Musorujsag
Élő Eredmények

Besic és Traoré az NB I legjobbjai? Varga a Fradiban is gólkirály lehet? Jó helyen van Kisvárdán a cselezőkirály Camaj?

Besic és Traoré az NB I legjobbjai? Varga a Fradiban is gólkirály lehet? Jó helyen van Kisvárdán a cselezőkirály Camaj?

m4sport.hu | Szerző: Kovács Máté
Varga Barnabás, Muhamed Beisc, Adama Traoré, Herdi Prenga, Driton Camaj és még sokáig lehetne azon labdarúgókat sorolni, akik az OTP Bank Liga 2022/23-as húzónevei, kiemelkedő sztárjai, adott statisztikák éllovasai lettek. Az idény végeztével ideje mérleget vonni, mit mondanak a számok, kiket adott ez a szezon a magyar labdarúgásnak, valamint, különböző adatok mit vetíthetnek előre a jövőre vonatkoztatva.

Elérkezett az első NB I-mentes hétvége, de mi még mindig OTP Bank Liga-lázban égünk, így a számok nyelvén megvizsgáltuk, különböző statisztikákban mely játékosok voltak a liga legkiemelkedőbb egyéniségei, mi állt a teljesítményük mögött és kik azok, akik igazi ékkövei a magyar bajnokságnak.

A támadók

Sorozatban harmadik éve már, hogy a Paksi FC adta az NB I gólkirályát. Ezúttal a már Ferencvároshoz igazoló Varga Barnabás 26 találattal lett a legjobb. A Tolna vármegyei csapat stílusa – főleg Bognár György visszatérése után – egyértelműen kirajzolódott és ez a létező legjobbat tette a válogatott csatárral. Magas letámadás, a támadóktól limitált védekezés kérése és a szélek erőltetése. A hőtérképén is látható, hogy a tizenhatos közepén, a kapu előterében és a jobb oldalon volt a legélénkebb.

Minél pirosabb egy zóna annál gyakrabban tűnt fel azon a területen a Paks támadója.

Egyébként ezek alapján Varga tökéletesen illeszkedhet majd a Ferencváros játékrendszerébe, sőt, akár kiemelkedő szezont is futhat a következő idényben a Fradival. Ugyanis nemcsak a szerzett gólok számában, hanem a mérkőzésenkénti átlagosan leadott lövések tekintetében is előkelőbb helyen végzett, mint a zöld-fehérek elsőszámú támadója, Ryan Mmaee. Persze, a gólkirályi címből ez szinte magától következik, de egy domináns, az akaratát a másikra ráerőltetni kívánó együttesnél sziporkázhat az a Varga Barnabás, aki teljesen váratlanul robbant be a magyar futballéletbe.

A 29 éves labdarúgó ráadásul a helyzetkihasználásokban (az xG-értékből kivonjuk a szerzett gólok számát) is kiemelkedett a mezőnyből. Csak a két kecskeméti támadó, Katona Bálint és Horváth Krisztofer tudott jobb lenni nála, az esetükben pedig ténylegesen túlteljesítésről beszélhetünk, hiszen nagyon nem mindegy, hogy valaki a 8, illetve 6 találatához képest „lövi túl” az xG-értékét, mintha valaki a 26 találatából 23-as xG-t generál. Itt találjuk egyébként azt az Adama Traorét is, aki a már az idény elején megmutatta, minőségben az NB I egyik, ha nem a legkiemelkedőbb és legsokoldalúbb játékosa
helyzetkihasználás minősége

Ugyanis a mali támadó egyrészt úgy szerezte a 11 gólját, hogy abból 8-at a világbajnokság előtt jegyzett, aztán ebben a mutatóban már nem volt olyan termékeny, viszont „láthatatlanul” roppant hasznos tagja volt a Fradinak. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy az ő nevéhez kötődik a legtöbb kulcspassz az OTP Bank Liga 2022/23-as szezonjában.

Kulcspassznak azt az átadást nevezzük, amellyel komoly gólszerzési helyzetben lévő (egy az egyben áll a kapussal vagy éppen az üres kapuval szemben stb.) csapattársat játszanak meg. Vagy támadó fázisban olyan passz is ide tartozhat, amellyel egy egész védelmi “sort” (3 vagy több embert) vesznek ki a játékból.
kulcspasszok

A hat legtöbb kulcspasszt adó játékos az OTP Bank Liga 2022/23-as szezonjában.

A statisztika második helyezettje, az újpesti Antonov esetében az is látszik, hogy míg Traoré a tizenhatos körüli teljes területet bejátszva hajtotta végre ezeket, addig az „ezüstérmes” inkább balról és mélységből végrehajtott beadásokkal tudott így operálni. Persze ez nem von le az érdemeiből, csak más megvilágításba helyezi az első és a második helyezett közötti különbséget. Antonov játékjogára egyébként azóta lecsapott az MTK Budapest.

