Musorujsag
Élő Eredmények

Paksi gólkirállyal nem, de Dzsudzsák csuklótörésével számoltunk – így sikerültek jóslataink az OTP Bank Liga szezonjára

Paksi gólkirállyal nem, de Dzsudzsák csuklótörésével számoltunk – így sikerültek jóslataink az OTP Bank Liga szezonjára

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Szűk egy éve ilyenkor belenéztünk a varázsgömbbe, ami igazságot, féligazságot és tévedést is rejtett: a szezon előtt tíz jóslatot tettünk az OTP Bank Liga aktuális kiírására. Most pedig inkább hátra nézünk, nem előre – megvizsgáljuk, mennyire működött a Delphoi-funkció 2022 nyarán, mi vált be és mi nem a jövendöléseink közül.

Előzetes jóslataink az OTP Bank Liga idényére:

Kapcsolódó tartalom

1. No Bognár, no party ❌

„ […] ezúttal nem jutnak el húszig a támadók, a legeredményesebb is megáll legfeljebb 19-nél.”

A címben használt kifejezésnek már az első felét sem találtuk el, mert a „no Bognárból” is visszatérés lett. Amikor a mester az MTK-nál vállalt munkát, azt gondoltuk, nem lesz még egy Ádám Martinja a ligának, de Varga Barnabás már Waltner alatt is hozta a paksi szintet. Aztán a mester visszatérése egyértelmű szöget ütött a jóslatunkba: Varga hattal is túlszárnyalta a húszas határt – teljesítménye ferencvárosi szerződést ért, így aztán doktorbubózunk egyet a paksi gólkirályokkal: kérjük a következőt!

2. Légiós-hegemónia ❌

„Ezúttal mi – sajnos – külföldi hegemóniára számítunk, az első öt közé kizárólag külföldi labdarúgót vizionálunk.”

Na igen, sorozatban két paksi gólkirály után egy ilyet jósolni kissé vakmerő, kevésbé szépen fogalmazva, butaság. Varga Barnabás egyszemélyben vitte el két jövendölésünket is (na kösszépen!), de azért annyira mégsem volt ez ördögtől való – a paksi center mögött kilenc légiós tolong a góllövő lista élmezőnyében. Név szerint Drazsics, Dorian Babunszki, Kodro, Nenad Lukics, Ryan Mmaee, Ikoba, Traoré, Besirovic és Gouré.

3. Révész visszatér ✅

„Révész Attilának jelzett a teste, amiért egyelőre az operatívabb szerepeket áttestálta, de megérzésünk szerint a szakvezető egészségének a nyugodt élet sem tenne jót. Sportigazgatóként, vezetőedzőként, bárhogy másképp, de ismét előrelép a szezonban.”

Visszatért. Már olykor-olykor Török László mellett is, de Milos Kruscsics mellett is kihagyhatatlan eleme lett ismét a kisvárdai padon a sportigazgató, aki már ősszel odacsördített, amikor úgy érezte, hogy a csapat nem a megfelelő irányba tart. Akkor végül nem fogadta el Török László lemondását, később viszont már ő maga intett viszlátot a vezetőedzőnek, miután egy negatív spirálban számára nem megfelelő válságtervet dolgozott ki. Révész Attila nem tud hátradőlni és ezer százalékkal dolgozni – egyszerűen így van beprogramozva.

Révész Attila nélkül nincs Kisvárdán NB I-es csapat.

4. Lila-fehér csapatok kiesőhelyen ❌ ✅

„[…] véleményünk szerint a katari világbajnokság kezdősípszójánál a két lila-fehér csapat áll majd kiesőhelyen […]”

Ezt már novemberben elmenni láttuk: a Kecskemét minden elvárást felülmúlt, s nem hátulról volt második, az Újpest viszont közel volt, mindössze egy pontra a 11. helytől. A korrekciónk helyesnek bizonyult, hiszen féltávnál azt gondoltuk, végül utóbbi is megmenekül, relatíve simán bent is maradtak a budapesti lila-fehérek.

A Kecskemét viszont nemcsak minket, az olvasókat is alaposan megtévesztette szárnyalásával: az újoncok szereplésével kapcsolatos szavazásunkban mindössze hét százalék (!) tippelt arra, hogy a KTE bennmarad, a Vasas meg kiesik.

Kapcsolódó tartalom

5. Ötödször is a Fradi ✅

„ […] legalább három fordulóval a vége előtt nyomtathatják az aranyszín pólókat az Üllői úton. Hogy ne legyen teljes a zöld-fehér öröm: a duplázás után viszont a Magyar Kupa ismét másnál köt ki, a Fradinak marad a sorozatban az ötödik.”

