Musorujsag
Élő Eredmények

Elodázott álom: későn ébredt a magyar válogatott Litvániában, novemberre hagyhatta az Eb-kijutást

Elodázott álom: későn ébredt a magyar válogatott Litvániában, novemberre hagyhatta az Eb-kijutást

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
A magyar labdarúgó-válogatott 2–2-es döntetlent játszott Litvániával a két csapat Európa-bajnoki selejtezőjén, s mivel a csoport másik mérkőzésén Szerbia legyőzte Montenegrót, egyelőre nem biztos a mieink kijutása a jövő évi kontinenstornára.

UEFA Európa-bajnoki selejtező, G csoport
Litvánia–Magyarország 2–2 (2–0)
Kaunas, Darius és Girenas Stadion

V: Juxhin Xhaja (albán)

Gólszerző: Cernych (20.), Sirvys (36.), ill. Szoboszlai (67. – tizenegyesből), Varga B. (81.)
Sárga lap:
Lekiatas (43.), Utkus (55.), Kazugolovas (71.), Lasickas (90.), ill. Szoboszlai (55.), Fiola (74.)

Magyarország: Dibusz – Fiola, Lang, Szalai – Nego (Csoboth, 62.), Nagy Á., Szoboszlai, Kerkez (Nagy Zs., a szünetben) – Gazdag (Styles, a szünetben), Sallai (Bolla, 92.) – Varga B. (Ádám M., 92.)
Litvánia: Zubas – Lasickas, Girdvainis, Lekiatas, Sirvys (Beneta, 76.) – Utkus (Kazukolovas, 65.), Vorobjovas – Slivka (Novikovas, 90.), Gineitis, Cernych (Jankauskas, 65.) – Paulauskas

Egy meccs az élet: Marco Rossi értelemszerűen a Litvánia elleni idegenbeli fellépést jelölte meg az év legfontosabbjának – ha ez megvan, az Eb-részvétel is, s a novemberi selejtezők már csak az örömjátékról és az esetleges első kalapba kerülésről szólhatnak.

Ennek megfelelően a szövetségi kapitány támadóbb szelleműre szerkesztette kezdőjét, a szombati szerb színműhöz képest Callum Styles helyére Gazdag Dánielt nevezte, s Szoboszlai Dominikot rendelte egy sorral hátrébb.

Egyértelmű magyar fölénnyel is kezdődött a találkozó – tíz perc elteltével mégis a hazaiak veszélyeztettek először, Gineitis kontravégi kísérlete a madarakat fenyegethette. Hiába volt többet a labda a mieinknél, a litván csapat nagy lelkesedéssel futballozott, s bizony nem érdemtelenül szerzett vezetést: egy kontra végén Cernych csinált egy cselt befelé és tekert – ismerjük el – gyönyörűen a hosszúba.

Kapcsolódó tartalom

Az első félóra után ébredt a magyar válogatott, Szoboszlai állítottból, Sallai egy beadás után veszélyeztetett. Ám hiába a javuló játék, egy szöglet után újra Litvánia talált be: Slivka a hosszún megtalálta Sirvyst, aki a nála bő fejjel alacsonyabb Kerkez szorításában is a kapuba tudott bólintani. Mivel a túloldalon Zubas védte Varga fejesét, kétgólos hátránnyal ment szünetre a csapat – messzinek tűnt az októberi kvalifikáció.

Kapcsolódó tartalom

Marco Rossi kettős cserével igyekezett felrázni az igencsak halvány első 45 percet produkáló társaságát, Nagy Zsolt és Styles beállásával aktívabb is lett a támadójáték: Zubasnak gyors egymásutánban kétszer is védenie kellett, majd a 61. percben Nego közelijét is lekapta. Addig-addig bosszantottak minket a kapus bravúrjai, amíg végül szívességet kaptunk tőle – Sallai elkaszálásáért büntető járt, Szoboszlai nem volt szívbajos, kegyetlenül bevarrta. A második félidőben már kidomborodtak az erőviszonyok, jött is a magyar egyenlítés: egy szöglet után Varga Barnabás fejelt a jobb alsóba – rögtön visszatértek a kijutási álmok. De egyelőre hiába, a harmadik magyar gól nem érkezett, a szerbek pedig megverték Montenegrót, így Kaunasban még nem ünnepelhetett Magyarország.

Kapcsolódó tartalom

A keddi meccs hatalmas tanulság mindannyiuknak: nem érdemes kalapokkal meg másik meccsekkel foglalkozni, ameddig nincs meg a kijutás. Minimum november 16-ig, és reméljük, nem tovább.

Marco Rossi és Edgar Jankauskas értékelése:

Kapcsolódó tartalom

Varga Barnabás, Szalai Attila, Szoboszlai Dominik és Callum Styles értékelése:

Kapcsolódó tartalom

Borítókép: A gólszerző litván Fedor Cernych (b2) a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Litvánia - Magyarország mérkőzésen a kaunasi Dariaus ir Giréno Stadionban 2023. október 17-én.

További tartalmak