Musorujsag
Élő Eredmények

Demjén góloktól mentette meg az MTK-t, a ZTE feltámadásához egy jó kapusteljesítmény kellene

Demjén góloktól mentette meg az MTK-t, a ZTE feltámadásához egy jó kapusteljesítmény kellene

m4sport.hu
Egy héttel ezelőtt azt néztük meg, hogy hogyan teljesítettek eddig az NB I leggólerősebb támadói. Most a pálya másik végére tekintünk, és a kapusok teljesítményét értékeljük az OTP Bank Liga nyolcadik fordulója előtt.

A kapusok szerepe mára teljesen átalakult, felértékelődött, emiatt sokkal összetettebb lett a játékuk. Mégis, még mindig a kapott gólok száma minősíti őket a leginkább. Az NB I mezőnyében ebből a szempontból az MTK kapusa, Demjén Patrik a legjobb, aki 687 játékperc alatt mindössze öt gólt kapott (0,66 kapott gól 90 percenként). Igaz, hogy Demjént a védelem is segíti, amely jól zár össze a tizenhatos előtt, és nem enged minőségi helyzeteket az ellenfélnek, de majd mindjárt látjuk, hogy a kapus bravúrjai nélkül nem állna ilyen jól az MTK.

A dobogó második és harmadik fokán Karlo Sentic (Diósgyőr) és Varga Bence (Kecskemét) áll, de ők már meccsenkénti egy kapott gólt átlagolnak. A listát a Zalaegerszeg kapusa, Senkó Zsombor zárja, aki 2,42 gólt kapott 90 percenként.

A kapott gól nélküli meccsek számát illetően – kissé meglepő módon – a Paks kapusa, Szappanos Péter áll a legjobban, aki az Újpest, a Fehérvár, a Puskás és a Debrecen elleni találkozókon sem kapott gólt. A Bognár György-féle Paks meccseire eddig a sok gólváltás volt a jellemző, a legutóbbi három meccsét viszont kapott gól nélkül nyerte meg a csapat.

Kapcsolódó tartalom

Demjén a Kisvárda, a Kecskemét és az Újpest elleni bajnokikon úszta meg kapott gól nélkül. Dibusz Dénesnek (Ferencváros) két ilyen meccse volt, a kapusok többségének egy, csak Senkó és az újpesti Banai Dávid kapott gólt eddig minden alkalommal, amikor védett (Senkó esetében az MTK elleni bajnoki, amikor a 69. percben állt be csereként, nem számít bele).

Ezek után érdemes megnézni, hogy kinek hány lövés érkezik a kapujára, és mennyit fog meg ezek közül. 90 percre vetítve Danijel Petkovic (Kisvárda) kapujára lőnek a legtöbbször (5,94), viszont a montenegrói a ligaátlagnál többször, az esetek 73 százalékában hatástalanítja ezeket. Általánosságban elmondható, hogy Petkovic mellett Dibusz, Sentic és Szappanos azok, akik a legtöbbet vannak foglalkoztatva, mégis jó arányban védik a lövéseket.

Ahogy szó volt róla, Demjén kapuját nem könnyű célba venni a jól záró védelem miatt, de ha mégis sikerül, akkor a válogatott kapus 83 százalékban védeni tud – ez a legjobb védési mutató az egész NB I-ben. A skála másik végén Banai (50%), Senkó (51,4%) és Markek Tamás (55,2%) található, akik a kapujukra érkező lövések felét védték eddig.

A jelenleg legkomplexebb védési mutató a Prevented goals mutató, vagyis a megelőzött kapott gólok száma. Ez azt mutatja meg, hogy az ellenfelek kapura tartó lövéseinek minőségéhez képest (tehát az ellenfelek xG-jéhez képest), hány gólt kapott a kapus. Ha valakinek ez az értéke pluszban van, akkor mondhatjuk, hogy góloktól mentette meg a csapatát, ha mínuszban, akkor több védhető lövésből is gólt kapott. Ebben a tekintetben is Demjén az első, vagyis – ahogy a cikk elején is utaltunk rá –, az ő bravúrjai nélkül már hét-nyolc gólt kapott volna az MTK a mostani öt helyett.

Kapcsolódó tartalom

A Prevented goals mutatója még Senticnek, Petkovicnak, Szappanosnak és Vargának van pluszban, vagyis ők védtek eddig jobban az átlagosnál. Megyeri még pont a határon van, tőle lefelé viszont elkerülhető gólokat (is) kaptak a kapusok. Az egyértelműen látszik, hogy a jelenleg a táblázat utolsó helyén álló Zalaegerszegnél nagyon nagy szükség lenne egy jó kapusteljesítményre ahhoz, hogy eredményes legyen a csapat, de ugyanez elmondható a Mezőkövesdről is (Riccardo Piscitelli). Persze csapatuk szereplése nemcsak rajtuk múlik, sokszor eleve kiszolgáltatott helyzetben vannak, de tőlük mindenképp jól jönne a formajavulás.

A nyolcadik forduló péntek este a Zalaegerszeg–Puskás Akadémia bajnokival kezdődik. ( A mérkőzést – akárcsak a forduló többi összecsapását – az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.) Mindkét csapat első számú kapusa több gólt kapott eddig, mint várható lett volna. Vajon melyikük formája javul fel annyira, hogy azzal győzelemhez vezeti csapatát?

OTP Bank Liga, 8. forduló:
szeptember 29., péntek:

ZTE FC–Puskás Akadémia FC 20.00
szeptember 30., szombat:
Paksi FC–Mezőkövesd Zsóry FC 14.30
MTK Budapest–Ferencvárosi TC 17.00
Debreceni VSC–Újpest FC 19.30
október 1., vasárnap:
Fehérvár FC–Kisvárda Master Good 15.00
Diósgyőri VTK–Kecskeméti TE 17.30

Borítókép: MTI/ZTE FC

További tartalmak