Musorujsag
Élő Eredmények

MLSZ sportigazgató: Ha az NB I-es klubok racionálisabb gazdálkodással működnének, maguktól beépítenék a fiatalokat

MLSZ sportigazgató: Ha az NB I-es klubok racionálisabb gazdálkodással működnének, maguktól beépítenék a fiatalokat

m4sport.hu
Az OTP Bank Liga 8. fordulója után Dr. Barczi Róberttel, a Magyar Labdarúgó Szövetségi sportigazgatójával beszéltük át a magyar futballt érintő aktuális témákat, kérdéseket az M4 Sport stúdiójában.

A beszélgetés vezérfonalai:
• A közvélemény a kelleténél talán nagyobb jelentőséget tulajdonít annak, hogy 12 vagy 16 csapatos az élvonal. Van-e 16 csapatra elég első osztályú tulajdonos, menedzsment, klubvezetés?

„Számomra az a fontos, hogy a játék színvonala emelkedjen és a fiatalok be tudjanak épülni.”

• A 12-es létszámmal nem magyarázható a fiatalok szerepeltetésének hiánya: „Nyomon követjük a 12 csapatos bajnokságok adatait, Dániában, Ausztriában, Szlovákiában a helyi fiatalok kétszer annyi játékperchez jutnak, mint az NB I-ben.”

• Az OTP Bank Liga létszáma legkorábban 2025-ben változhat.

• Az MLSZ nem örül, hogy ilyen mélyen bele kell avatkozniuk a klubok működésébe.

„Az lenne a legjobb, ha üzletiesebben vagy racionálisabb gazdálkodás szerint működnének a klubjaink, mert akkor önmaguktól is beépítenék a fiatalokat. Azért forszírozzuk ennyire, mert ez a magyar labdarúgás érdeke.”

• A fiatalok beépítésével mindenki jól jár: a klub (szakmailag és anyagilag), a játékos (külföldi karrier lehetősége) és a magyar labdarúgás is. Példa: Bolla Bendegúz, Vancsa Zalán, Liszts Krisztián. „Kár, hogy nincs belőlük több.”

• Az utánpótlás válogatottaknál két célt határoztunk meg: az elit körbe minden alkalommal be kell jutni, ez alapelvárás. A másik, hogy korosztályonként 2-3 igazán tehetséges játékost egy szinttel feljebb kell szerepeltetni, mert ez a magyar labdarúgás érdeke.

• Azért is fontos Szoboszlai karrierje, mert van példa a fiatalok előtt, elhiszik, hogy oda lehet jutni. De nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy nagyon sok munka és áldozat van mögötte.

• Jó véleménnyel van az UEFA a magyar edzőképzésről.

• A kluboknak jobban kellene bízni a kinevezett edzőkben.

• Feltörekvő magyar edzőgeneráció bontogatja szárnyait: Horváth Dávid (MTK), Tímár Krisztián (Nyíregyháza), Pinezits Máté (Bp. Honvéd)

Kapcsolódó tartalom

OTP Bank Liga, 8. forduló:
pénteken játszották:
Zalaegerszegi TE FC–Puskás Akadémia 1–1
szombaton játszották:
Paksi FC–Mezőkövesd Zsóry FC 2–1
MTK Budapest–Ferencvárosi TC 1–6
Debreceni VSC–Újpest FC 1–2
október 1., vasárnap
Fehérvár FC–Kisvárda-Master Good 3–1
Diósgyőri VTK–Kecskeméti TE

További tartalmak