Musorujsag
Élő Eredmények

A lisztesi modell ragadós: másodbálozó vitte el a show-t a derbin – Hétvégi hősök

A lisztesi modell ragadós: másodbálozó vitte el a show-t a derbin – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Ezekben a hetekben kimondottan jó meccseket produkál nekünk imádott bajnokságunk, az OTP Bank Liga, a Ferencváros–Újpest derbivel koronázott 11. forduló is a gólgazdagabb, izgalmasabb fajtába tartozik.

Ádám óriás lesz

Jöjjön a nagy derbimegfejtés! Jó, nagy megfejtés vélhetően nem lesz, ugyanazt a meccset néztük, csak ki zöld, ki lila, más meg színtelen szemüvegen keresztül. A zöld-fehérek esetében kulcskérdés volt, vajon győzik-e az egyre keményebbé váló sorozatterhelés egyik legfontosabb állomását? A felvetés különös legitimációt kapott a kezdés előtt bő másfél órával: Dibusz Dénes, Sigér Dávid és Ibahim Cissé is hiányzott a meccskeretből. Különösen előbbi hiánya bökte az ember szemét, az ezt megelőző 18 derbin egyaránt végig ő állt a Ferencváros kapujában, még egy 2017-es sérülés miatt védett anno Holczer Ádám, jó hat és fél évvel ezelőtt. Azóta az Újpestnél Balajcza, Pajovics, Banai, Nikolics, a Fradinál meg Dibusz, Dibusz, Dibusz ja és Dibusz.

Kapcsolódó tartalom

Ennek most vége, Varga Ádám kapta meg a lehetőséget, aki eddig 2019-ben hat perc, míg ebben a szezonban egy nagyecsedi kupameccs erejéig védett zöld-fehérben. Azért nem teljesen a szürke ködből bukkant elő, a Soroksár, majd főleg a Kecskemét kölcsönjátékosaként felfigyelhettünk rá, utóbbi múlt évadbeli meneteléséhez is hozzátette a magáét, mégha nem is első választásként. A 24 éves játékos nagy napja viszont 2023. október 29-e lett. Ő már a meccs előtt számított rá, hogy sok dolga lesz, de még álmaiban sem fordult meg, hogy az első bajnokiján a telt házas Groupama Aréna túlnyomó része ünnepelheti a derbi hőseként.

Varga bemelegítésnek Koszanovics szabadrúgását tolta ki, majd jött a legnagyobb bravúr: Tim Hall közelijére ért le valahogy a rövid sarokra. Klasszis megmozdulás, még csak 1–0-s előnyben, további védésekkel erősítve magán és a csapaton. Annyira elkapta a ritmust, hogy a második félidőben már ez is belefért Csoboth Kevinnel szemben:

A kapus sztorija kicsit párhuzamba hozható Lisztes Krisztiánéval: a fiatal támadó néhány perc erejéig debütált a Fradiban, majd egy soroksári kölcsönjáték után első meccsén már hősként robbant be, ő ugye anno duplázott a Fehérvár ellen, Varga meg most azt tette, amit egy kapusnak kell – védett. Nyilván utóbbi már jóval idősebb (de a maga posztján még semmiről nem késett el), a bemutatkozás és a berobbanás között nem tíz hónap, hanem négy év telt el, de az ösvény taposva: Varga további meccseken bizonyíthatja rátermettségét.

Magáról a derbiről egyébként szinte pont ugyanazt lehet elmondani, mint az elmúlt két alkalommal: az Újpest abszolút helytállt, játék alapján többre volt hivatott, de a Ferencváros érettebben, lehetőségeit kihasználva nyert. Sorozatban 14-edzszer, ami újpesti szempontból elképesztően nehéz lehet, a sovány vigaszt maga a futball jelentheti – a második gólig nehéz lett volna megmondani, melyik csapat veri meg folyamatosan a másikat. Abból a szempontból mondjuk igen, hogy szegény Ambrose-nak semmi nem ment be, a Fradi cserecsatára, Pesics meg egyből egyet köszönt szépen.

A helyzetbe kerüléssel nem volt gondja Ambrose-nak, a következő lépéssel annál inkább (forrás: Wyscout).

S ha már itt megemlítettünk játékosokat, ismét elismerésre jelentkezik Mohammed Abu Fani, akiről most már nyugodtan le merem írni, hogy az OTP Bank Liga legjobb játékosa. Október elején már méltattam az izraeli középpályást, aki a játék minden fázisában kimondottan hasznos, elképesztő játékintelligenciával és rúgótechnikával rendelkezik, mindig tudja, mit kíván a meccsritmus. S hát úgy produkált gól+gólpassz mérleget az első derbijén, hogy a Ferencváros egyetlen olyan játékosa volt, aki az elmúlt egy hét mindhárom meccsén szinte végig pályán volt – Miskolcon és most is az utolsó percekben hozták csak le időhúzó cserének. Egy Abu Fani-szintű klasszis ezen a meccsen jelenthet különbséget, jelentett is.

