Musorujsag
Élő Eredmények

„Az NB I-es klubok igenis használják a fiatalokat!” – az MLSZ sportigazgatója kigyomlálná az eredménykényszert az utánpótlásból

„Az NB I-es klubok igenis használják a fiatalokat!” – az MLSZ sportigazgatója kigyomlálná az eredménykényszert az utánpótlásból

m4sport.hu | Szerző: Sz.V.
Exkluzív interjút adott az M4 Sportnak Barczi Róbert, az MLSZ sportigazgatója az U17-es válogatott Eb-szereplése kapcsán beszélt a magyar utánpótlás hiányosságáról, az egészségtelen eredménykényszerről, a fizikai lemaradásról. Szerinte az NB I-es kluboknak kötelességük lenne a magyar játékosokat szerepeltetni, ehhez próbál a szövetség támogatást nyújtani. Barczi elmondta, közép- és hosszútávú folyamatokban gondolkodik, mert csak így lehet tartósan sikeressé tenni a hazai labdarúgást.

„Nem könnyű feladat, kicsit nehezebb is, mint gondoltam – kezdte saját munkakörének taglalásával az M4 Sportnak adott interjúját Barczi Róbert, a Magyar Labdarúgó Szövetség sportigazgatója. – De én erre a kihívásra inkább lehetőségként tekintek: segíthetem a magyar focit, ami egy óriási megtiszteltetés. A magyar labdarúgás kivételes helyzetben van, nekünk pedig kutya kötelességünk látható eredményeket produkálni. Majdnem három évbe tellett felállítani a megfelelő stábot, amely még most is folyamatosan változik, egy NB II-es klub például a héten is vitt el tőlünk edzőt.”

Az U17-es Európa-bajnoki szereplésről elmondta, biztatóan indult, de a másik két mérkőzésen egyre gyengébben játszott a csapat, a védekezés nem volt rendben. Barczi szerint a magas letámadást nem szokták meg a magyar játékosok, nem voltak hozzászokva. Éppen ezért átszervezik az utánpótlásbajnokságokat is, hogy az eredménykényszer helyett a labdarúgás modern pontjaira fókuszáljanak.

„Akkor van probléma, ha a gyerekek számára az eredmény fontosabb, mint a képzés. Maga a mérkőzés a képzés egyik eszköze, nem pedig a célja. Ha a képzés jó, az eredmények is úgy alakulnak” – hangsúlyozta Barczi, aki szerint nem egészséges, hogy a tízéves korosztályoknál az edzők már Guardiolák és Kloppok akarnak lenni, s bonyolult taktikai feladatok elé állítják a gyerekeket. A sportigazgató szerint túlzottan eredménycentrikus a magyar gondolkodás, ezen sürgősen változtatni kell.

Az U17-es válogatott Eb-szereplésével a sportigazgató sem volt elégedett (fotó: MTI/Kovács Tamás).

Barczi Róbert a mögöttünk hagyott szezonban bevezetett NB I-es fiatalszabályról, azaz pontosabban nem is szabályról, hanem támogatási rendszerről is hosszasan beszélt.

„Amikor azt láttuk, hogy egyre kevesebbet játszottak a magyar gyerekek az NB I-ben, akkor igenis lépni kellett. Sokszor hallom, hogy fiatalszabályt vezettünk be, de ez nem szabály, nem kötelező. Az adott klub eldöntheti, hogy lehívja-e ezt az összeget, vagy nem” – emelte ki Barczi, aki nem gondolja, hogy egyébként ez az elvárás kirívóan extra lenne. – Van potenciál ezekben a fiatalokban, és igenis használni kell őket!”

A sportigazgató felhívta a figyelmet, ha az akadémiáknál jóval szerényebb lehetőségekkel dolgozó tehetségközpontok (Kecskemét, Paks, ZTE) is képesek voltak fiatal magyarokat beépíteni a csapatukba, akkor az akadémiával rendelkező csapatoknak is kellene. Az MLSZ mindent annak rendel alá, hogy a fiatalok minél több lehetőséget kapjanak, erre Barczi példaként a kooperációs szerződéseket említette.

Kapcsolódó tartalom

„Csányi Sándor elnök úr azzal bízott meg, hogy a magyar labdarúgás jövőjét középtávon meghatározó folyamatokat indítsunk el. Erre gondolok, amikor a fiatalok technikai képzettségének rendbetételéről, az eredménykényszer kigyomlálásáról, a fizikális fejlesztésről beszélünk. Ezek fontos stratégiai mérések, amelyeket ellenőrizhetővé kell tennünk” – magyarázta Barczi, aki a megemlítette, hogy az elmúlt években az U17-es és U19-es válogatott is lépett előre az európai rangsorban. Ezt viszont ugyanúgy helyén kell kezelni, mint a válogatott Eb-szereplését – a folyamatok fontosabbak.

Barczi Róbert az edzőképzésről elmondta, a labdarúgók mellett tehetséges edzőkre is szükségünk van, akiket ugyanúgy építeni kell. Az edzőképzés megújult, ezáltal jóval gyakorlatiasabb és a visszajelzések is pozitívak, de ezek az edzők nem „gombnyomásra” jutnak lehetőséghez.

„Hat-nyolc évvel ezelőtt nem igazán működtek tervszerűen a magyar klubok, nézzük meg, ehhez képest mi történik most. A Ferencváros nagyon tudatosan kezdett el működni, ennek látható jelei vannak, hiszen enélkül nem tudná folyamatosan nyerni a bajnoki címeket és a nemzetközi porondon helytállni. Mondhatom a Zalaegerszeget is, ahol következetesen kitartottak a fiatalok mellett, aminek kupagyőzelem és bennmaradás lett az eredménye. A Kecskemétről már nem is beszélve. Ezek a klubok pedig nem is cserélnek évente háromszor edzőt, folyamatokban gondolkodnak, mi is ezt szeretnénk erősíteni” – emelte ki Barczi Róbert.

A sportigazgató szerint több évtizedes zuhanás után sikerült megállítani a magyar labdarúgást, de ezzel nem szabad megelégedni, ahogy akkor sem állhatunk le, ha kijutunk az Eb-re vagy netán egy világbajnokságra. A legfontosabb, hogy 10-15 éven keresztül következetesen és önkritikusan kell ezeket a folyamatokat végigvinni.

A Barczi Róberttel készült teljes beszélgetés:

Borítókép: fotó: MLSZ

További tartalmak