Musorujsag
Élő Eredmények

Bogdán, Varga, Vécsei – egy csokor szabadügynök, akik új csapataikra várnak

Bogdán, Varga, Vécsei – egy csokor szabadügynök, akik új csapataikra várnak

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Pörög az átigazolási szezon, míg a nemzetközi piacon Szaúd-Arábia, addig a Magyarországon fiatal válogatottjaink topligába szerződése a slágertéma. Vannak azonban még olyan meghatározó magyar labdarúgók, akik nyáron távoztak egykori csapataiktól, de az újat még nem találták meg, most belőlük szemezgetünk.

Vécsei Bálint

A Ferencvárosnál töltött három és fél éve jóformán megmentette az akkor éppen lefelé ívelő karrierjét, kiváló időszakot töltött a magyar bajnoknál, amelynek csúcsa nyilván csapatszinten az európai kupatavasz, egyénileg pedig a monacói győztes gól volt. A középpályás elmondta, rosszulesett neki a szakítás, ő maradt volna még a klubnál az FTC azonban nem vele képzelte el a jövőt, nem hosszabbította meg lejáró szerződését.

Így a 12-szeres válogatott pillanatnyilag szabadon igazolható, idehaza korábban a Diósgyőrről suttogtak – Vécsei miskolci születésű –, de elmondása szerint számos országból van ajánlata. Őszintén szólva, meglepődnénk, ha nem külföldön folytatná pályafutását.

A legemlékezetesebb pillanat Fradi-mezben (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Bogdán Ádám

Szintén egy magyar játékos, aki a Ferencvárossal komoly nemzetközi utat járt be, igaz, játékperceket tekintve nem tett ehhez annyit, mint középpályás kollégája. A Fradinál Dibusz mögött egy fiatalabb kapusnak, Varga Ádámnak szavaztak bizalmat, így a másik Ádámnak nem volt maradása. 

Bár kapusként 35 évesen még lehet benne egypár jó év, előfordulhat, hogy már csak – akár magyar, akár külföldi – másodosztályban látjuk védeni a 21-szeres válogatottat. Bár a zuhanyhíradóban a DAC neve is felröppent, a távozó Ricardo Ferreira helyén keletkezett űrben, azóta oda egy szerb helyettes érkezett, így ez az út aligha az övé lesz.

Bogdán rutinja még sok csapaton segíthet (fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Varga Kevin

„A felek tárgyaltak a lehetséges folytatásról, de a labdarúgó ismét külföldre szeretett volna igazolni. Klubunk az utolsó pillanatig várt a közös folytatásra” – így jelentette be a DVSC, hogy egy féléves rokonlátogatást követően ismét viszlátot int Varga Kevin a Cívisvárosnak, hiába akarta a klub marasztalni. A közleményből csak egyetlen tényezőre következtethetünk a jövőt illetően: nem hazai lesz a válogatott szélső következő klubja.

Apropó válogatott, Varga Kevin korábban 14 meccsen lépett pályára Marco Rossinál, s a tavaszi formája azt mutatta, ha normális csapatot, játéklehetőséget talál magának a következő hetekben, – bár konkurencia éppenséggel akad – szerepet kaphat akár még a vb-selejtezősorozat alatt is.

Jól sikerült a debreceni félév – irány újra külföld? (Fotó: dvsc.hu)

Lovrencsics Gergő

Örömből és nehézségből is kijutott Lovrencsics Gergőnek a Hajduk Split játékosaként, voltak jó periódusai, volt periférián is. Két év alatt azért lejátszott 59 meccset, de márciustól már sejtette, hogy a viszony nyártól véget ér. A korábbi válogatott érez még magában néhány évet, akár itthon, akár külföldön. A veretes ferencvárosi múlt és a testvéri kötődés miatt valamiért felsejlik egy Soroksár a jövőben, de ez persze csak szubjektív találgatás.