Abu Fani mezőnyben és az ellenfél kapuja előtt is kiemelkedőt nyújtott – ismét (forrás: Wyscout).

„A derbi egyszerű meccs, 22 férfi kerget egy labdát 90 percig, majd a végén a Fradi nyer”– valami ilyesmi lehet a Gary Lineker-klasszikus mashupja. A lilák sorozatban másodszor jutottak el 2,0 fölötti xG-ig derbin, de most is pont nélkül maradtak, mintha valami furcsa összeesküvés-gyakorlat dolgozna a párharcban. A jelenség aligha véletlen, az FTC klasszisához hozzápakolja a mentalitást, s ameddig a játékosok átérzik az Újpest elleni meccsek jelentőségét, a meglévő minőségi különbséget gólelőnybe tudják önteni. Megyeri út szomorú – de a vendégcsapat adott azért némi vigaszt szurkolóinak, mert versenyképesen, helyenként igen magas színvonalon futballozott, megnehezítette a Fradi dolgát.

De az embernek van egy olyan érzése, hogyha az Újpest sok-sok helyzetéből egyet belő, esetleg Karakó/a VAR mégiscsak befújja (a VAR nem tudja befújni, de értik) a Csoboth buktatásáért – az m4sport.hu-n szavazók kétharmada szerint – jogos tizenegyest, a Ferencváros akkor is valahogy megoldja a három pontot magának. Mert mostanában ez a derbitörvény, s márciusig az is marad.

Kapcsolódó tartalom

Grzelak reagált Hornyák fricskájára

A magyar foci amúgy sem álló vizébe pacsált bele múlt héten Hornyák Zsolt hangzatos nyilatkozatával, amikor azt ecsetelte, miért nem megy nekik annyira hazai pályán, mint idegenben. Mint kifejtette, nem tudnak annyi nézőt megmozgatni, mint az ellenfelek, elvégre a szűk kétezer lakosú Felcsút lehetőségei redukáltak e téren. Nem gond, Hornyák szerint az eredményes játékukkal átcsábították már a szurkolókat a közeli Székesfehérvárról.

Kapcsolódó tartalom

Na, de mit szólt ehhez a Fehérvár FC vezetőedzője, Bartosz Grzelak? Czinger-Koczka Henrietta riporternőnk rákérdezett a Diósgyőr elleni meccs előtt.

„A második vagy harmadik (utóbbi – a szerk.) legtöbb gólt szereztük ebben a szezonban, a legtöbb dolog a mi meccseinken történik. Természetesen mindenkinek megvannak a preferenciái, tiszteljük a véleményüket, de a mi célunk, hogy meccseket nyerjünk. Többet nem tudok erről mondani, csináljuk a dolgunkat” – így a székesfehérvári vezetőedző.

Gyorsan felcsaptuk a matekkönyvet, a Fehérvár hazai átlagnézőszáma 3759 (szinte pont ennyien férnek be amúgy a Pancho Arénába), a Puskás Akadémiáé 2230 az aktuális szezonban, azaz jó másfélezer a differencia. De abban igaza van Hornyák Zsoltnak, hogy az elmúlt időszakban a két érték bizony közeledett egymáshoz. Most hétvégén a vármegyeszékhelyt választó szurkolók jártak jobban, Grzelak csapata nagyon meggyőző sikert aratott a Diósgyőr ellen. A felcsútiak pedig a Loki-meccs után is kijelenthetik: a kiírásban még mindig nyeretlenek hazai pályán.

Irigyeljük a környékbeli lakosokat (bár a fővárosban sem rossz a futballélet): két élvonalbeli csapat közül is választhatnak.

Sohavégetnemérős probléma

A Zalaegerszeg szezonjáról eddig nem sok pozitívum mondható el, elsősorban a csapat védekezése tűnik meglehetősen esetlegesnek, s a megfelelő támasz sem érkezik mögülük, hiányoznak a bravúrok, ellenben egyre feltűnőbbek a kapushibák. A kettő eredményeképp a csapat 11 forduló után 28 kapott gólnál jár, kettő és fél feletti meccsenkénti átlagnál! Ez elképesztően magas.

A már tesztelt Senkó Zsombor és Gyurján Márton után Kecskeméten Dombó Dávidhoz nyúlt Boér Gábor, a frissen igazolt kapus azonban nem éppen a legmagasabbak közül való – ez elég rosszul is jött a hórihorgas Tóth Barnával szemben. A ZTE vezetőedzője a kezdés előtt épp arról értekezett, hogy a bravúroknál is nagyobb szükségük lenne kiegyensúlyozott kapusteljesítményre. „A csapatszintű védekezésünk többször működött volna jól, de nem volt meg a stabilitás a kapuban”reagált a sok kapott gólra, amiért az újabb váltás mellett döntött.

