Musorujsag
Élő Eredmények

28 játékos osztozott a veretlen éven, a csoportelsőségen és az Eb-kijutáson

28 játékos osztozott a veretlen éven, a csoportelsőségen és az Eb-kijutáson

MTTI/m4sport.hu
Marco Rossi szövetségi kapitány 28 játékost vetett be az Európa-bajnoki selejtezősorozat nyolc mérkőzése során a magyar labdarúgó-válogatottban, amely veretlenül és csoportelsőként jutott ki a kontinensviadalra.

Hat olyan futballista van, aki mind a nyolc összecsapáson szerephez jutott, közülük pedig a kapus Dibusz Dénes mellett a csapatkapitány Szoboszlai Dominik és a védelemben Szalai Attila végig is játszotta valamennyi találkozót. Rajtuk kívül minden alkalommal kezdő volt a nemzeti együttes legtapasztaltabb tagja, a 77-szeres válogatott Nagy Ádám is, akit háromszor lecserélt a magyar állampolgársággal is rendelkező olasz szakvezető. A védelem másik oszlopos tagja, Lang Ádám hét meccset játszott végig, egyszer pedig becserélték. A hatodik “százszázalékos” futballista pedig a középcsatár Ádám Martin, akit a mérkőzések felén be-, míg a másik felén lecserélt Rossi.

Kapcsolódó tartalom

Szintén az alapcsapat tagja Kerkez Milos, aki vasárnap, a Montenegró elleni utolsó összecsapást hagyta ki eltiltás miatt, illetve hozzá hasonlóan hétszer szerepelt a védekező középpályás Styles Callum is. A támadók közül Sallai Rolandot és Varga Barnabást vélhetően csak a sérülés akadályozta meg, hogy minden meccsen szóhoz jussanak, mindketten a két novemberi összecsapásról hiányoztak. Rajtuk kívül még Nego Loic gyarapította hattal a válogatottságainak számát.

Kapcsolódó tartalom

A védelem vezérére, Willi Orbánra sérülés miatt csak a meccsek felén számíthatott Rossi, aki nem félt a fiatalokhoz nyúlni, ugyanis Szuhodovszki Soma és Kata Mihály személyében újoncokat is avatott az Eb-selejtezők során. Csoboth Kevin és Balogh Botond pedig pályafutása során először kezdett a címeres mezben, utóbbi egyetlen lehetősége alkalmával végig is játszotta a Montenegró ellen 3-1-re megnyert zárófelvonást.

Kapcsolódó tartalom

A magyar válogatott 16 gólján hét játékos osztozott: Varga Barnabás és Szoboszlai Dominik négy-négy, Ádám Martin és Sallai Roland pedig két-két találatot szerzett, míg Willi Orbán, Vécsei Bálint és Nagy Ádám egyszer volt eredményes. A 16., egyben legfontosabb gól viszont Aleksz Petkov nevéhez fűződik: a bolgár védő a saját kapujába fejelte a labdát a csütörtöki Eb-selejtezőn, és azzal vált biztossá a nemzeti együttes Eb-részvétele.

Kapcsolódó tartalom

A magyar válogatott öt győzelemmel és három döntetlennel, veretlenül és csoportelsőként jutott ki a jövő évi, németországi kontinenstornára, amelynek december 2-i sorsolását a második kalapból várja majd. A sorsolást az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti!

Az Eb-selejtezők során a magyar labdarúgó-válogatottban szerepelt játékosok:
8-szor: Dibusz Dénes, Szalai Attila, Lang Ádám, Nagy Ádám, Szoboszlai Dominik, Ádám Martin
7-szer: Kerkez Milos, Styles Callum
6-szor: Sallai Roland, Varga Barnabás, Nego Loic
5-ször: Csoboth Kevin, Bolla Bendegúz, Kalmár Zsolt
4-szer: Willi Orbán, Botka Endre, Gazdag Dániel
3-szor: Fiola Attila, Nagy Zsolt
2-szer: Kleinheisler László, Kata Mihály, Németh András
1-szer: Vécsei Bálint, Baráth Péter, Ferenczi János, Balogh Botond, Szuhodovszki Soma, Horváth Krisztofer