Az biztos, hogy a már a jövőjére is gondol, hiszen elkezdi az edzőképzést, de ott is a fokozatosság elvét követi: a kisgyerekektől szeretné majd posztlabdarúgó karrierjét a legmagasabb szintig fejleszteni. Játékosként elért eredményeire összességében büszke lehet, nem valószínű, hogy a legfényesebb rész még előtte van.

Hazatér Lovrencsics Gergő? (fotó: MLSZ)

Márkvárt Dávid

A Vasas ezen a nyáron ontja magából a szabadon igazolhatókat, Balogh Norbert (Kisvárda), Hegedűs János, Silye Erik (mindkettő Paks) vagy éppen Cipf Dominik (Tiszakécske) megtalálta már új csapatát, de a legtöbb játékos még nem. Köztük van például Márkvárt Dávid is, aki már márciustól az angyalföldiek NB III-as keretében szerepelt csupán. A korábban hatalmas tehetségnek kikiáltott középpályás azért csak eljutott 224 NB I-es meccsig és három válogatottságig, miközben a Puskás Akadémiával Magyar Kupa-döntőben is járt.

Bajnokságot vizsgálva persze már közel sem veretes a mutatója: a Péccsel még anyagi problémák és az NB I létszámcsökkentése miatt, a Puskás, Diósgyőr, Vasas trióval viszont egytől-egyig „önerőből” búcsúzott az élvonaltól. 28 évesen még nem kifelé megy, kérdés, egy ennyire félresikerült szezon után számítanak-e rá ismét a legmagasabb osztályban, vagy ő is eggyel lejjebb próbál szerencsét?

Hova vezet Márkvárt Dávid (b) útja a Vasas tartalékcsapatából? (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Dombó Dávid

Jova Levente és Uram János mellett nem sok babér termett neki a Vasas kapujában, az ideálisan alakuló, de végül komoly bukással végződő kupaszerepléshez azért hozzátette a magáét, a Honvéd és főleg a Paks ellen hatalmas bravúrokkal segítette továbbjutáshoz csapatát.

Durva belegondolni, hogy 14 hónappal ezelőtt még az ezüstérmet ünneplő Kisvárda csapatkapitánya volt, most pedig nem nagyon kell az NB I-es csapatoknak, amelyek egyébként úgy nagyjából meg is vannak kapusposztra. Másodosztálynál azért többre predesztinált játékosról van szó, vajon betöltve a harmadik ikszet belevág egy külföldi kalandba? Vagy megelégszik kevesebbel, csak játsszon és játsszon?

Bobál Gergely

Ő is Vasas-termés, bár a katasztrofális szezonban csak 57 percig vállalt szerepet, ezt követően Mezőkövesdre adták őt kölcsön. Alapember ott sem lett, mindössze négy bajnokin volt kezdő, az utolsó hat meccsen már be sem cserélte Kuttor Attila. 

A korábbi korosztályos válogatott játékosban valami eltörhetett portugáliai kalandja során: kiváló formát mutatott előtte, a Nacionalban egy év alatt három meccset kapott, azóta pedig a Vasasban és a Kövesdben sem volt az igazi – az évi egy gól finoman szólva sem sok egy támadótól. A fizikuma rendben, képessége adott, talán ha valaki segítő kezet nyújt neki, újra felépítheti magát és eljön majd az idő, amikor saját magával szerez gólt a FIFA-ban.

Bobál Gergely (j) már három éve keresi önmagát (fotó: vasasfc.hu)

Feczesin Róbert & Pátkai Máté

Pláne a közelmúlt és a jelenlegi helyzetük miatt, de abszolút lehet párhuzamot vonni Feczesin és Pátkai pályafutása között. Mindkettejüknek akadt emlékezetes pillanata a válogatottban, mindketten a Fehérvárral érték el itthon legnagyobb sikereiket, mindketten aktív részesei voltak a Vasas 2022-es feljutásának és végül mindkettejüknek pocsékra sikerült az elmúlt szezonja.

