Musorujsag
Élő Eredmények

A kiesés szele Kecskeméten; megszakad a paksi gólkirályok sorozata; mindkét újonc bent marad – tíz jóslat az OTP Bank Liga-szezonra

m4sport.hu
Akárcsak egy évvel ezelőtt, idén nyáron is előhúztuk a fiókból az üveggömbünket és jósoltunk: az OTP Bank Liga pénteki rajtja előtt tíz állítást fogalmaztunk meg a 2023–24-es idényre. Megvédi a címét az FTC, bent maradnak az újoncok, megszakad a paksi gólkirályok sorozata – nézzük az NB I-es jóslatainkat!
Sorozatban hatodik bajnoki címét szerezheti meg az FTC (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

1. ÚJRA BAJNOK LESZ A FERENCVÁROS

Nem szép dolog már a rajt előtt „kiosztani” a bajnoki címet, de egy jóslatos cikkből azért mégsem hiányozhat, hogy megtippeljük, melyik csapat kaparintja meg a trófeát.

Érzésünk szerint a kellemetlen BL-búcsú ellenére a Ferencvárost a 2023–2024-es szezonban sem lehet majd letaszítani a trónról, azaz a zöld-fehérek sorozatban hatodik, összességében a 35. bajnoki címüket ünnepelhetik jövőre.

A Klaksvík elleni kudarc ellenére a Fradi keretének mélysége és minősége annyival magasabb polcon van az NB I-es riválisokénál, nehéz elképzelni, hogy megtörne Dibusz Dénesék uralma, és ne a kilencedik kerületben kössön ki a bajnoki serleg, amire 2018 óta nem volt példa.

Ráadásul tippünk szerint akárcsak a mögöttünk hagyott szezonban, ezúttal sem lesznek már izgalmak az utolsó fordulókban, a Ferencváros a 30. körig bezárólag matematikailag is bebiztosítja a bajnoki elsőségét.

A Szabó István vezette Kecskemétre talán még nehezebb feladat vár, mint az előző idényben (Fotó: MTI/Bús Csaba)

2. A KECSKEMÉT A KIESÉS ELLEN FOG HARCOLNI

Varázslatos, álomszerű, tündérmesébe illő. Számos ilyen és ehhez hasonló jelző társult az élvonalba hosszú kihagyás után visszatérő, ám ott rögtön az ezüstérmet megszerző Kecskemét meneteléséhez az előző szezonban.

Tegyük hozzá gyorsan: teljesen jogosan járt a dicséret a kecskemétieknek, hiszen alázatos és kemény munkával, az előzetesen kissé talán lesajnált csapat mindenkit meglepett és sokszor tetszetős játékot bemutatva magabiztosan menetelt a dobogóig – ráadásul mindezt magyar edzővel és elnyomó többségében magyar játékosokkal a keretben.

Szabó István feladata azonban talán most még nehezebb lesz, mint volt 2023 nyarán, hiszen az elvárások jelentősen nőttek a Konferencialigában is induló csapattal szemben, eközben azonban olyan (kölcsönben lévő) alapemberek távoztak, mint Katona Bálint, Horváth Krisztofer vagy éppen Zeke Márió. Az érkezőknél többnyire fiatal, NB I-es rutinnal nem nagyon rendelkező magyarokat találunk, az egyetlen kivételt talán a Kisvárdát elhagyó brazil szélsőhátvéd, Matheus Leoni jelenti.

Nagy kérdés tehát, hogy az előző, kiugróan jól sikerült szezon után mire lesz képes a Kecskemét, milyen hatással lesz a csapatra a kettős terhelés és a magasabb elvárások, véleményünk szerint azonban a most kezdődő idényben a dobogó helyett sokkal inkább a kiesés elkerülése ellen harcolnak majd Vágó Leventéék.

Beke Pétertől sokat várnak Pakson (Fotó: paksifc.hu)

3. MEGSZAKAD A PAKSI GÓLKIRÁLYOK SOROZATA

Hahn János, Ádám Martin, Varga Barnabás.

Az elmúlt három szezonban egyaránt a Paks adta az NB I gólkirályát, ráadásul a három említett játékosban közös, hogy mindannyian 20 gól fölé jutottak, a jó szereplésükkel kiérdemelték a válogatott meghívót Marco Rossitól, majd távoztak a Pakstól.

Eddig azonban a tolnaiaknál mindig sikerült megtalálni a megfelelő utódot, de érzésünk szerint ez sorozatban negyedszer már nem fog sikerülni, még annak ellenére sem, hogy Varga Barnabás helyére rögtön két játékost is szerződtettek. Egy fiatal és egy rutinos csatár is érkezett az NB II-ből: Beke Péter a Budafoktól, Könyves Norbert pedig DVTK-tól szerződött a paksiakhoz.

