Musorujsag
Élő Eredmények

A ló túloldalán: voltak előjelei Lisztes durvaságának? – Hétvégi hősök

A ló túloldalán: voltak előjelei Lisztes durvaságának? – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Csiszolatlan még a Ferencváros gyémántja, akárcsak Nebojsa Vignjevics kínai nyelvtudása. A kisvárdai stadion viszont két hét múlva újra várja szurkolóit!

Elborulva

Úgy néz ki, a Ferencváros beprogramozta erre a hétre a maga meccsforgatókönyvét: legyen az Fiorentina vagy Debrecen, kétgólos előny és onnan iksz volt a menet. Természetesen mindkét eredményt befolyásolta a fáradtság: az FTC a firenzei első egyórában erején felül robogott, amit még azért vasárnap is lehetett érezni. Persze ettől függetlenül egy Fradi-szintű csapatnak illene a kettős terhelés magyar részét akadálytalanul venni, de a mostani DVSC ellen abszolút lehet pontokat veszteni, amely hiába jött negatív spirálból, megmutatta a magáét a Groupama Arénában.

Zárójel: ezért is szeretjük az NB I-et, a két legjobb formában lévő csapat játszott a két legrosszabb szériában lévővel (a másik párosítás ugye a Kecskemét–Paks volt) és lőn, egyik sem nyert!

De nemcsak a meccs első, hanem utolsó pillanatai is emlékezetesek maradnak, köszönhetően Lisztes Krisztiánnak. A Ferencváros ifjú támadója előbb eldobta magát a tizenhatosnál, majd a műesésért kapott sárga vélhetően tüskét hagyott benne, mert egy perccel később brutálisan legyalulta Bévárdi Zsombort. Sajnos nem igazán tűnt úgy, hogy a labdát kereste, mintha „kicsit” elborult volna az agya.

Azt hiszem, erre mondjuk, hogy csiszolatlan gyémánt. Gyémánt, de csiszolni kell. A 18 éves játékosnak egy új helyzettel kell szembenézni: tavasszal megvoltak a mézeshetei, egy ország csodálta, most már viszont elvárások és persze posztriválisok is nehezítik a dolgát, arról nem beszélve, hogy az Eintracht Frankfurt is ott lebeghet az agyában. A fegyelmezetlenségek persze kortalanok, de ilyen mértékű butaságot már egy Ferencvárosban sem nagyon engedhet meg magának, pláne nem egy német élcsapatban.

Egyébként is egy kissé izgága fiúról beszélünk, aki technikailag és mentalitásban is extra – de utóbbiban bizony képes átfordulni a ló túloldalára, abból vannak az ilyen helyzetek, nem ez volt az első eset. A következő lépés viszont így adekvát: ezeket kell egy életre kiiktatnia. De mindenek előtt szembe kell néznie a következményekkel, ami egy eltiltás és a klub esetleges plusz szankciói lesznek.

Forró szív, de sajnos sokszor forró fej is: a Vasas ellen áprilisban Baráthnak törlesztett oda a fiatal tehetség.

És ha már a fiatal magyarok reakciójáról, pályán mutatott érzelmi intelligenciájáról beszélünk, azért említsük meg, hogy bár dicséretes, ahogy az adott szituációban Kusnyír Erik kiállt a társáért, de ő is átesett a túloldalra és egy teljesen felesleges sárgát szerzett magának.

Persze a felesleges piros lapok nemcsak a fiatalokat illetik, a fegyelmezetlenség nem életkori kérdés, legfeljebb tendencia. Jó példa erre az NB I egyik legrutinosabb játékosának, Kádár Tamásnak a piros lapja, az MTK védője a félpályánál talpalta térden Kenan Kodrót, VAR-korszakban ez pláne elég felelőtlen volt, de a játékvezető videós segítség nélkül is a sötétebb kártyát vette elő.

Ráadásul ez a mozdulat nem a lefújás előtt pillanatokkal történt, az addig ígéretesen játszó MTK pont nélkül is maradt Fehérváron, ez kábé a második piros lap pillanatában történt – Khaly Thiam második sárgája volt, talán vitatható.

Lesz még Peking lila-fehér?

„Mind a két csapa…” – kezdte volna magyarul a Diósgyőr elleni meccs utáni interjúját Nebojsa Vignjevics majd „észbe kapott”, s angolra váltott. Bár Szarka Lúcia tolmács buzdította a magyar folytatásra, Vignjevics bujkáló mosollyal megjegyezte, hogy akkor munkatársa elvesztené az állását – végül a találkozót a magabiztosabb nyelvén értékelte.

Azon persze ne lepődjünk meg, hogy a vezetőedző ismer magyar szavakat, tekintve, hogy kisebb megszakítással tíz éve itt dolgozik, bármennyire is nehéz nyelv a miénk, ennyi idő alatt az ember akaratlanul is tanul belőle. Ezzel együtt a szerb vezetőedző nem magyar, hanem egy kínai interjút helyezett inkább kilátásba – pedig a Távol-Keleten még nem dolgozott.

„-Most már dobogón van az Újpest. Elfogadja a felvetésemet, hogyha vezetik a tabellát, már magyarul nyilatkozik?
-Ha a szezon végén vezetjük, kínaiul is nyilatkozom!”