Feczesinnek nyolc, Pátkainak hat bajnoki jutott az NB I-ben, előbbi március elején száműzve lett a Vasas első keretéből, előbbi pedig már októbertől kiesett súlyos sérülése miatt. Jó kérdés, mennyi van még a karrierjükben, a támadó 37 éves, a középpályás 35, mindketten családos emberek. Egy fiatalokkal teletűzdelt NB II-es csapatnak azért még jó sokat érhetne a rutinjuk.

Láthatjuk még Feczesin Róbert klasszikus gólörömét? (Fotó: MTI)

Eppel Márton

„Mindenki tudja már, hogy Eppel a gólkirály” – durva belegondolni, hogy már ennek is hat éve, amikor a Honvéd bajnokságot, a támadó pedig gólkirályi címet húzott be. Ez követően voltak még jó periódusai, a Kajrat Almatiban 41 meccsen 19 gólt szerzett, de összességében talán több lehetőséget láttunk Eppel Mártonban – a 8/0-s válogatott mutatónál mindenképp.

A Honvédhoz tért haza, majd a másodosztályú Diósgyőrrel küzdött másfél évig a feljutásért, ő is áldozata lett a miskolciak vukmiros botrányának, ami lényegében elvette tőlük az NB I-et az elmúlt évben. Kuznyecov Szergej számított rá, májusi sérüléséig 32 bajnokin is szerepet kapott, ugyanakkor a négy gól egy befejező csatártól – meg ugye egykori gólkirálytól – elég karcsú. A DVTK-nál a feljutás után jelezték is, hogy nem számítanak rá, azóta egyelőre csapat nélkül várja sorsát. 31 éves, lesz még belőle gólkirály magyar pályákon?

Lanzafaméval nagy párost alkottak a Honvédban (fotó: MTI)

Zsótér Donát

Akárcsak előző klubja, a Honvéd, Zsótér Donát is megjárta a hadak útját az elmúlt fél évben. A téli felkészülés során igen súlyos fejsérülést szenvedett, aztán felépülését követően a fakóban jegelték, az utolsó fordulókban meg visszakerült alapemberként Dean Klafuric együttesébe. A meglehetősen nehezen kezelhető, de jó képességű játékossal nem hosszabbított a másodosztályra újraépülő kispesti csapat, így Zsótér is szabadügynök nyár eleje óta.

Tudása alapján lenne helye az élvonalban, a zuhanyhíradók pedig egykori csapatait emlegetik a folytatást illetően: szóba került már a Puskás Akadémiába szerződése, de „ügynökeink” látni vélték az Újpest első hazai meccsén is. A távozóknak köszönhetően talán a felcsúti középpályán keletkezhetett hely neki.

Egykori klubjai kereszttüzébe kerülhet Zsótér Donát?
(MTI Fotó: Illyés Tibor)

Poór Patrik

Kilenc évvel ezelőtt, 33 perc erejéig mutatkozott be a válogatottban Poór Patrik, aki az MTK, a DVSC és a Paks színeiben elég veretes élvonalbeli tapasztalatot halmozott fel, a számok nyelvén ez 176 meccset jelent. A fiatal korában Liverpoolban is nevelkedő védő az elmúlt idényben a kék-fehéreket segítette feljutáshoz, ha nem is volt fix alapember, azért aktív részese volt a szereplésnek.

A 29 éves játékos néhány héttel ezelőtt a Nemzeti Sportnak adott interjút, abban nagyon bizakodó volt a jövőjével kapcsolatban. Leendő csapata kihasználhatja sokszínűségét, hiszen a védelem közepén és szélén is képes megbízható teljesítményt nyújtani.

Poór Patrik belevetné magát az új kalandba (MTI/Mónus Márton).

Kapcsolódó tartalom

Borítókép: Bogdán Ádám, Varga Kevin és Vécsei Bálint (Fotó: MTI, dvsc.hu, MTI)

További tartalmak