Musorujsag
Élő Eredmények

„A Honvéd gyenge teljesítményére nincs mentség, óriási csalódást okoztunk” – a klub ügyvezetője értékelte a szezont

„A Honvéd gyenge teljesítményére nincs mentség, óriási csalódást okoztunk” – a klub ügyvezetője értékelte a szezont

m4sport.hu
Kun Gergely, az OTP Bank Ligától búcsúzó Budapest Honvéd ügyvezetője a klub hivatalos honlapján értékelte a hétvégén véget ért 2022–2023-as szezont – a sportvezető nem köntörfalazott: az együttes kiesésére, gyenge teljesítményére nincs mentség.

 

A kispesti együttes azután kényszerült búcsúzni az NB I-től, hogy a bajnokság utolsó fordulójában nem tudta legyőzni a Puskás Akadémiát, így 33 pontjával a 11. helyen zárta a kiírást.

Kun Gergely ügyvezető a szokásos évértékelőjében nem is köntörfalazott a történtekkel kapcsolatban.

„Szét kell szálazni a problémát: a Honvéd gyenge teljesítményére nincs mentség, óriási csalódást okoztunk a csapatot szerető, azért aggódó közösség számára. Ezért elsősorban engem, a cég ügyvezetőjét terhel a felelősség, nem fogom és nem is szeretném másra hárítani azt. Nagyon fontos, hogy vezetőként ne csak a sikerek kapcsán lubickoljunk a rivaldafényben, hanem kudarcok esetén is képesek legyünk viselni az akár igen indulatos és sajnos jogos kritikákat. Ennek tükrében minden egyes nap azon fogok dolgozni, hogy visszatereljük a Honvédot a helyes útra, mert ez a minimum, amit egy ilyen kudarc után meg kell tenni.”

A sportvezető hozzátette: a Puskás Akadémia elleni büntető elmaradása viszont nagy csapás volt a Honvédnak.

„Fentiektől függetlenül azonban ki kell jelenteni: maga az ítélet egyértelműen befolyásolta a kiesés elleni harc végkimenetelét és amennyiben helytelennek bizonyul, óriási anyagi és erkölcsi károkat okozott a klub számára! Megelőzendő az ilyen és ehhez kapcsolódó, minimum kétségesnek mondható döntések kapcsán keringő pletykák és összeesküvés-elméletek terjedését, érdemes lenne a jövőben megfontolni a szövetség részéről a vitatott döntésekhez kapcsolódó kommunikáció erősítését, a döntések szakmai indokának transzparenssé tételét. Amennyiben például megfelelő szakmai magyarázatot tudnánk kapni arra, hogy Szolnoki Roland kezezéséért a játékvezető miért nem ítélt büntetőt, illetve a VAR miért nem javasolta a döntés felülvizsgálatát, biztosan jelentősen javulna a döntésben résztvevők megítélése és oldódna kapcsolódó feszültség.” 

A kérdéses eset

Kun szerint az idény második felében azért volt előrelépés a csapatnál.

„Ha egy kicsit mélyebben nézzük a magunk mögött hagyott időszakot, akkor többfeléképpen is értékelhetjük azt. A fiatalperceket tekintve a Honvéd előretört az NB I-es mezőnyben, szinte nem is látjuk a mögöttünk következőket, a saját nevelésű játékosaink tapasztalatot gyűjthettek, növekedett a piaci értékük, ami mindenképpen pozitívum. A szezon során 11 U21-es korú akadémistánk kapott lehetőséget, hatan tavasszal debütáltak az NB I-ben és a PAFC ellen nyolc MFA-nevelés lépett pályára. Ez a jövőnk! A szezon második felében a játékstílusunkban is volt előrelépés, továbbá a várható gólok és pontok tekintetében a 7-8. helyen álltunk. De magam is tisztában vagyok vele, hogy a megszerzett pontok számítanak és nem jártunk sikerrel. Lássuk be, a tavaly nyári igazolások sikertelenek voltak, hiszen a tíz transzferből csak néhányra mondhatjuk, hogy valóban bevált és eközben hatalmas pénzügyi terhet is elszenved a klub a gyenge szereplés, a kiesés miatt. Ezért is hiszem, hogy a jövő csapatának gerincét a Magyar Futball Akadémián nevelkedett fiataloknak kell adniuk, nagyon számítunk rájuk a visszakerülésért vívandó harcban.”

Az ügyvezető ugyanakkor nem tudja garantálni, hogy a Budapest Honvéd egyből visszajut az NB I-be.

„Az a cél, de nem lehet garantálni. Nézzük meg az elmúlt éveket! Az MTK például azonnal visszajutott, viszont a DVTK-nak két szezon kellett, míg a Vasas legutóbb négyet töltött az NB II-ben. Szükség van arra a tudásra is, hogy miként lehet azonnal visszakerülni, hiszen ezt akarjuk mindannyian. Tudom, jövő nyáron a szurkolóink újra NB I-es mérkőzésekre szeretnének készülni és szeretném kiemelni, hatalmas támogatást kaptunk tőlünk ebben a gyengén sikerült idényben is, óriási értéke a Honvédnak a Kispest-tábor.”

Kapcsolódó tartalom

Szó esett a 2023–2024-es szezon játékoskeretéről is.

„Alapvetően a saját nevelésű, Honvéd-érzelmű játékosokra akarunk építeni, ebből nem engedhetünk. A rutinos labdarúgóink közül szeretnénk, ha Ivan Lovric és Tomás Tujvel is maradna, jelenleg a pályán számítunk rájuk, de emellett életpálya modellt is kínálunk majd nekik, mert hosszú távon is értékei lehetnek a klubnak. Ami pedig a légiósokat illeti, mérlegeljük a lehetőségeinket, a célunk, hogy gazdaságilag és szakmailag is megtaláljuk a legjobb megoldást mindenki számára” – mondta el Kun Gergely, aki kiemelte: az biztos, hogy csökkenteni kell a kiadásokat, és a költségcsökkentés jelentős részben érinti majd a játékosbéreket, emellett a klub tárgyalni szeretne az állammal arról, hogy a jövőben kedvezőbb konstrukcióban bérelhesse a létesítményeket.

A sportvezető végezetül kitért az új vezetőedző személyére is.

„Annyit megígérhetek, hogy a választás összhangban lesz az akadémiai munkára épülő, értékteremtésre fókuszáló stratégiánkkal. Egy alázatos, szorgalmas és lelkes szakmai alkotóközösséget szeretnénk építeni, amelyhez szívesen csatlakoznak a legkiválóbb hazai tehetségek, mert biztosítva látják benne fejlődésüket és karrierútjukat.” 

Kapcsolódó tartalom

 

Borítókép: Kun Gergely (fotó: honvedfc.hu)

További tartalmak