Juhú, egy telitalálat! A Fradi ráadásul már négy fordulóval a vége előtt kapott egy sorfalat, ez kicsit meg is részegítette, az utolsó három körben már – minek? – elfelejtett pontokat gyűjteni. A jóslat B része is ült, a nemzetközi kupában nagyobbat hasított a bajnok, mint a hazaiban – de hát a Monaco mégsem egy Iváncsa, na.

6. Átfedések a 33. fordulóban ❌

„ […] arra mindenképp számítunk, hogy a 33. fordulóra még legalább három billegő együttesünk lesz, akiknek a meccseit egy időpontban kell rendezni.”

Ha szigorúan szó szerint értjük a fenti mondatot, a jóslat helytáll, de őszintén be kell ismerni, hogy eredetileg a kiesés szempontjából gondoltunk három aspiránsra, ebből meg csak kettő lett a 33. fordulóra. Pedig nem sokon múlt, a Mezőkövesd kilenc perccel a vége előtt iratkozott le a veszélyezettek listájáról, a Honvéd kárára, amely végül pórul is járt a végső harcban.

7. Kapusgól ❌

„ […] szöglet után, tizenegyesből vagy akár egész pályáról érkezik egy találat kapustól az idényben.”

Bármennyire is hihetetlenül hangzik, ez bizony nem volt messze: egy kovácsdánielnyi hiányzott. A 10. fordulóban a Fehérvár–ZTE hosszabbításában előrerongyolt Demjén Patrik, az ő csúsztatását védte Kovács kolléga, a kipattanót végül Ikoba belőtte, így a Zalaegerszeg egyenlített. Csak hát a majdnemben benne van a „nem” is…

8. Üröm az örömben ✅

„ […] a heves ünneplés azonban nem várt meglepetéseket, testi fájdalmat is okozhat, amelyből sajnos kijut az OTP Bank Liga egyik gólszerzőjének is – egy extrém gólöröm miatt le kell cserélni.”

Kis önjóindulattal ezt a jóslatot pipáljuk, bár nem Dzsudzsák Balázs szerezte a csuklótörése előtti találatot, a gólöröm az gólöröm. A DVSC csapatkapitánya már a 2016-os Eb-n is kísértette a sorsot, aztán a 32. fordulóban Groupama Aréna vendégszektora felé sprintelve szerencsétlenül elcsúszott. Amellett, hogy elnézést kérünk a kisebb baleset előre jövendöléséért, kiemelnénk a válogatottsági rekorder hozzáállását a szurkolókhoz – annyira értük játszik, hogy az már szinte balesetveszélyes.

Kapcsolódó tartalom

9. A fél mezőny új trénere ❌ ✅

„ […] véleményünk szerint október elsejéig megtörténik az első csere a kispadokon, január végére, azaz a bajnokság felénél pedig legalább hat csapatnál új tréner dolgozik majd.”

Erről is tudtunk már kapufás ítéletet hirdetni félévkor: hatból öt lett a mérleg, ezért kiegészítettük tavaszra legalább további három edzőváltással. Utóbbi már jött is, kezdődött egy Waltner-Bognár cserével, amit követett a Huszti-Grzelak, a Kruscsics-Vignjevics, Török-Kruscsics és végül a Kondás-Desits tranzakció. Bár a globális futballban sem éppen élethosszig ülnek trénerek a kispadokon, de a magyar foci ebben különösen erős: az OTP Bank Ligában mindössze három csapat fejezte be azzal a trénerrel a szezont, amelyikkel kezdte, s akkor a másodosztályról még nem is beszéltünk.

S hogy mennyire váltak be az edzőváltások? Itt egy kis matek ezzel kapcsolatban:

Kapcsolódó tartalom

10. Gólszerzés középkezdésből ✅

„Mi viszont számítunk egy extravagáns Jóska bácsira, aki az öt perc hírnév lehetőségeit maximálisan kiaknázva végigszlalomozik a félpályán és gólt szerez.”

Hát, ezt még alá is becsültük. A Jóska bácsi mondjuk életkori szempontból nem stimmelt, tekintve, hogy az NB I-es meccseken két vasasos kissrác, Ben és Bernát volt az aktuális csibész, aki gólig vitte a maga ajándékát. De az igazán emlékezetes kezdőrúgás-rávezetések az NB II-ből származnak, egészen pontosan a Hidegkuti Nándor Stadionból, ahol Rózsa Misi kálváriájával indult a kezdőrúgáskrach, majd márciusban Varga Énok két kísérletét is hárította a diósgyőri Senkó Zsombor – olyan kommentcunamit elindítva, hogy az MLSZ kerek-perec be is szüntette az ünnepélyes kezdőrúgásokat (nyilván nemcsak a kommentek miatt). A következő szezonban tuti nem jósoljuk ezt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Borítókép: MTI, dvsc.hu

További tartalmak