A kisvárdai Driton Camajt is ott találjuk a legtöbb hat kulcspasszt kiosztó játékos listáján és van egy olyan statisztika, melyben a montenegrói futballista mindenkinél jobban teljesített. A 26 esztendős labdarúgó talán a Kisvárdából is kiemelkedik, legalábbis a mutatott számai nincsennek összehangban a góljaival. Camaj nevéhez kötődik ugyanis a legtöbb sikeres csel az NB I-ben, ráadásul a próbálkozások számában és annak hatékonyságában is toronymagasan vezeti ezt az összevetést.

A Kisvárda stílusából adódóan is értelemszerű, hogy ez az adathalmaz így alakult, ugyanis talán az egyetlen olyan csapat az OTP Bank Ligában, amely gyakorlatilag csak a széleken építi a támadásait, ott pedig kifejezetten nagy fontossága van a cselezőképességnek. A tökéletes egymásra találás, mondhatnánk, de azért kíváncsiak lennénk, Camaj miképp festene egy másik NB I-es klubban.

Középpályások

A híd védekezés és támadás között. A futball motorjai. Amíg a csatárok esetében a lövések, az xG és a gólok magától értetődően megmutatják, hogy az adott játékos mennyire is volt hasznos elől, addig a középpályások esetében már nehezebb ilyen direkt módon megfejteni hozzájárulásukat egy csapat teljesítményéhez. Abban a három mutatóban, mellyel szeretnénk bemutatni az NB I ezen posztjának legjobbjait, rendre a Ferencvárost erősítő Muhamed Besic áll az élen. Nem véletlen, a Premier League-et is megjárt középpályás Sztanyiszlav Csercseszov Fradijának egyik, ha nem a legfontosabb láncszeme volt a szezon során, és amikor megsérült, érezhető volt a csapat visszaesése.

Látható, hogy a mérkőzésenkénti átlagos legtöbb labdavezetés mutatójában a tíz legproduktívabb játékos közül öt ferencvárosi futballista, az éllovas pedig a bosnyák középpályás. Ha megvizsgáljuk a támadóharmadba tartó átadások és a progresszív passzok számát és sikerességét, abból is látszik, hogy Besic a posztján kiemelkedik az NB I-ből. Mind darabszámban, mind pontosságban éllovas ezen mutatóban is. Ráadásul abban itt sincs meglepetés, hogy négy fradistát találunk a top 10-es listán, míg egy azon másik klubból csak egy-egy játékos fért fel. Hogy milyen következtetést lehet ebből levonni? Azt, amit eddig is talán pontosan tudtunk, progresszív stílusának, kombinatív játékának köszönhetően az FTC egyre inkább európai középcsapat képét festi, ezt pedig remekül igazolta az Európa-liga csoportkörében is.

A progresszív passzok tábláján, vagyis az olyan átadások adathalmazán, melyek 30 méternél hosszabbak (tehát egy mélységi indítás), vagy az ellenfél térfelén 10 méternél távolabb mennek, Besic a teljes OTP Bank Liga játékosállományát csípőből veri. Meccsenként átlagosan több mint 15 ilyen passz a neve mellett és ezek hatékonysága is 80%-ot eredményez.

A védők

Ha a középpályások teljesítményére azt mondtuk, kevésbé szembetűnő, mint a csatároké, akkor mit mondjuk a hátvédekre. Persze érezhető, amikor egy bekk meccsben tartja csapatát a megmozdulásaival és ez igaz lehetett volna a 2021/22-es szezon legjobb védőjének választott Herdi Prengára is, aki tavaly nyáron Kisvárdáról a Budapest Honvédhoz igazolt. Semmiképp sem róható fel az ő számlájára a kispesti csapat kiesése, hiszen a labdaszerzések mutatójában ő végzett az élen és számos jó mérkőzése volt, de az egykoron még Dean Klafuric vezette együttes sem, támadásban sem védekezésben nem tudott kiemelkedőt alkotni. Egy fecske ugyebár nem csinál nyarat.

450 labdaszerzésével Prenga kicsivel ugyan, de megelőzte Kádár Tamást. Ott találjuk még a listán az NB I idei szezonjának legszebb gólját szerző Batik Bencét, valamint a zalaegerszegi Mocsi Attilát is. Persze az albán védő teljesítményéhez hozzátartozik az is, hogy nem mindegy, egy bekk folyamatosan védekezésre van kényszerítve, vagy keveset kell játékba avatkoznia, ettől függetlenül még megsüvegelendő Prenga ezen mutatója, aki minden bizonnyal a nyáron távozik majd az NB II-be kiesett Honvédtól.

Az egyéni mutatókban tehát ezt hozta az OTP Bank Liga 2022/23-as szezonja. Nagy kérdés, a következő idényben a különböző listák éllovasai maradnak-e az NB I-ben, meg tudják-e ismételni a kiemelkedő teljesítményeket (akár más kluboknál – lásd: Varga Barnabás – Ferencváros) és melyik csapatnál mennyire próbálnak meg majd építeni az adott játékos képességeire.

Korábban egy másik cikkükben összegeztük a legfontosabb csapatstatisztikákat is, melyekben szintén sok érdekességre lettünk figyelmesek.

Kapcsolódó tartalom

További tartalmak