Musorujsag
Élő Eredmények

Varga a legjobb, de Drazics és Ljujics ad a legtöbbet csapata játékához

Varga a legjobb, de Drazics és Ljujics ad a legtöbbet csapata játékához

m4sport.hu
Az OTP Bank Liga 7. fordulója előtt megnéztük, hogyan teljesítettek eddig a góllövőlista első helyezettjei a különböző mutatókban. Varga Barnabás szinte mindenben kiemelkedik a mezőnyből, de Stefan Drazics és Matija Ljujics teljesítménye is bravúros, ha figyelembe vesszük a környezetet, amelyben játszanak.

Az első hat fordulóban négy meccset játszó Ferencváros csatára, Varga Barnabás vezeti a góllövőlistát 7 góllal. A második a mezőkövesdi Stefan Drazic hattal, harmadik az újpesti Matija Ljujics 5 találattal, Stefan Loncarnak (Debrecen), Jakub Plseknek (Puskás) és Adama Traorénak (Ferencváros) 4-4 gólja van. A focit gólra játsszák, tiszta sor, nincs is mit magyarázni, de azért érdemes megvizsgálni több irányból is, tényleg ők jelentették-e eddig a legnagyobb veszélyt az ellenfelek kapujára.

(A lenti vizualizációkon a péntek esti Kecskemét–Mezőkövesd mérkőzés – amelyen Drazics egyébként megint rengeteget tett csapatáért – adatai nem szerepelnek.)

A 90 percre vetített xG, vagyis a várható gólok tekintetében is Varga vezet, ráadásul nem is kevéssel. Az NB I előző szezonjának gólkirálya 256 perc alatt 5,46-os xG-t ért el, ami még úgyis extra, hogy volt benne két büntető. Varga esetében egyelőre arról beszélhetünk, hogy minden meccsen van két gólra elegendő helyzete, ami nem egy fenntartható állapot, és biztosan vissza fog esni ez a szám, de azt jól mutatja, hogy mennyire gyorsan beilleszkedett a Fradiba, és hogy csapatszinten mennyire jól hozzák őt helyzetbe.

A góllövőlista első helyezettjei közül ott van a top 10-es 90 percre átlagolt xG-rangsorban Ljujics és Drazics is.

Traoré, Loncar és Plsek nevével már egy másik listán találkozhatunk A gól-xG-mutató azt mutatja meg, hogy egy játékos a helyzetei minőségéhez képest több vagy kevesebb gólt szerez.

Leegyszerűsítve, akinek ez az értéke pluszban van, az az átlagosnál jobb helyzetkihasználással rendelkezik, akinek mínuszban, az az átlagosnál rosszabbal. Ezt a listát Traoré vezeti, akinek a lövései pozíciója alapján 1,46 a várható gól értéke, ehhez képest már négy gólt szerzett. Traoré mellett Loncar, Jasmin Mesanovics (Kisvárda) és Ljujics az, aki több mint két góllal felül rúgta az xG-jét, de a sorban utánuk következők is kiemelkedő hatékonysággal használták ki eddig a helyzeteiket.

A kaput eltaláló lövések (szintén kilencven percre vetítve) rangsorában is akadnak ismerős nevek. Ez már nem annyira minőséget leíró mutató, mint az xG, de azt jól visszaadja, hogy kik a legveszélyesebb játékosok az ellenfél kapujára, akik ha helyzetbe kerülnek, akkor nem a vakvilágba lövik a labdát. Nem meglepő módon itt is Varga az első, akinek majdnem négy kaput eltaláló lövése van meccsenként.

A második Eduvie Ikoba, aki időközben elhagyta a Zalaegerszeget, míg egy másik ferencvárosi, Tokmac Nguen a harmadik. A góllövőlistán elől lévő játékosok közül Drazics, Traoré és Ljujics itt is fellelhető.

Két játékost külön is érdemes kiemelni.

Az egyik a mezőkövesdi gólfelelős, Drazics, aki úgy nyújt remek teljesítményt, hogy csapata hatból négy meccset elveszített és csak a péntek este lett meg az első győzelme. A Mezőkövesd hét rúgott góljából hatot Drazics szerzett, és a lövésekből is az látszik, hogy rettentő Drazics-függő a csapat.

MTI/Kovács Tamás

A Mezőkövesd eddig 41-szer lőtt kapura (ez annyira kevés, hogy még a második legkevesebb lövéssel rendelkező Kisvárdának is volt 53 próbálkozása), ebből 15-ször Drazics veszélyeztetett, vagyis az esetek 37 százalékában. Pusztán ez a statisztikai adat jelzi a Mezőkövesd reménytelenségét és Drazics kimagasló minőségét.

A másik kiemelendő játékos, Ljujics, aki alapvetően középpályás, vagy támadó középpályás, de semmiképpen sem csatár, öt góljával mégis ott van a góllövőlista második helyén.

Ha a totál számokat nézzük, akkor Lamin Colley (Puskás) mellett Ljujicsnak van a legtöbb kapura lövése az NB I-ben (18). A szerb többségében a tizenhatoson kívülről próbálkozott, a góljait viszont kivétel nélkül a tizenhatoson belülről szerezte.

A Fehérvár és a Puskás ellen összesen négy gólt szerzett, egyet büntetőből, a másik három viszont olyan szituációból született, amikor a tizenhatoson belül támadta a szélről érkező labdát. Tavaly az volt az Újpest nagy problémája, hogy nem volt egy gólerős középcsatára, aki jól mozog a tizenhatoson belül, emiatt rengeteget próbálkoztak átlövésekkel. Idén ez a probléma talán megoldódik Peter Ambrose-nak köszönhetően, de egyelőre Ljujics mélységi játéka biztosítja azt az Újpest számára, ami tavaly hiányzott. És ehhez még egy funfact: az Újpest az egyetlen csapat a 2023/2024-es szezonban, amelyik még nem lőtt gólt a tizenhatoson kívülről.

A hetedik fordulóban Drazsicson túl más is gyarapítja tovább góljai számát? Kiderül az M4 Sporton és az m4sport.hu-n!

OTP Bank Liga, 7. forduló:
péntek:
Kecskeméti TE-Mezőkövesd Zsóry FC 0–2
szombat:
14.30: Puskás Akadémia FC-Paksi FC (M4 Sport)
17.00: Diósgyőri VTK-Debreceni VSC (M4 Sport)
19.30: Újpest FC-MTK Budapest (M4 Sport)
vasárnap:
15.00: Fehérvár FC-ZTE FC (M4 Sport)
17.30: Ferencvárosi TC-Kisvárda Master Good (M4 Sport)

M4 Sport
Borítókép: MTI

További tartalmak