Musorujsag
Élő Eredmények

Kijutott az Eb-re a magyar válogatott – mi vár most a csapatra és a szurkolókra?

Kijutott az Eb-re a magyar válogatott – mi vár most a csapatra és a szurkolókra?

m4sport.hu | Szerző: H. D.
A magyar labdarúgó-válogatott a Bulgária elleni döntetlennel – egy körrel a selejtezősorozat zárása előtt – bebiztosította a részvételét a 2024-es Európa-bajnokságon. Ennek apropóján megnéztük, mi vár a csapatra és szurkolókra a június 14-én kezdődő németországi kontinenstornáig vezető úton.
A magyar válogatott Bulgáriában bebiztosította a részvételét a 2024-es Európa-bajnokságon (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

MINDENEKELŐTT: JÖN MÉG EGY SELEJTEZŐMECCS

A Bulgária elleni sikerrel az Eb-részvételt már bebiztosította a magyar válogatott, a selejtezősorozat azonban még nem ért véget, vasárnap 15 órától Montenegrót fogadja a nemzeti csapatunk a Puskás Arénában. Így tétje már nem lesz a mérkőzésnek, de az biztos, hogy telt ház várja a csapatokat, és a nagyjából 60 ezer magyar szurkoló előtt nem lehet más a célja Szoboszlai Dominikéknak, minthogy győzelemmel és így veretlenül fejezzék be a selejtezőt.

A vasárnapi mérkőzést természetesen élőben közvetítjük az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

Sallai Rolandék már a páholyból várhatják az Eb-sorsolást (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

HAMAROSAN ELLENFELEKET KAPUNK – A CSOPORTKÖR SORSOLÁSA AZ EB-RE

Nem kell sokat várni, és hamarosan az is kiderül, hogy mely válogatottakkal szerepel majd egy csoportban Marco Rossi csapata a 2024-es Európa-bajnokságon. A kontinenstorna csoportkörének sorsolását december 2-án 18 órától tartják meg Hamburgban.

A magyar válogatott minden bizonnyal a második kalapból várja majd a sorsolást, de ez még függ a többi csapat eredményeitől is.

 

A magyar szurkolók is készülhetnek a németországi tornára (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

INDULHAT A ROHAM A JEGYEKÉRT – PONTOSABBAN MÁR EL IS INDULT

A 2024-es Európa-bajnokságon minden bizonnyal nagy létszámban lesznek jelen a magyar szurkolók, ahogy azt például a 2016-os franciaországi tornán vagy a részben hazai rendezésű 2021-es Eb-n is láthattuk.

A jegyértékesítés pedig már el is indult a tornára. Az első fázisban tízmillió jegyigénylés érkezett az UEFA-hoz és 1,2 millió belépőt adtak el azoknak a szerencséseknek, akiket kisorsolt a rendszer. Igaz, ők még nem tudják, hogy pontosan milyen mérkőzésre vásároltak belépőt – azt azonban később eladhatják a hivatalos felületeken.

A jegyértékesítés második szakasza december 2-án, a csoportok sorsolása után indul, de a szurkolóknak még 2024-ben (egyelőre pontosan nem ismert időponttól) is lesz lehetőségük belépőhöz jutni az UEFA által biztosított hivatalos felületen.

A jegyek ára 30-tól (körülbelül 11 400 forint) 1000 euróig terjed – előbbi a csoportszakasz legolcsóbb belépőjét jelenti, utóbbi pedig a berlini döntő legdrágább kategóriáját. A szurkolók a stadionok közötti nagy távolságok miatt naponta csak egy mérkőzésre kaphatnak belépőt, amelyek a korábbi tornákhoz hasonlóan csak digitális formában lesznek elérhetők.

Szoboszlaiék 2024-ben még néhány alkalommal pályára léphetnek az Eb előtt is (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

FELKÉSZÜLÉSI MECCSEK ÉS EDZŐTÁBOR: AZ EB ELŐTT MÉG NÉGY MECCSÜNK LEHET

Mivel a válogatottunk egyenes ágon kijutott az Eb-re, a 2024. március 18. és 26. közötti válogatott szünetben nem kell pótselejtezőt játszania, így minden bizonnyal két felkészülési mérkőzésen lépnek majd pályára Sallai Rolandék.

