Musorujsag
Élő Eredmények

A legjobbak közelében: elhelyeztük a magyar válogatottat az Eb-selejtező térképén

A legjobbak közelében: elhelyeztük a magyar válogatottat az Eb-selejtező térképén

m4sport.hu
A 2024-es Európa-bajnokság selejtezőjének novemberi zárófordulói előtt a magyar labdarúgó-válogatottnak csupán egyetlen pontra van szüksége a biztos Eb-kijutáshoz és egy győzelemre a biztos csoportelsőséghez. Megnéztük, ez a magabiztos teljesítmény selejtező teljes mezőnyével összehasonlítva hol helyez el minket a térképen.

Bulgária–Magyarország Eb-selejtező | csütörtök, 18.00 | M4 Sport & m4sport.hu (felvezető műsor 17 órától) & Kossuth Rádió

A magyar válogatott sorozatban harmadszor juthat ki Európa-bajnokságra, de amíg az előző két alkalommal pótselejtezőre volt szükség, ezúttal egyenes ágon sikerülhet.

Ez legfőképp annak köszönhető, hogy Marco Rossi együttese a selejtező első hat mérkőzését veretlenül lehozta, 4 győzelemmel és 2 döntetlennel, a csoportfavorit szerbeket oda-vissza verve, hazai pályán háromból három mérkőzést megnyerve, 11 szerzett és 4 kapott góllal, +7-es gólkülönbséggel.

Tehát az egyértelmű, hogy a G csoportban – jelenleg – az élen állunk, de hol állunk az Eb-selejtező teljes mezőnyéhez, a többi csoportelső és csoportmásodikhoz, a nálunk papíron jobb vagy velünk egyenrangú, valamint a szomszédos futballnemzetekhez képest?

Ezt próbáltuk vizualizálni néhány adat felhasználásával:

A magyar válogatott 6 forduló alatt 14 pontot szerzett, azaz 2,33 pontot átlagolt meccsenként. Ráadásul csak négy gólt kapott, vagyis 90 percenként 0,67-et.

Magyarország mindkét mutató tekintetében a legjobban teljesítő válogatottak között van az Európa-bajnoki selejtezősorozatban.

—————

A magyar válogatott egy mérkőzésen átlagban 1,54 gólra elegendő helyzetet (xG) alakított ki. Az ellenfeleknek engedett lövések minősége pedig 0,96 volt (xGA).

Ezek is átlag fölötti eredmények a mostani selejtezősorozatot tekintve, főként ami az ellenfelek helyzetkialakítását illeti.

—————


A magyar válogatottnak 13,5 kapura lövése volt meccsenként, miközben ellenfeleinek 10,33-at engedett átlagosan 90 perceenként.

Magyarország teljesítménye ezen mutató alapján is az erősebb válogatottakéval vetekszik.

—————


Magyarország a domináns csapatok közé tartozik a selejtezősorozatban; átlagosan 55,9 százalékban birtokolta a labdát, emellett meccsenként 18,17 labdaérintése volt az ellenfél tizenhatosán belül.

A szerbek mindkét mutatóban előttünk járnak, a tabellán mégis mögöttünk vannak.

—————


Magyarország meccsenként 12,17 labdát szerzett az ellenfél térfelén, míg 5,67-et veszített a sajátján. Alapvetően ezek sem rossz számok, de a mezőnyt tekintve még bőven van hova fejlődni.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás

További tartalmak