Musorujsag
Élő Eredmények

A gólviharba kerülő forduló görbe tükre – Hétvégi hősök

A gólviharba kerülő forduló görbe tükre – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: P.A.
Az OTP Bank Liga második fordulójában úgy ömlöttek a gólok, mintha dézsából öntötték volna, de a Hétvégi hősök egyszersmind görbe tükröt is tartanak, hisz minden gólnak két oldala van.

Úszó erőd

A hétvégén komoly viharok dúltak országszerte, a Bozsik Arénába is belemartak, és természetesen az élvonal sem úszta meg fennakadás nélkül. Borsodra csapott le sorsa: a szünet előtt megérkező zuhé a félidőben kérdésessé tette a befejezést. Ugyan hiábavaló próbálkozásként Vad II István több ízben is megfürdette a labdát, az elvonuló zivatar mégsem tudta elmosni a folytatást. Az özönvíz pusztítását Noé bárkájaként átvészelő flakonkonvoj úszott, de a meccs csak bő fél órát csúszott.

Kapcsolódó tartalom

A Diósgyőr a stadionban kiérdemelt kétgólos vezetését a Zsóry fürdőben is megőrizte. Noha Stefan Dražić ezúttal is meccsben tartotta a Mezőkövesdet, Kuttor Attila körül sötét felhők gyűlnek, mert ha máris az a legfőbb reményük, hogy a belső védőt kell előreküldeniük mellé, az vékony. „Látjuk a problémáinkat, a lehetőségek döntik el, tudunk-e változtatni a helyzeten, de azt látjuk, hogy kellene” – szólt a látlelete.

Stefan Dražić a Mezőkövesd mindkét – a DVSC és a DVTK ellen egyaránt elveszített – bajnokiján a mezőny legveszélyesebb embere volt, de 1,65-ös várható gól-értékre (xG) szerezett három gólja nem hozott pontot a konyhára (forrás: WyScout)

Az égi áldás egyébként akkora gólesővel árasztotta el első osztályú pályákat, hogy abból még a Vasas bánatára a Merkantil Bank Ligába is lecsorgott. A még hiányos fordulóban egyelőre több mint ötgólos átlagot hoztak a meccsek, és amennyiben a szeptember végi Paks–Debrecen minimum további kettővel megtoldja az össztermést (márpedig a bognáros Paks esős égövön fekszik), a 12 csapatos kiírásban abszolút csúcs születik.

A leggólgazdagabb fordulók a 2015/16-os szezon kezdete óta

2023/24, 2. forduló: 5,4 gól/meccs*
2020/21, 31. forduló: 4/7 gól/meccs
2017/18, 8. forduló: 4,5 gól/meccs
2016/17, 13. forduló: 4,3 gól/meccs

*Öt meccs után, a hatodik lejátszása után az átlag már nem eshet 4,5 alá.

Ám az egyik pillanatról a másikra tótágast álló mérkőzések szórakoztatófaktorának tagadhatatlan sodrása mellett se feledkezzünk meg arról, a futballnak, mint minden világot egykoron behálózó kulturális jelenségnek, a szórakoztatás nem lényege, legfeljebb mellékterméke. Magyarán a gólok száma és a színvonal nem feltétlen jár kéz a kézben.

Tükröm, tükröm

Felcsútot csupán a front előszele érhette el, mire Lamin Colley már pusztítást végzett az újpesti kapu előtt. A gambiai csatár valamiért a vendéglátásukra veszi elő magát: az Újpest elleni/további NB I-es góljai immár 4:1 arányban oszlanak meg, holott a párosítás három meccséből a múlt szezonban is csak az egyiken játszott. Az a hatgólos bajnoki Miloš Kruščićot küldte padlóra, ezúttal azonban Colley-t kellett felmosni, amint szembesült azzal, mennyin múlt, hogy a hosszabbításban a győztes gólt is megszerezze.

Kapcsolódó tartalom

A hangyányi les ellenére akadt mesterhármas a Panchóban. A tavaszra még Azerbajdzsánba kikölcsönzött Matija Ljujić a tizenegyese mellett oly hasonló támadásokra érkezett menetrendszerűen, hogy Hornyák Zsolt a leíró tükörgól nyelvi lelemény megalkotásával kárhoztatta a Puskás Akadémia figyelmetlen védekezését.

Tromfra tromf

Az indigó vasárnap is átütött. A középcsatárként bevetett Lisztes Krisztián kísértetiesen idézte meg azt a gólt, amelyet áprilisban a Fehérvár ugyanolyan hibából ajándékozott a Ferencvárosnak, mint a mostanit.

Kapcsolódó tartalom

Ezúttal a tavasszal hibázó Csongvai Áron helyén bekerülő Bese Barnabást érte hidegzuhanyként a letámadás, Cristian Ramírez Zambrano bombája pedig le is forrázhatta, mert akkor is a tizenhatosa előtt szórta el a labdát.

Bese hibái a Ferencváros ellen:

A Kenan Kodro duplájával egy-kettőre támadt fel a forgószél – a másodiknál Baráth Péter idézte Besét –, de a Fradi tornádója überelte a Vidiét: a becserélésére 11 perc alatt három gólpasszt kiosztó Mohammed Abu Fani vezérletével visszaállította a felfordulás előtti állapotot. 0-2, 3-2, 3-5.

Kapcsolódó tartalom

Zalaegerszegen a tizenegyesek adták a kontrasztot: Nemanja Antonov már kicsúszott a vasárnapi azonnali válaszok óráiból és fölévágta az MTK-ét, Tajti Mátyás viszont higgadt maradt, ami a hazaiaknak győzelmet ért.

Kapcsolódó tartalom

Élvezetes fordulón vagyunk túl kétségtelen, de azért görbe tükröt is tartott, hiszen ismétlődő bakik következményeként (is) ömlött ránk a gólzuhatag, ráadásul néhány nappal azt követően, hogy az OTP Bank Liga legutóbbi ezüst- és bronzérmesét lett és örmény csapat egzecíroztatta a Konferencialiga selejtezőjének első olyan körében, amikor a magyar résztvevők is bekapcsolódtak – és négy indulónkból kettő rögtön ki is hullott.

OTP Bank Liga, 2. forduló:

Puskás Akadémia FC – Újpest FC 3–3
Mezőkövesd Zsóry FC – Diósgyőri VTK 2–4
Fehérvár FC – Ferencvárosi TC 3–5
Zalaegerszegi TE FC – MTK Budapest 2–1
Kisvárda Master-Good – Kecskeméti TE 3–1

A Paksi FC–Debreceni VSC mérkőzést szeptember 27-én rendezik.

A 3. forduló programja:

augusztus 11., péntek:
20:00 MTK Budapest – Kisvárda Master Good

augusztus 12., szombat:
18:00 Újpest FC – Mezőkövesd Zsóry FC
20:15 Diósgyőri VTK – Paksi FC

augusztus 13., vasárnap:
16:30 Debreceni VSC – ZTE FC
18:45 Ferencvárosi TC – Puskás Akadémia FC
21:00 Kecskeméti TE – Fehérvár FC

Borítókép: (forrás: dvtk.eu)

További tartalmak