A magyar gólszerzők:
4 gólos: Szoboszlai Dominik, Varga Barnabás
2 gólos: Ádám Martin, Sallai Roland
1 gólos: Nagy Ádám, Willi Orbán, Vécsei Bálint
öngól: Aleksz Petkov (bolgár)

Kapcsolódó tartalom

A magyar labdarúgó-válogatott 2023-ban tíz mérkőzést játszott és egyszer sem kapott ki, így 1976 után maradt ismét veretlen egy naptári éven belül. A mostani teljesítmény azonban több szempontból is jobb volt, mint a 47 esztendővel ezelőtti. Egyrészt a nemzeti együttes idén hat győzelemmel és négy döntetlennel zárt, míg a Baróti Lajos vezette válogatott öt-öt győzelmet és döntetlent számlált. Másrészt amíg 1976-ban mindössze egyetlen tétmérkőzése volt a magyar csapatnak – azon 1-1-et játszott Görögország vendégeként a világbajnoki selejtezősorozat nyitányán -, addig idén nyolc és csoportelsőként kijutott az Eb-re.

A tíz találkozó gólkülönbsége 18-8, de érdekes törésvonal húzódik az ötödik mérkőzés után, amelyen megsérült a védelem vezére, Willi Orbán. Addig ugyanis Marco Rossi gárdája egyetlen gólt kapott, azaz négyszer érintetlen maradt Dibusz Dénes kapuja, majd a következő öt összecsapás mindegyikén hiányzott a lipcsei védő, nélküle pedig minden alkalommal kapott gólt a válogatott, összesen hetet.

Kapcsolódó tartalom

A tétmérkőzéseket tekintve öt győzelemmel és három döntetlennel veretlenül és csoportelsőként jutott ki a jövő évi, németországi kontinenstornára az összességében 12 összecsapás óta veretlen magyar válogatott, amely így december 2-án a második kalapból várja a hamburgi sorsolást. Szintén figyelemre méltó, hogy kétszer hátrányból fordítva nyert, további két alkalommal pedig a hajrában egyenlítve mentett értékes pontot a nemzeti együttes.

A magyar labdarúgó-válogatott 2023-as mérkőzései:
március 23., Budapest: Magyarország-Észtország 1-0 (1-0) – barátságos
gól: Ádám (41.)
március 27., Budapest: Magyarország-Bulgária 3-0 (3-0) – Eb-selejtező
gól: Vécsei (7.), Szoboszlai (26.), Ádám (39.)
június 17., Podgorica: Montenegró-Magyarország 0-0 – Eb-selejtező
június 20., Budapest: Magyarország-Litvánia 2-0 (1-0) – Eb-selejtező
gól: Varga B. (32.), Sallai (83.)
szeptember 7., Belgrád: Szerbia-Magyarország 1-2 (1-2) – Eb-selejtező
gól: Szalai A. (10., öngól), illetve Varga B. (34.), Orbán (36.)
szeptember 10., Budapest: Magyarország-Csehország 1-1 (0-0) – barátságos
gól: Sallai (52.), illetve Jurecka (63.)
október 14., Budapest: Magyarország-Szerbia 2-1 (2-1) – Eb-selejtező
gól: Varga B. (21.), Sallai (34.), illetve Pavlovic (33.)
október 17., Kaunas: Litvánia-Magyarország 2-2 (2-0) – Eb-selejtező
gól: Cernych (20.), Sirvys (36.), illetve Szoboszlai (67., 11-esből), Varga B. (82.)
november 16., Szófia: Bulgária-Magyarország 2-2 (1-1) – Eb-selejtező
gól: Delev (24.), Deszpodov (79., 11-esből), illetve Ádám (10.), Petkov (97., öngól)
november 19., Budapest: Magyarország-Montenegró 3-1 (0-1) – Eb-selejtező
gól: Szoboszlai (67., 68.), Nagy Á. (93.), illetve Rubezic (36.)

Borítókép: Budapest, 2023. november 19. A győztes magyar válogatott tagjai ünnepelnek a labdarúgó Európa-bajnoki selejtezők tizedik, utolsó fordulójában, a G csoportban játszott Magyarország - Montenegró mérkőzés után a budapesti Puskás Arénában 2023. november 19-én. A nemzeti együttes 3-1-ra nyert, így csoportelsőként jutott ki a jövő évi németországi Eb-re. MTI/Kovács Tamás

További tartalmak