Beke 15, míg Könyves 2 góllal zárta az előző szezont, a nyári felkészülési időszakban pedig előbbi kettő, utóbbi négy gólt jegyzett, de tippünk szerint – Bognár György ellentmondást nem tűrő támadófutballja ellenére – egyikük sem éri majd el a 15 gólt se a szezonban, így pedig a gólkirályi cím sem kerül ezúttal Paksra.

A miskolciak ismét hosszú távra terveznek az NB I-ben (Fotó: dvtk.eu)

4. ILYEN MÉG NEM VOLT: MIND A KÉT ÚJONC BENT MARAD

A 12 csapatos NB I bevezetése, azaz a 2015–16-os szezon óta tart a sorozat, miszerint a két feljutóból az egyik mindig bent marad, míg a másik rögtön visszaesik a másodosztályba.

Nos, szerintünk itt most változás lesz, és a másodosztályból érkező DVTK és MTK is megőrzi az NB I-es tagságát. A miskolciak 2021 után térnek vissza az első osztályba, míg a fővárosiaknak a 2022-es búcsú után azonnal sikerült kiharcolni a visszajutást.

Az utóbbi években sokat „liftező” kék-fehérekhez több NB I-es rutinnal is rendelkező játékos (többek között Demjén Patrik, Kádár Tamás, Hej Viktor, Nemanja Antonov) érkezett, így a fiatal akadémistákkal (Kovács Mátyás, Horváth Artúr) kiegészülve, Horváth Dávid irányításával összejöhet nekik a bennmaradás (sőt, az m4sport.hu szerkesztőségében volt, aki dobogót vagy kupagyőzelmet jósolt az MTK-nak). Akárcsak a nagy tervekkel és jó néhány frissen igazolt légióssal a keretben érkező DVTK-nak, amely Kuznyecov Szergej vezetésével ismét hosszú távra tervez az élvonalban.

Jóslatunk szerint Bartosz Grzelak dobogóig vezeti a MOL Fehérvárt (Fotó: Facebook/MOL Fehérvár FC)

5. FEHÉRVÁRI FELTÁMADÁS – DOBOGÓS LESZ A VIDI

A félresikerült 2022–23-as idény és a MOL kiszállása után Garancsi István, a Fehérvár FC tulajdonosa úgy fogalmazott, a történteket követően nemhogy a bajnoki címről, de a dobogóról sem álmodhatnak.

Kapcsolódó tartalom

Szerintünk azonban az előző szezonban bemutatott mélyrepülést követően Bartosz Grzelak irányításával összeáll a Vidi. Sőt, nemcsak összeáll, hanem jól is szerepel majd, így ezúttal nem a kiesés elkerüléséért vívott harcban lesz érdekelt, hanem az OTP Bank Liga dobogójáért küzd majd, tippünk szerint pedig meg is kaparintja az ezüst- vagy a bronzérmet.

A Fradinál már az NB I-es rajt előtt váltottak (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

6. LEGALÁBB 12 EDZŐVÁLTÁS LESZ AZ EGÉSZ IDÉNYBEN

Eredeti jóslatunk úgy szólt volna, hogy mind a 12 NB I-es csapatnál lesz legalább egy edzőváltás a szezonba, a Ferencváros korai BL-búcsúja azonban némileg felülírta ezt a tippet.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Fradinál ki lesz Sztanyiszlav Csercseszov utódja (egyelőre Máté Csaba és Leandro irányítja a csapatot), így a jóslatunkat arra módosítjuk, hogy az előttünk álló szezonban összesen legalább 12 darab edzőváltás lesz.

Persze ez azért nem lenne szenzáció, elég csak arra gondolni, hogy legutóbb – Európai viszonylatban is kiemelkedő – 11 váltás történt a magyar élvonalban.

Kapcsolódó tartalom

Tippünk mindenesetre az, hogy a kiegyenlített mezőnyben az edzők túlságosan hosszú távra most sem tervezhetnek, egy-egy rosszabb periódus könnyen a trénerek állásába kerül majd ezúttal is.

Csoboth Kevin remekelni fog ősszel az Újpestben (Fotó: ujpestfc.hu)

7. CSOBOTH MEGÁLLÍTHATATLAN LESZ, DE TÉLEN ELIGAZOL ÚJPESTRŐL

Ugyan az NB I-ben az előző szezon vége csendesebben alakult Csoboth Kevinnek, jóslatunk szerint idén ősszel az Újpest egyik legjobbja lesz.

