját területükön jobbak, mint én. Nyilván mint vezetőedző, nekem kell irányítanom az egész csapatot. De nélkülük nagyon nehéz lenne. Ez teammunka” hangoztatta edzői pályafutása legrangosabb elismerése kapcsán.

„A szurkolók és a csapat között remek a kémia. Hihetetlen az öröm a köreikben, telt házasak a mérkőzéseink, óriási az eufória. Nagyon jó érzés most kecskemétinek lenni” – tette hozzá.

Kapcsolódó tartalom

Az NB I felfedezettje: Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC)

További jelöltek: Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Katona Bálint (Kecskeméti TE)

„Az Újpest elleni” – mondta a fiatal támadó legkedvesebb NB I-es góljáról a díj átvétele után.

Bár csak a szezon utolsó kilenc fordulójában és szinte csak csereként kapott lehetőséget, szerzett öt gólt és kiosztott egy gólpasszt, átlagban nyolcvan percenként vállalt szerepet egy találatban. Tette mindezt 18 évesen a bajnokcsapatban, nem kevés teherrel a vállán, amit édesapja kiválóságának öröksége helyez rá.

Lisztes Krisztián, az NB I felfedezettje (fotó: MLSZ)

„A mi családunkban a Fradi-szív azért erősen jelen van, édesapámmal abban maradtunk, hogy a Fradiban felépítem magam, aztán ha úgy alakul, akkor a későbbiekben külföld is szóba jöhet” – tekintett előre a szezon felfedezettje.

A szezon legszebb gólja: Batik Bence (Puskás Akadémia)

Az egyetlen díj, amiről a szurkolók döntöttek, a legszebb találatra az m4sport.hu-n lehetett szavazni.

A legszebbnek járó találat a 11. fordulóban rendezett Puskás Akadémia – Budapest Honvéd (1–0) mérkőzésen született, és nem csak szép, pikáns is: Batik Bence nyáron csapatkapitányként volt kénytelen távozni Kispestről, ezt követően igazolt Felcsútra. Két hónappal később győztes gólt lőtt volt csapata ellen, ami most a szezon legszebb találata lett.

Nem kizárt, hogy a szavazók között Honvéd-szurkolók is voltak.

„Lehet, hogy adtak rám voksokat, pár kispesti ismerősömmel beszéltem, ők említették, hogy szavaztak rám. Ez melengeti a szívem, mert úgy érzem, nyomot hagytam ott, bárhogyan is távoztam. Mindenhol a maximumot igyekszem nyújtani és jólesik ezt ebben a formában visszakapni” – tette hozzá.

Batik Bence, a szezon legszebb góljának szerzője (fotó: MLSZ)

Nem mellékesen a Puskás Akadémia a bajnokság utolsó fordulójában is legyőzte a Honvédot, amivel búcsúztak az élvonaltól.

„Valószínű, ez egy jelzés volt, hogy valamit meg kell változtatni. Remélem, a történtek jó irányba mozdítják a klubot és a lehet leghamarabb visszajutnak az élvonalba.”

A bajnokság negyedik helyén végző Puskás Akadémia teljesítményéről azt mondta, a kupadöntőről és a dobogóról is csak kevéssel maradtak le, ebből tanulniuk kell és mindazt felhasználni a következő szezonra.

Az év játékvezetője: Berke Balázs

További jelöltek: Karakó Ferenc, Vad II István

A 39 éves játékvezetőt 2020 után másodszor választották az NB I legjobbjának. A 2022/23-as szezonban 21 bajnoki mérkőzésen dirigált, ebben volt Ferencváros-Fehérvár rangadó és Fradi-Újpest derbi is, a szezont a kiesésről részben döntő Vasas-Fehérvár mérkőzéssel zárta.

Berke Balázs (fotó: MLSZ)

„Örülök, hogy megkaptam a díjat. Sok mérkőzést vezettem, megkaptam a bizalmat, úgy gondolom, jó és megbízható teljesítményt tudtam nyújtani, a célom továbbra is ez lesz, nem fogok hátradőlni. Köszönöm mindenkinek, aki egy kicsit is hozzátett ehhez. Ez a második alkalom, hogy itt lehetek, bízom benne, hogy nem az utolsó” – mondta a díj átvétele után Berke Balázs.

Fair play-díj: Kisvárda Master Good

A legsportszerűbb csapatnak járó díjat Révész Attila, a klub sportigazgatója vette át. Elmondta, filozófiájuk része az agresszív, erőszakos, megalkuvást nem tűrő játék, ami magában hordozza a sárga lapot, emellett azonban a játékosoknak azt tanítják, vigyázzanak az ellenfelek testi épségére, a játékvezető felé pedig tiszteletet mutassanak.

„Ez is az egyik oka annak, hogy sikerült ezt a díjat megnyernünk. Persze az egészséges agresszivitás, versenyszellem nem összetévesztendő a durvasággal. Sajnos ez több magyar csapatnál is előfordul. Egészséges agresszivitás nélkül viszont nincsen modern futball, ezt láthatjuk az erősebb bajnokságokban, amikor azonban véget ér a mérkőzés, kezet fogunk az ellenféllel, megöleljük egymást és mintha semmi nem történt volna, megyünk tovább” – mondta Révész.

Révész Attila, a Kisvárda sportigazgatója (fotó: MLSZ)

A tavalyi ezüstérem után idén a hatodik helyen végző Kisvárda szerepléséről azt mondta, a mostani keretben nem volt több és több kulcsjátékosukon is azt érezték, kiadták magukból a maximumot, vesztettek a motivációból, ami visszaesést eredményezett.

A kategóriák győztesei:

A férfi NB I legjobb játékosa:
Varga Barnabás (Paksi FC)

A férfi NB I felfedezettje:
Lisztes Krisztián (Ferencvárosi TC)

A férfi NB I legjobb edzője:
Szabó István (Kecskeméti TE)

A szezon legszebb gólja:
Batik Bence ( Puskás Akadémia)

A férfi NB I játékvezetője:
Berke Balázs

A férfi NB I fair-play-díja:
Kisvárda Master Good

Kapcsolódó tartalom

További tartalmak