Nos, adódik a kérdés: van-e realitása akár jövőre, akár az azt követő években Vignjevics kínai interjújának, azaz mondjuk ki, az újpesti bajnoki címnek? Egyfelől a Ferencváros globálisan jelenleg elég érinthetetlennek tűnik, amelynek valószínűleg pont a Megyeri úton örülnek legkevésbé. Másrészt viszont a csapaton és az egész klubon láthatóak a fejlődés jelei. Az elmúlt években megszoktuk, hogy a lila-fehérek általában átaludják az őszi szezont, aztán tavasszal produkálnak valami erősebbet, ami látványos zárkózásra, adott esetben kupagyőzelemre elegendő.

A Vignjevics-csapat viszont most remek rajtot vett, s nem is néz ki rosszul, kilenc forduló után ott van a dobogón. Október végén lesz egy derbi, ami ugye most már hosszú évek óta az FTC-győzelmekről szól, addig valószínűleg még teljesen felesleges Vignjevics kínaiján gondolkodni. De a játékoskeret és maga a futball egyre jobb, a szurkolók visszatértek és most már 5-6 ezren vannak stabilan a bajnokikon – az Újpest ráállt egy felfelé ívelő pályára, aminek abszolút látható lenyomata volt az amúgy remeklő Diósgyőr legyőzése.

Habár kellettek Banai bravúrjai a sikerhez (a DVTK xG-je 2,22 volt), az Újpest ezúttal a pálya másik végén is jó teljesítményt nyújtott, és megérdemelten győzte le a Diósgyőrt. Az Újpest – amely a Diósgyőr bal oldalát támadta – 18-szor lőtt és 1,83-as xG-t dolgozott ki (forrás: Wyscout).

Már csak az a kérdés: belátható időn belül lehet-e ennek ekkora eredménye? Fel kell csapnia a kínai szótárat Szarka Lúciának?

Szegényemberek

Furcsa belegondolni, hogy alig 16 hónappal ezelőtt ezüstérmet ünnepeltek a Kisvárdán, a jelenlegi csapat viszont olyan Tiszta szívvel: se Istene, se hazája, se szerencséje, se győzelme.

A hatos vereségsorozat nem olyan gyakori az NB I-ben, még másfél évvel ezelőtt a Fehérvár produkált hasonlót, akkor lett belőle dobogósból kiesőjelölt. A Várdának persze elképesztő hátrány, hogy felvette a magyar vándor szerepét, s a Várkerti Stadion miatt majdnem egy teljes kört idegenben játszott, de érdemes belegondolni, hogy az elkövetkező 13 meccséből 11-et hazai pályán vív majd, akkor megfordulhat a tendencia.

Mert a tendencia alapján jelenleg minden a Kisvárda ellen van. Ebben persze abszolút megvan a klub és a játékosok felelőssége, de a Puskás Akadémia elleni meccs pontos lenyomat, mennyire fogja mostanában Fortuna asszony a kezüket. Mátyus János csapata az első félidőben valóban nem futballozott szinte sehogy, a másodikra viszont feljavult – csak mindeközben gól- és emberhátrányba került. Hogy mekkora szerencséjük volt a meccsen?

  • A Puskás gólja előtt két várdai játékos összefutott, a csapat hátrányba került, miközben Széles Imre fejét elborította a vér, le is kellett cserélni.
  • Milos Jovicsicset két sárgával kiállították.
  • Emberhátrányban rengeteg lehetőséget kidolgozott a csapat, hiába.

A fordulópont a válogatott szünet után jöhet el: a csapatnak végre hazai meccse lesz, ráadásul pont a Mezőkövesd ellen, amely még saját stadionja birtokában is elég gyengén teljesít. Persze, a sok-sok idegenbeli túra után először már nyomás is lesz Mátyusékon: mikor, ha nem most?

Mance

A Zalaegerszeg is szép lassan kezdi összekapni magát, az elmúlt három fordulóban nem szenvedett vereséget, Mezőkövesden pedig már a siker is összejött. Ebben elévülhetetlen érdemei vannak Antonio Mancénak, aki nemcsak két gólt szerzett, de összesen tíz (!) kapura lövéssel próbálkozott, ami eddig a legtöbb a szezonban egyetlen játékostól 90 perc alatt, körülbelül Cristiano Ronaldo madridi sikerkorszakát idézi. Még a hatékonyság is.

Tíz (!) kapura lövés és két gól Antonio Mancétól a Mezőkövesd ellen (forrás: Wyscout).

OTP Bank Liga, 9. forduló
Puskás Akadémia FC–Kisvárda-Master Good 1–0
Mezőkövesd Zsóry FC–Zalaegerszegi TE FC 1–2
Újpest FC–Diósgyőri VTK 2–0
Kecskeméti TE–Paksi FC 1–1
Fehérvár FC–MTK Budapest 3–0
Ferencvárosi TC–Debreceni VSC 2–2

Az OTP Bank Liga állása a 9. forduló után

A 10. forduló programja:

október 21., szombat
12.30 Kisvárda-Master Good–Mezőkövesd Zsóry FC
14.45 Zalaegerszegi TE FC–Paksi FC
17.00 Újpest FC–Kecskeméti TE

október 22., vasárnap
13.15 MTK Budapest–Puskás Akadémia FC
15.30 Debreceni VSC–Fehérvár FC
17.45 Diósgyőri VTK–Ferencvárosi TC

Borítókép: M4 Sport

További tartalmak