Kapcsolódó tartalom

A stabilitás továbbra sincs meg, hiányzik az erő a Zetéből, s egyre közelebb a kiesőzóna is. A csapatnak ráadásul nem az alacsony minőségű helyzetek okozzák a vesztüket, az elmúlt három meccsen kapott kilenc gól közül valamennyi a tizenhatoson belülről született.

A kecskemétiek elsősorban a bal oldalon bontottak sikeresen, a két gólpasszt adó Horváth Krisztofer mellett Szalai Gábor és Matheus Leoni (majd a helyére beálló Zeke Márió) is kiválóan játszott, a Zetének erre sem volt adekvát megoldása (forrás: Wyscout).

Káoszból ziccer

A Puskás újabb hazai ikszéből kis híján vereség lett. A meccs amúgy komoly kontrasztokat élt meg, az első félidő kimondottan szórakoztató és helyzetekben gazdag, a második meg legalább ennyire unalmas volt. Aztán a hosszabbításban még egyszer nekirugaszkodott a győztes gólnak a Debrecen, bal oldali támadásából szögletig eljutott. A gond itt kezdődött, a sarokba baktató Dzsudzsák Balázs és társai között egyáltalán nem volt meg az összhang, a csapatkapitány széttárta a karjait, kérdőn nézett a kispadra, majd végül a kisszögletre jövő Oliveirának passzolt. A válogatott csúcstartó nem így képzelte el a rendet, fennhangon érdeklődött a kispadnál, hogy mégis miért nem tudták a cserék, melyik variációt csinálják éppen. A dolog csattanója végül elmaradt, de nem volt messze: a szögletből szabadrúgás lett, ami után Majdevac kis híján mennybe juttatta a Lokit. Dzsudzsák egyébként az M4 Sportnak elmagyarázta a meccs után a meglehetősen abszurd szituáció hátterét:

„Lett volna egy variációnk, többen kiabálták be a kispadról, de nem így kellett volna lejátszanunk. Szerencsére egy fault lett belőle, így közelebb kerültünk a gólszerzéshez, csak ezért szóltam, hogy aki bejön a kispadról, nem mindig tudja, hányas variációnál tartunk, csak ezért szóltam” – mesélte el a keresetlen szavak hátterét.

A meccs figuráját nézve ez az 1–1 korrekt, igazságos eredmény született.

Kapcsolódó tartalom

300

Váratlan ünnepeltje volt a Mezőkövesd–MTK találkozónak: a játékvezető. Andó-Szabó Sándor 300. NB I-es meccsén dirigált. Nem semmi teljesítmény, az örökranglistán csak Solymosi Péter (331), Kassai Viktor (323) és Szabó Zsolt (321) áll előtte, valamennyien „nyugdíjba” vonultak már, nem kizárt, hogy a jelenleg 44 éves sípkoordinátor beelőzi mindnyájukat.

Andó-Szabó Sándor egyébként némileg túlnőtt feladatán az aktuális bajnokin, random „beszállt” a vendégek összjátékba, elvéve a lehetőséget Kata Mihály elől, talán kissé túlságosan is akcióközelben helyzekedve. A szituációból mezőkövesdi kontra és nagy helyzet lett, ha ebből gól születik, nem valószínű, hogy csupa „gratulálunk!” zúdult volna felé az MTK-játékosok részéről.

Akiknek amúgy a meccs végén így is kezet kellett nyújtani kövesdi kollégáik felé, egyre komolyabb gödörben a szezont remekül kezdő újonc. A Mezőkövesd meg ellépett az utolsó helyről, s lépked fel a Zete árnyékába is.

Kapcsolódó tartalom

OTP Bank Liga, 11. forduló:

Kecskeméti TE–Zalaegerszegi TE FC 3–1
Fehérvár FC–Diósgyőri VTK 4–0
Puskás Akadémia FC–Debreceni VSC 1–1
Mezőkövesd Zsóry FC–MTK Budapest 1–0
Paksi FC–Kisvárda-Master Good 3–1
Ferencvárosi TC–Újpest FC 3–0

Az OTP Bank Liga állása a 11. forduló után.

A 12. forduló programja

november 4., szombat
12.30 Mezőkövesd Zsóry FC–Debreceni VSC
15.45 Puskás Akadémia FC–Diósgyőri VTK
18.00 Fehérvár FC–Újpest FC

november 5., vasárnap
12.30 Kisvárda-Master Good–Zalaegerszegi TE FC
14.45 Kecskeméti TE–Ferencvárosi TC
18.30 Paksi FC–MTK Budapest

Borítókép: fradi.hu

További tartalmak