Csoboth a 2022–23-as idényt öt góllal és hat gólpasszal zárta, így egyértelműen nagy érdeme volt benne, hogy az Újpestnek a szezon végén már nem kellett a kiesés miatt aggódnia. Ráadásul a jó teljesítményével Marco Rossinál is kiérdemelte a meghívót a válogatottba: márciusban az észtek elleni felkészülési meccsen debütált, majd két Eb-selejtezőn (Bulgária és Montenegró ellen) is lehetőséget kapott.

Véleményünk szerint Csoboth az új szezon első felében bombaformában lesz, ismét szállítja majd a gólokat és gólpasszokat, az újpesti drukkerek legnagyobb bánatára azonban a téli átigazolási időszakban elhagyja a Szusza Ferenc Stadiont.

Balogh Norbert Kisvárdán bizonyíthat (Fotó: kisvardafc.hu)

8. BALOGH NORBERT LEGALÁBB 10 GÓLT SZEREZ

A DVSC-től az akkor még olasz élvonalbeli Palermóhoz való igazolásakor „új Cavaniként” emlegetett Balogh Norbert ezúttal Kisvárdán próbál szerencsét. A 27 éves csatár játékjogát vételi opcióval, egy évre kölcsönbe szerezte a DAC-tól a rétközi csapat, Balogh pedig bemutatkozó interjújában úgy nyilatkozott: „Most akadt egy hullámvölgy a karrieremben, ebből szeretnék kikászálódni, és jó játékkal felhívni magamra a figyelmet.”

Balogh tehát bizonyítani szeretne, megérzésünk szerint pedig, ha valahol, akkor Révész Attila (és persze a Milos Kruscsics vezette szakmai stáb) irányítása alatt össze is jön neki, és akárcsak a 2020–21-es szezonban (amikor a Honvéd színeiben volt 10-szer eredményes az NB I-ben), most is legalább tíz góllal zárja az idényt.

9. MOST MÁR TÉNYLEG LESZ EGY KAPUSGÓL

Ezzel a jóslattal már az előző idényben is próbálkoztunk, kapusgólt azonban nem láttunk az NB I 2022–23-as szezonjában. A magyar élvonalban legutóbb 2020. február 5-én egy Puskás Akadémia–DVTK mérkőzésen volt eredményes kapus, egészen pontosan Hegedüs Lajos fejelte a labdát a miskolciak kapujába, egy pontot megmentve ezzel a felcsútiaknak a ráadásban.

Arra nem mernénk vállalkozni, hogy megtippeljük, ezúttal melyik kapus lesz eredményes, az azonban biztos, hogy a PAFC és a DVTK már az első fordulóban találkozik egymással…

10. AZ UTOLSÓ FORDULÓIG NYÍLT LESZ A KIESÉS ELKERÜLÉSÉÉRT VÍVOTT HARC

A 2015–16-os szezon óta gyakorlatilag mindig maradnak izgalmak az utolsó fordulóra. Egészen pontosan a 12 csapatos NB I bevezetése óta eltelt nyolc szezonból mindössze egyszer, a 2020–21-es idényben fordult elő, hogy nem az utolsó fordulóban kelt el legalább az egyik kieső hely, ráadásul ott is csak egy körrel korábban, a 32. fordulóban vált biztossá, hogy a Budafok mellett a DVTK búcsúzik az élvonaltól.

Az izgalmak tehát eddig garantáltak voltak, jóslatunk szerint ezúttal is csak az utolsó körben derül majd ki, hogy melyik csapat, melyik csapatok esnek ki a másodosztályba.

Az, hogy a tippjeinkből ezúttal mennyi jön be, kiderül a pénteken kezdődő OTP Bank Liga 2023–24-es idényében. Ami már most biztos: az M4 Sporton és az m4sport.hu-n a bajnokság összes mérkőzését élőben közvetítjük, különböző platformjainkon pedig továbbra is kiemelten foglalkozunk majd a labdarúgó NB I történéseivel.

AZ OTP BANK LIGA 1. FORDULÓJÁNAK MENETRENDJE
Július 28., péntek
20.00:
MTK Budapest–Paks
Július 29., szombat
18.00:
DVTK–Puskás Akadémia
20.15: Újpest–Fehérvár
Július 30., vasárnap
20.00:
ZTE–Kisvárda
Július 31., hétfő
20.00:
DVSC–Mezőkövesd
Szeptember 27., szerda
19.00:
Ferencváros–Kecskemét

Kapcsolódó tartalom

További tartalmak