Musorujsag
Élő Eredmények

Újonc nincs, Mocsi és Szuhodovszki van, visszatér Németh – ismerős nevek Rossi Bulgária és Montenegró elleni Eb-selejtezős keretében

Újonc nincs, Mocsi és Szuhodovszki van, visszatér Németh – ismerős nevek Rossi Bulgária és Montenegró elleni Eb-selejtezős keretében

m4sport.hu
Marco Rossi szövetségi kapitány kihirdette a magyar labdarúgó-válogatott 25 fős keretét a november 16-i, bolgárok elleni, valamint a három nappal későbbi, Montenegró elleni Európa-bajnoki selejtezőre.

Noha Mocsi Attila (Rizespor), Szalai Gábor és Szuhodovszki Soma (mindkettő Kecskemét) még nem mutatkozhatott be címeres mezben, a nevük nem idegen Marco Rossi számára, a szövetségi kapitány ugyanis korábban már mindkét játékosnak postázott meghívót, ezáltal voltak már kerettagok.

Visszatérőt is üdvözölhet a magyar labdarúgó-válogatott: ismét ott van a névsorban a Hamburg csatára, Németh András, aki tavaly novemberben debütált Rossi együttesében, s Luxemburg ellen csereként beállva rögtön a bemutatkozásán góllal vétette magát észre.

A kapitány a kerethirdetésnél elmondta, Sallai Roland hivatalosan nincs a keretben, de ő is a csapattal együtt készül, napi szinten figyelik az állapotát és amennyiben olyan állapotban lesz, akár ő is bevethető, miután hivatalos kikérővel kérték el a játékost a Freiburgtól.

Érdekesség, hogy Kalmár Zsolt annak ellenére is kerettag, hogy a mieink október 14-i, Szerbia elleni selejtezőjén pirosat kapott a lefújás után, ez pedig azt jelenti, hogy a középpályás egymeccses eltiltást kapott a kiállításáért, de a fehérvári játékos mellett meghívót kapott az a Horváth Krisztofer is, aki az előző körben pont Kalmár eltiltása miatt csatlakozhatott a litvánok ellen a kerethez.

Kapcsolódó tartalom

A novemberi Eb-selejtezők előtt a pálya minden részén van fontos hiányzó: a védelemből, a középpályáról és a támadósorból is dőltek ki kulcsjátékosok az elmúlt időszakban: Willi Orbán még a Csehország elleni szeptemberi felkészülési meccsen szenvedett térdsérülést, míg Fiola Attila az októberi, Litvánia elleni selejtezőn szenvedett bokasérülést – az igencsak megfogyatkozott hátsó tengely adhatja meg a lehetőséget Mocsinak vagy az egyszeres válogatott Balogh Botondnak (Parma), hogy bizonyítson.

Schäfer András tavaly november óta harmadszor bajlódik ugyanazzal a bokasérüléssel, Sallai Roland pedig a Freiburgban a Topolya elleni El-mérkőzésen dőlt ki, melynek hátterében izomproblémák állnak. S ha ez nem lenne elég, a legutóbbi négy Eb-selejtezőn négy gólt szerző Varga Barnabás a Ferencváros Diósgyőr elleni bajnokiján egy rossz mozdulat után esett ki, sajtóinformációk szerint elszakadt a combizma, ami miatt most biztossá vált, hogy nem tarthat a magyar válogatottal a soron következő selejtezőkre.

Kapcsolódó tartalom

A magyar labdarúgó-válogatottra még két Európa-bajnoki selejtező vár novemberben. Először 16-án Bulgáriában lépnek pályára Szoboszlaiék, három nappal később a Puskás Arénában 15 órás kezdéssel Montenegró ellen zárják a sorozatot – mint ismert, a bolgárok elleni meccs időpontja és helyszíne viszont megváltozott, a Bolgár Labdarúgó-szövetség (BFU) ugyanis biztonsági okokból módosítást kért az UEFA-tól, amely el is fogadta a kitételt, valamint a BFU kérvénye miatt az is biztossá vált, hogy nem léphetnek be szurkolók a stadionba, s zárt kapus lesz a két válogatott összecsapása.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke a döntéssel kapcsolatban elmondta, kénytelenek voltak efogadni az UEFA határozatát.

„A bolgár szövetség arról tájékoztatta az UEFA-t, az UEFA pedig a magyar szövetséget, hogy a bolgár rendőrség nem tudja garantálni a mérkőzés zavartalan megrendezését, és csak nézők nélkül és Szófián kívül engedélyezi a mérkőzés megtartását. Az MLSZ az első perctől kezdve a leghatározottabban jelezte, hogy nem értünk egyet a változtatással, és számunkra kiemelten fontos a magyar szurkolók jelenléte a stadionban. Az UEFA azonban azt közölte, hogy csak rendőrségi engedély birtokában tarthatják meg a mérkőzést, és az új feltételek megfelelnek a helyszínekre vonatkozó előírásoknak, így az MLSZ-nek a szabályok szerint nincs módja elutasítani az UEFA döntését. Ha ezek után esetleg nem veszünk részt a mérkőzésen, akkor 3–0-s bolgár győzelemmel írják jóvá az eredményt, és további büntetés is várhat a magyar csapatra. Mindezek ismeretében – továbbá hangsúlyozottan a magyar csapat játékosainak a védelmében is –, kényszerűen tudomásul vettük a döntést. Bár a meccsélményt nem lehet visszaadni, az MLSZ mindent megtesz, hogy a szurkolók kártalanítása rendben, igazságosan megtörténjen.”

Kapcsolódó tartalom

A magyarok 14 ponttal az élen állnak a G csoportban. A szerbeknek 13, a montenegróiaknak 8, a litvánoknak 6, a bolgároknak 2 pontjuk van. A szerbek és a litvánok már csak egy meccset játszanak, a magyarok a bolgárok után a montenegróiakkal csapnak össze jövő vasárnap a Puskás Arénában.

Amennyiben Marco Rossi együttese a hátralévő két Eb-selejtezőjén legalább egy pontot szerez, biztosan kijut a jövő évi németországi Eb-re.

Az M4 Sport és az m4sport.hu mind a bolgárok, mind pedig a montenegróiak elleni összecsapást élőben közvetíti.

 

Borítókép: Telki, 2023. október 13. Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya sajtótájékoztatón a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) Telki Edzõközpontjában 2023. október 13-án. Az Európa-bajnoki selejtezõsorozatban a nemzeti csapat Szerbiát fogadja a Puskás Arénában október 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd

További tartalmak