Musorujsag
Élő Eredmények

Marco Rossi szerint a Fradinak nehezebb dolga lesz a bajnokságban, mint az elmúlt években

Marco Rossi szerint a Fradinak nehezebb dolga lesz a bajnokságban, mint az elmúlt években

MLSZ
Kollégáival a bajnokság összes meccsét a helyszínen követik figyelemmel, így azon túl, hogy az itthon szereplő magyar futballistáknak megadják az esélyt a bizonyításra, a csapatok teljesítményét is látják, és ez alapján az elmúlt évekhez képest nehezebb szezont jósol a Ferencvárosnak a Magyar Labdarúgó Szövetségnek nyilatkozó Marco Rossi.

Az MLSZ Youtube-csatornájára teljes hosszában pénteken kikerülő interjúban Marco Rossi arról beszélt, hogy az utóbbi években megszokottnál nehezebben dőlhet el a bajnoki cím az OTP Bank Ligában.

„Szerintem idén egyáltalán nem lehet magától értetődőnek venni a bajnokság menetét, és ennek több oka is van. Elsődlegesen az, hogy a Fradinak sokat kellett változnia. Több, mint a csapat felét le kellett cserélni, és nem egyszerű rögtön megtalálni az összhangot, és csapatot kialakítani” – utalt a címvédőnél felmerülő nehézségekre, bár jelezte, az évad ilyen korai szakaszában még korai esélyt latolgatni. Ehhez még el kell telnie néhány fordulónak, mert egyelőre nem látszik, hogy melyik csapat tudna a Ferencvárossal versengeni a bajnoki címért.

„Változatlanul a Fradi a favorit, és egyáltalán nem lehet lebecsülni. A szurkolói is óriási erőt képviselnek; támogatják a csapatot, időnként nyomást is gyakorolnak, de fontos is időnként, hogy legyen nyomás, máskülönben előfordulhat, hogy valaki elkényelmesedik. Tehát szerintem a Fradi változatlanul a bajnoki cím favoritja, de nem hinném, hogy annyira olajozottan jutnának el a címig, mint ahogyan az elmúlt három-négy szezonban eljutottak” – tekintett előre Rossi.

A Debrecen és az Újpest jó rajtját külön kiemelte, és dicsérte, hogy a Srđan Blagojević, illetve a Nebojša Vignjević vezette edzői stábok remekül dolgoznak. „Vignjević tizennégyben érkezett Magyarországra, aztán egy időre távozott, majd visszatért, tehát ismeri a környezetet, s tudja, hogyan birkózzon meg a nyomással. Egyébként a szurkolók ott is kiváló hangulatot tudnak teremteni, különösen, amikor otthon játszanak. Tehát ha jó eredményeket sikerül elérniük, akkor úgy hiszem, a szurkolói támogatás terén is versenyképesek lesznek a Fradival. Ami a Debrecent illeti, az edzőjük kiváló munkát végzett tavaly, csapatidentitást alakított ki. A mérkőzéseiken világosan látszik, mit akarnak játszani, mi az elgondolás a különböző játékfázisokra, és ez fontos dolog. Tehát úgy hiszem, jó a csapat, de úgy látom, a hozzáadott érték elsődlegesen a mester személye.”

Rossi a hazai bajnokságban szereplő légiósokra is kitért. A közelmúlttal összevetve is jó minőséget képviselnek a külföldi játékosok, „bár nem annyira kiemelkedően jók, mint amennyire az előző időszakokban játszottak az NB I-ben” – idézte fel Danko Lazović és Davide Lanzafame teljesítményét.

„Emlékszem még például a Fradinál Leonardóra, aki fantasztikus játékos volt, és sok más légiósra is, akik kiváló színvonalat képviseltek. Ma már ilyen játékosokat valamelyest nehezebb Magyarországra hozni. Másfelől egyértelmű a mi srácaink, a magyar srácok fejlődése, bár nem mindig egyenletesen, de mindenesetre látszik, hogy szépen fejlődnek, s így időről időre meghívást kapnak a válogatott keretébe. Ezért megyünk el kollégáimmal az élvonal összes mérkőzésére, mert meggyőződésem, hogy az a cél lebeg a magyar labdarúgók előtt – eltérően sok más európai játékostól –, hogy játszhassanak a válogatottban. Ez pályafutásuk fő célja, óriási büszkeséget jelent a számukra. És meg kell nekik adni azt az élményt, azt a megtapasztalást, hogy számítunk rájuk a válogatott keretében – ha kiérdemlik” – hangsúlyozta Rossi, hogy miután minden mérkőzést követnek, amint valakit alkalmasnak vélnek, meghívják, de a kiválasztottaknak úgy kell játszaniuk, küzdeniük, amivel bizonyítják, képesek fejlődni.

„Ezzel motiváljuk is a fiatal magyar játékosokat, hogy mindig a maximumot nyújtsák. A nemzeti bajnokságban, hogy aztán nemzetközi színtéren is bizonyíthassanak.”

A Rossi vezette magyar válogatott három meccsen gyűjtött hét pontjával az Európa-bajnoki selejtezőcsoportjának éléről várja a szeptember 7-i folytatást, amikor Szerbia vendégeként lép pályára, majd három nappal később felkészülési mérkőzésen Csehországot fogadja.

A magyar válogatott mérkőzéseit az M4 Sporton közvetítjük élőben.

Borítókép: MTI/Mónus Márton

További tartalmak