Musorujsag
Élő Eredmények

Megnézték a VAR-kocsiban Hornyák meccs előtti interjúját? – Hétvégi hősök

Megnézték a VAR-kocsiban Hornyák meccs előtti interjúját? – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Az OTP Bank Liga 8. fordulójában nem volt érdemes vezetést szerezni, a csatárt ért rossz ítéleteket viszont szóvá kellett tenni, mert lám-lám, a tendencia megfordult, Colley tizenegyest harcolt ki.

Az élet ikszre játszik

„-Két dolgot megtanultam ma: az első, hogy ha a pálya mellett majális van, nem kell két gólt ajándékba hozni. A másik: a sírás olyan, mint az ima. Ha minden héten sírsz, akkor akiknek sírsz, azok meghallgatják.
-Ezzel mire akar célozni?
-A bíróra. Sírni kell és minden rendben lesz.”

Ezt Horváth Ferenc nyilatkozta az M4 Sportnak 2017. augusztus 19-én a Pancho Arénában, miután akkori csapata, a Balmazújváros 2–1-re kikapott a Puskás Akadémiától, a szakvezető pedig kifogásolt néhány játékvezetői ítéletet. Nos, úgy néz ki, Felcsúton megfogadták a tanácsát, mégha Hornyák Zsolt nyilván nem a szó szoros értelmében „sírt” is most hétvégén.

Ám ha kontextusban vizsgáljuk Horváth szavait, akkor bizony találunk hasonlóságot: Hornyák Zsolt szóvá tette a Colley elleni ítéleteket a ZTE elleni meccs előtti interjújában, erre mi történt Egerszegen? Pont Colley harcolt ki tizenegyest csapatának!

„Minden mecccsen, amin pontokat vesztettünk, győztes meccsek voltak, a bíró vette ki a kezünkből győzelmet, VAR-döntéssel, nem megadott gólokkal. Beleváltottunk, Colley kimaradt a kezdőből, a mozgékonyabb Gruber került be, mivel tíz döntésből nyolc Colley ellen szólt, és ez nem tudom elfogadni, mint edző” – osztotta meg véleményét még a meccs előtt a vezetőedző.

A gambiai támadó aztán csereként lehetőséget kapott, s elsőre nem győzte meg Andó-Szabó Sándort, hogy lerántották őt a tizenhatoson belül, de ezúttal a VAR is Hornyákékkal volt – utólag megadta a tizenegyest. A játékvezető vagy a videobíró aligha hallgatta a vezetőedző meccs előtti interjúját, de hát ezt még Horváth Ferenc sem írta volna szebben.

Hornyák egyébként a meccs után sportszerűen, szűkszavúan reagált a játékvezetői pálfordulásra: „Remélem, nem azért kaptuk a tizenegyest, mert megemlítettem a VAR-t”.

Kapcsolódó tartalom

Visszanyúl a múlt

Az „élet ikszre játszik” c. örök bölcsességet persze nemcsak Colley és a játékvezetői ítéletek, de a 99. perces gólok dimenziójában is le lehet vetíteni: miután a Zalaegerszeg múlt héten az utolsó utáni pillanatban bukott el két pontot Fehérváron, most ekkor talált be döntetlent érően.

Vajon elindult a 99-es csapdája az NB I-ben? Egymásnak adogatják a kései pontszerzés átkát a csapatok? A pénteki Puskás–Kisvárda meccs 99. percében vélhetően kiderül…

Kapcsolódó tartalom

Nemcsak az utolsó pillanatos egyenlítésekben, de egy véleményes piros lapban is hasonlított a nyolcadik forduló a hetedikhez, bár Fiola Attila esetében talán egyértelmű jogtalanságról beszélhettünk, Lagator kiállítása eléggé megosztotta a közvéleményt.

A Loki–Újpest 13. percében Kiss Tamás lépett ki és esett el Dusan Lagator szorításában, a játékvezető azonnali piros lappal kiállította a hátvédet. Rögtön mondjuk nem hagyta el a pályát, hiszen a Karakó Ferenc vezette VAR-stáb még percekig vizsgálta az esetet. Két szempontból is kellett: egyrészt maga a szabálytalanság is kérdéses volt – elvégre Lagator próbálta elhúzni a lábát, de kétségtelenül hozzáért Kisshez –, másrészt pedig az sem egyértelmű, hogy a montenegrói játékos utolsó ember volt-e, Kusnyír Erik nagy léptekkel érkezett mellette.

Kapcsolódó tartalom

A VAR-kocsi végül azt javasolta Bogár Gergőnek, hogy vonja vissza az ítéletét, a felvételeket ők úgy értékelték, hogy Kusnyír miatt nem utolsó ember volt Lagator. A játékvezető nem értett egyet, helyben hagyta a piros lapot.

Az M4 Sport olvasóinak nagyjából kétharmada gondolta jogtalannak a kiállítást.

A vezetés rosszat jelent

Nehéz ennél fordulatosabb hétvégét elképzelni, a labdarúgó OTP Bank Liga Trónok harcát idézve ontotta magából a csavarokat. Konkrétan az a hat csapat, amely adott bajnokija első gólját szerezte, összesen négy pontot gyűjtött be a legvégén (Diósgyőr 3, Puskás 1).

