Musorujsag
Élő Eredmények

Marco Rossi: Akkor lenne teljes az ünnep, ha legyőznénk Montenegrót

Marco Rossi: Akkor lenne teljes az ünnep, ha legyőznénk Montenegrót

m4sport.hu
Marco Rossi szövetségi kapitány szerint a magyar labdarúgó-válogatott úgy is teljes erőbedobással készül a selejtezősorozat utolsó, Montenegró elleni mérkőzésére, hogy már bebiztosította az Európa-bajnoki részvételt.

A nemzeti együttes két napja drámai körülmények között, a 97. percben született öngóllal egyenlítve szerezte meg a kijutásához szükséges egy pontot Bulgáriában, vasárnap pedig a Puskás Arénában, Montenegró ellen zárja a selejtezősorozatot. A 15 órakor kezdődő meccset az M4 Sport és az m4sport.hu is élőben közvetíti, a felvezető műsor 14 órától látható.

Marco Rossi szövetségi kapitány a szombati sajtótájékoztatón elmondta, felszabadulttá teszi a csapatot és a stábot a kijutás és a tabellán elfoglalt helyezés, de címeres mezben mindig száz százalékot kell nyújtani, ráadásul a teltházas Puskás Aréna ünnepelni szeretne. „Ahogy a barátságosnak nevezett meccsek előtt is ki szoktam emelni, amikor válogatott mezben lépünk pályára, nincs barátságos mérkőzés, ráadásul teltházas Puskás Arénában fogunk játszani, a szurkolók szeretnék megünnepelni, hogy kijutottunk az Eb-re. Az ünneplés pedig akkor lenne az igazi, ha győzelemmel tennénk teljessé.”

A várható kezdőcsapatot illetően a szakember elmondta, előreláthatólag három-négy helyen lesz változás a szófiaihoz képest. „A kiállított Kerkez Milos nem játszhat, rajta kívül két-három változtatáson gondolkodom, összességében három-négy helyen lesz más a kezdőnk. Ennek oka, hogy Montenegró ellen máshogy kell meccselni, mint Bulgária ellen, túl a játékfelfogáson más játékoskarakterekre is van szükség a vasárnapi meccsen, mint a csütörtökin.”

Kapcsolódó tartalom

A kapitány megható élményre számít a telt házas Puskás Arénában, szerinte van is miért ünnepelni a csapatot. „Sikerült elérni egy nagy célt, arra számítok, hogy megható lesz, az ember életében nem minden nap történik ilyen. Ezért is készülünk arra, hogy egy utolsó nagy produkcióval megörvendeztessük a szurkolóinkat, a lehető legjobb teljesítményt szeretnénk nyújtani a pályán. Többször mondtam már a játékosoknak, hogy azért kell különösen odatenni magunkat a Puskás Arénában, hogy megtartsuk ezt a szurkolótábort, megtartsuk ezt a lelkesedést, mert ennek nagy szerepe van abban, hogy fejlődni tudunk. A lehető legtovább fenn kell tartani ezt a légkört” – fogalmazott.

Rossi egyébként két pontosítással kezdte a sajtótájékoztatót: egyrészt szerette volna tisztázni, mire gondolt akkor, amikor a szófiai meccs után azt mondta, szégyellhetnék magukat azok a magyarok, akik nála kevésbé szeretik a válogatottak. „A Bulgária elleni meccs után nem volt jelen fordító, nem az anyanyelvemen fejezhettem ki magam, angolul mondtam egy olyan kifejezést, ami aztán valahogy félrement, legalábbis az értelmezése nem azt tükrözte, amit ki akartam fejezni. Távol áll tőlem, hogy bárkinek megítéljem a viselkedését, demokráciában élünk, bárkinek szabad bármit gondolnia, bárki bármit mondhat is, de előfordul, hogy emberek azt kívánják, bárcsak veszítenénk, bár leégnénk egy adott mérkőzésen. Ismétlem, abszolút belefér, hogy valaki ne támogassa a válogatottat, de egy dolog az, hogy valaki nem szurkol a válogatottnak, és más minőség az, amikor valaki a válogatott ellen szurkol, igazából csak ezt szerettem volna kifjejezni.”

Kapcsolódó tartalom

A kapitány másrészt visszatért arra az esetre, amikor a podgoricai meccs előtt agresszívnak nevezte a montenegrói válogatottat. Ezt szerinte szintén rosszul értelmezték, hiszen ezt ő pozitív jelzőként használta az ellenféllel kapcsolatban. „Ott is egy angolul megfogalmazott mondatom megértése csúszott félre. Azt a kifejezést használtam a montenegrói válogatottra, hogy agresszív, ami az én szótáramban abszolút pozitív jelző. Én ezt úgy értem, hogy amikor birtoklod a labdát, akkor az ellenfeled, ha agresszív, igyekszik elszívni előled a levegőt, bemozog szabad területekre, nem enged téged kibontakozni. Valahogy a fordításban ezt úgy értelmezték, mintha én nem tisztelném a montenegrói válogatottat, és valamiféle erkölcsi kvalitásként állítanám be az agresszivitást, amit egyáltalán nem így értettem, hanem sportszakmai szempontból pozitív viselkedésként használtam ezt a szót. Ezért is szeretném megint leszögezni, hogy mi soha nem léptünk úgy pályára, hogy ne tiszteltük volna az ellenfelet, számunkra ez alapvető dolog.”

A játékosok közül Balog Botond állt a sajtó rendelkezésére, aki elárulta, a szófiai meccs után már a pályán előtörtek az érzelmek a játékosokból, az ünneplés pedig az öltözőben és a repülőn is folytatódott, de másnap már kizárólag a Montenegró elleni meccsre koncentráltak.

A Parma védője úgy véli, mivel Montenegrónak még esélye van kijutni az Eb-re, kemény meccs lesz a vasárnapi. „Kemény, harcos csapat, amely kevés területet hagy az ellenfeleknek. Jó kvalitású csapat, jó játékosaik vannak, száz százalékot fognak beleadni, de mi is ugyanígy fogunk pályára lépni.”

Eb-selejtezők, G csoport, 10. (utolsó) forduló:
Magyarország–Montenegró, Puskás Aréna 15:00
Szerbia–Bulgária, Leskovac 15:00

Korábbi eredmények:
1. forduló (március 24.):
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)

2. forduló (március 27.):
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Magyarország–Bulgária 3–0 (3–0)

3. forduló (június 17.):
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Montenegró–Magyarország 0–0

4. forduló (június 20.):
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)

5. forduló (szeptember 7.):
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)

6. forduló (szeptember 10.):
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)

7. forduló (október 14.):
Bulgária–Litvánia 0–2 (0–1)
Magyarország–Szerbia 2–1 (2–1)

8. forduló (október 17.):
Szerbia–Montenegró 3–1 (1–1)
Litvánia–Magyarország 2–2 (2–0)

9. forduló (november 16.):
Montenegró–Litvánia 2–0 (1–0)
Bulgária–Magyarország 2–2 (1–1)

Borítókép: Marco Rossi (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

További tartalmak