A nemzeti bajnokságok májusban zárulnak majd egész Európában, így az Európa-bajnokság előtt 2-3 héttel már együtt tudnak majd készülni a játékosok, júniusban pedig újabb felkészülési mérkőzéseken léphetnek pályára. 2016-ban és 2021-ben is két edzőmérkőzést játszott a válogatott közvetlenül az Eb előtt, így jó esély van rá, hogy a jövő évi németországi tornát megelőzően akár négyszer is a pályán láthatjuk a nemzeti csapatot.

Az előző kontinenstornára – a koronavírus-járvány miatt – 26 játékost lehetett nevezni, ám az UEFA bejelentése alapján már biztos, hogy a 2024-es Eb-keretbe ismét csak 23 játékost nevezhetnek majd a kapitányok – az utolsó kerethirdetésre minden bizonnyal május elején kerül majd sor.

A magyar válogatottra és szurkolóira vár a 2024-es Európa-bajnokság (Fotó: EPA/SASCHA STEINBACH)

AMIRE MINDENKI VÁR: A 2024-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG

És akkor jöjjön a legfontosabb dátum: 2024. június 14-én kezdődik az Európa-bajnokság. A németországi kontinenstornán (amely július 14-én Berlinben zárul) tíz városban rendeznek majd mérkőzéseket: Berlin, München, Dortmund, Stuttgart, Gelsenkirchen, Frankfurt, Hamburg, Düsseldorf, Köln és Lipcse lesz házigazda.

Ez jó hír, hiszen Magyarországról autóval vagy busszal is könnyen megközelíthető lesz több helyszín, sőt az UEFA ígérete szerint a jegytulajdonosok kedvezményes vonatbérletet is vásárolhatnak majd – ennek pontos részleteiről az európai szövetség később tájékoztatja majd a szurkolókat, a jegyeket pedig január 17-től kezdik majd árusítani.

Ami biztos, a magyar válogatott ott lesz Németországban, a csapat Európa-bajnokságig vezető útját és a kontinenstornán való szereplését figyelemmel kísérhetik majd az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

 

Borítókép: Ünneplés a magyar–szerb Eb-selejtező után a Puskás Arénában 2023. október 14-én (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

Hogyan jutottak be magyar szurkolók a zárt kapus bulgáriai Eb-selejtezőre?
A bolgár szövetség kérésére és az UEFA jóváhagyásával zárt kapuk mögött rendezték meg csütörtök este a Bulgária–Magyarország Eb-selejtezőt, melyen egy 97. perces öngóllal elért 2–2-es döntetlen a magyar válogatott biztos Eb-kijutását jelentette. Miközben a bolgár ultrák a Vaszil Levszki Nemzeti Stadion mellett tüntettek a hazai szövetség vezetőinek lemondását követelve, a mérkőzés közben ha nem is hangosan, de egyértelműen hallani lehetett a magyar biztatást, Ria, Ria, Hungáriát. Mégis hogyan lehet ez?
Magyar futball
Norvégia, Izland, Bulgária – csak egyvalaki játszott mindhárom Eb-kijutást érő mérkőzésen
A magyar labdarúgó-válogatott a Bulgária elleni 2–2-es döntetlenjének köszönhetően kvalifikálta magát a 2024-es németországi Európa-bajnokságra, ezzel 1986 után először jutott ki egyenes ágon rangos világversenyre, míg Eb-re zsinórban harmadszor, összesen ötödször készülhet a nemzeti csapat. Az elmúlt három Eb-kvalifikáció nyolc év alatt jött össze, azonban ennyi idő alatt rengeteget változott a válogatott összetétele, és csak egy játékos mondhatja el magáról, hogy 2015-ben Norvégia, 2020-ban Izland, és 2023-ban Bulgária ellen is pályára lépett az Eb-t érő összecsapásokon.
Magyar futball