Persze, ha úgy vesszük, mindegyik fordulatra van egzakt magyarázat is:

-az egerszegi 99. perces hagyományt már feljebb taglaltuk,
-Bognár György a hétközi forduló miatt eleve úgy tervezte, hogy az első félidőt „elcsalják”, ebbe belefért egy nagy hiba és kövesdi előny is,
-szintén komoly hiba után kapott gólt a Fradi, de abszolút lineárisan, szép fokozatosan zabálta fel az MTK-t az örökrangadón,
-Debrecenben a piros lap kényelmesített az Újpesten, a derekasan küzdő Loki vezetése ébresztette fel a lilákat,
-realizálta az esélyét a Fehérvár, amely nem találta a ritmust az első félidőben, a másodikban viszont annál inkább!

Kapcsolódó tartalom

A Ferencváros progesszív passzai az MTK ellen. A hazaiak 5-3-2-es felállásában a középpályát szélességében jól tudta szétszedni az FTC, így a szélen és a félterületben jutott leginkább előre. Makreckis és Marquinhos nagyot játszott, Antonov (később Kovács), Bobál és Kosznovszky nem tudta őket megállítani (forrás: Wyscout).

Apró érdekesség, hogy a magyar foci bajnokságai között mekkora különbség van: a Merkantil Bank Ligában eddig lejátszott 89 bajnokiból mindössze ötször fordult elő, hogy a meccs első gólját szerző csapat kikapott (ebből háromszor is a Honvéd volt érdekelt, egy győzelem, két vereség úton), egy osztállyal feljebb meg hat meccs alatt is már összejött négy ilyen. Hol vagytok, ti unalmas nulla–nullák, mi?

Bajban a dobogósok?

Néhány hónappal, de talán héttel ezelőtt még minden rendben volt Kecskeméten és Debrecenben is, miután májusban a közvélemény csodálatát kivívva (előbbi újoncként tett csodát, utóbbi Blagojeviccsel a mezőny végéről jött fel) vették át az érmeket, majd a Konferencia-ligában is úgyahogy helytálltak. A kettős terhelés alatt a bajnokság sem indult rosszul számukra, de a Kecskemét négy, a DVSC három bajnoki óta tartó nyeretlenségnél jár – azaz kettejüket összeadva az elmúlt hét bajnokijukon nulla pontot és mindössze három gólt szereztek!

A Kecskemétnél valószínűleg nem kongatnak még vészharangokat, nem olyan klubnak tűnik, amelyik egy hullámvölgyben elkezd bűnbakokat gyártani, Szabó István felett pálcát törni. A KTE csapatánál a gólszerzés, illetve a helyzetek kialakítása is csorbát szenved, s hát nyilvánvalóan nem ehhez szoktak mostanában Hírös városában, ilyen negatív szériája nem mostanában volt a csapatnak. A DVTK elleni vereség után Szuhodovszki Soma egyébként elárulta, hogy továbbra is bíznak egymásban, együtt keresik a kiutat – az eddigi modell alapján ez aligha meglepő.

Kapcsolódó tartalom

A lila-fehéreknek tavaly tényleg minden ült, a szenzációs teljesítményhez hozzájárult a meglepetés ereje és a szerencse is. Utóbbi kettő azóta törvényszerűen elhagyta a csapatot, az ellenfelek nyilván sokkal élesebbek, s közben sorra dőlnek ki a kulcsjátékosok (Banó-Szabó, Nagy K., Nikitscher), az új igazolások pedig egyelőre nem képesek abban a minőségben játszani, hogy az egyébként várt negatív hullámot megállítsák. Ettől függetlenül nincs nagy baj Kecskeméten.

A Debrecenre némileg váratlanul csapott le a ménkű, egy héten belül jött a három vereség. Tegyük hozzá, hogy el tudtunk ennél könnyebb sorsolást is képzelni Dzsudzsákéknak, az egész szezonban kiemelkedőt játszó DVTK és a hibátlan szeptembert produkáló Paks jött idegenben négy napon belül, ebben a két túrában még a tavalyi csapatnak is benne lett volna a nulla pont. Az Újpest elleni hazai meccset pedig alapjaiban határozta meg Lagator korai kiállítása, sőt, a Loki nem is futballozott rosszul, magabiztosan tartotta a 0–0-t, majd vezetést is szerzett. Kusnyír gólja viszont felébresztette a lilákat, ebből lett a harmadik Loki-vereség is. Az ellencsapásokból talán többet is kihozhatott volna Blagojevics csapata, az ugyanis meglehetősen ritka, hogy egy csapat legmagasabb xG-jét meccsen belül a kapus (!) produkálja. Ettől függetlenül nincs nagy baj Debrecenben.

A Lokiból a kapus (!) Megyeri Balázs neve mellett találhatjuk a legmagasabb xG-értéket, aki az utolsó szögletnél húzódott előre (forrás: Wyscout).

OTP Bank Liga, 8. forduló:
Zalaegerszegi TE FC–Puskás Akadémia FC 1–1
Paksi FC–Mezőkövesd Zsóry FC 2–1
MTK Budapest–Ferencvárosi TC 1–6
Debreceni VSC–Újpest FC 1–2
Fehérvár FC–Kisvárda-Master Good 3–1
Diósgyőri VTK–Kecskeméti TE 3–1

M4 Sport

A 9. forduló programja:

október 6., péntek:
20.30 Puskás Akadémia FC–Kisvárda-Master Good

október 7., szombat
12.45 Mezőkövesd Zsóry FC–Zalaegerszegi TE FC
16.15 Újpest FC–Diósgyőri VTK
20.30 Kecskeméti TE–Paksi FC

október 8., vasárnap
13.00 Fehérvár FC–MTK Budapest
15.45 Ferencvárosi TC–Debreceni VSC

Borítókép: pfla.hu

További tartalmak