Musorujsag
Élő Eredmények

„Ha kikapunk Bulgáriától és Montenegrótól, milyen lenne a megítélésem? Teljesen a feje tetejére állt volna minden!” – rendhagyó nagyinterjú Marco Rossival

„Ha kikapunk Bulgáriától és Montenegrótól, milyen lenne a megítélésem? Teljesen a feje tetejére állt volna minden!” – rendhagyó nagyinterjú Marco Rossival

m4sport.hu
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sport hétfő esti, Góóól! 2 című műsorában elárulta, nem tervezi elhagyni Magyarországot – a szakember emellett szót ejtett többek között Nagy Ádámról, Szoboszlai Dominikról és Kerkez Milos kiállításáról, de elmondta azt is, mely első kalapos együttessel kerülne szívesen egy csoportba a jövő évi Európa-bajnokságon.

 

Marco Rossi a kérdésre kiemelte: Nagy Ádám továbbra is kulcsfontosságú játékosa a magyar válogatottnak.

„Örülök, hogy végre betalált Ádám. Neki a mezőnyben más a szerepe, ő egy egyensúly-tartó. Lefedi a mezőny jelentős részét. Sajnálom, hogy sokan nem értik, mennyire kulcsfontosságú. Ha jó formában, számunkra alapvetően értékes játékos. Neki volt egy olyan problémája, hogy a Pisában egyszerűen nem játszatják, így a szerbek elleni odavágóra ő egy majdhogynem inaktív időszakából érkezett. Tegnap este pedig szerintem a mezőny egyik legjobbja volt, megkoronázta a teljesítmény sorozatot. Kívánom minden játékosomnak, hogy mostantól júliusig folyamatosan kapjanak lehetőséget és perceket, hogy az Eb-n a lehető legjobb kondícióban legyen mindenki.”

A mester reagált a nemzeti csapat veretlen évére is.

„Mindig intenzíven és sok bizonytalansággal éltem meg a történteket. Az egyedüli bizonyosságom, ami mindig is viszonylagos nyugalmat biztosított, az az, hogy számíthattam a csapatomra, mert tudtam, hogy követnek engem és igyekeznek a maximumot nyújtani. De ahogy mondtam, a nyomás nagy az emberen, különösen azért, mert tisztelem ezt az országot. Minden meccsnek külön jelentősége van és külön súlya van. Néhány napja beszéltem valakiről erről: ha mondjuk Bulgáriától és Montenegró ellen is kikaptunk volna, milyen lenne a megítélésem? Teljesen a feje tetejére állt volna minden! Ezért is szoktam hangsúlyozni, hogy azok a szerződések, amiket az ember kap, gyakran nem lehet kitölteni, akkor sem, ha mindkét fél részéről maximális a jóindulat. Ha rosszul megy a sorunk, akkor sem szabad, hogy nagyon rosszul menjen, mert az elfogadhatatlan, különösen az edző számára a kispadon” – vélekedett, majd megjegyezte, fontos, hogy kapitányként is folyamatosan képezze magát.

Kapcsolódó tartalom

„Nem is voltam és most sem vagyok egy top edző. De sosem engedtem ki és adtam fel, mindig a javulásra törekedtem, ma is ezen dolgozom. Nem szeretnék hasonlatokkal élni, de azt hiszem, az edző mestersége olyan, mint az orvosé: lediplomázik, utána folyamatosan képezi magát tovább. Az edzőnek is folyamatosan képeznie kell magát, ez a kötelezettsége. Az elmúlt időben sokat változtam edzőként is, különösen ahogy beszélek a játékosokkal, ahogy hozzájuk állok. A fejlődés része ennek a mesterségnek. Ha azt hiszed, mindent tudsz, keresztet vethetsz magadra.”

Rossi kitért a futballistákkal kialakított kapcsolatára.

„Egységesek vagyunk, mint egy család, ez kívülről is látszik. Tényleg az apja is lehetnék a legtöbb játékosnak és ugye egy apának nevelnie kell a gyerekeit valahogy, ezt a lehető legjobb módon kell tenni. Ha bármiben hibáznak, jogos, ha jelzem nekik. Kalmár esetében sajátos volt a helyzet, azt nem mondom, hogy felmenthető, de érthető, míg Kerkez Milosnál több fej kell, jobban ott kell lennie. Ismerje fel, hol van, mi a feladata, mi az, amiért játszik. Ő ezt egyébként valós időben vette észre, mert semmit nem mondtam neki. Ő jött hozzám, elnézést kért tőlem és a többiektől is, majd azt mondta: Dominik megmentette az életemet azzal a szabadrúgással.. Amikor egy srác ilyet mond, az azt jelenti, hogy magától megértette, milyen butaságot követett el. Ilyen esetekben ezt nem kell túlragozni.”

Az olasz tréner szerint Szoboszlai Dominik rengeteget fejlődött, mióta csapatkapitány lett.

„Ő is felelős a többiekért, egy csapatkapitánynak példaként kell szolgálnia mindenki előtt. Sokat érett és fejlődött, mióta megkapta a karszalagot, megértette, mennyire fontos ez a szerepkör. Tényleg különleges játékos, de nem csak a tehetsége miatt, mert ahhoz még nem fűződik érdem. Csak a tehetséggel nem jutsz semmire, muszáj az érdemet fejleszteni, javítani, Dominik pedig tudja és tudta, mik a hibái, ezeken rengetegen dolgozott, és folyamatosan dolgoznia is kell. Ő ezt megteszi és bizonyít, óriási akarat van benne, hogy bizonyítson és javuljon. Ő a mi koronaékszerünk. Mellette szerintem még Sallai Roland a legmeghatározóbb játékos az együttesben, a hozzáállásuk pedig sosem az, hogy primadonnák legyenek, mindig alárendelik magukat a csapatnak, a többiek szolgálatába állítják a tehetségüket. Mint kívülről is látható, a társaság egységes lett, ezeknek is köszönhető, hogy olyan eredményeket is elérünk, melyekre kezdetben senki sem számított.”

Kapcsolódó tartalom

A kapitány szót ejtett a 2023-as játékoskeretről, illetve annak a kialakításáról.

„Törekszünk az NB I-re, szinte mindig Magyarországon vagyunk és követjük az OTP Bank Liga meccseit – ez azért is van, mert tudjuk, hogy innen kell merítenünk. Vannak játékosok külföldön, akik játszanak, az ő esetükben inkább csak a sérülés és a kondíció miatt kell aggódnunk, de megvan a mag, amihez nem nagyon nyúlunk hozzá. Körülöttük vannak, akik a forma alapján kerülhetnek be vagy ki a listából. Ehhez kell néznem a magyar bajnokság meccseit is. Fiatal játékosokat keresünk és rájuk összpontosítünk – azért, mert azt szeretnénk, hogy a válogatott úgy épüljön fel, hogy legyen jövője is, függetlenül attól, ki ül a kispadon. Mert ha nem így teszünk és netán az Eb után én elkerülnék innen, akkor az utódomnak a nulláról kellene kezdenie az építkezést.”

S hogy az 59 éves Rossi gondolkozik-e a váltáson? Erre a válasz a határozott nem!

„Ezt már többször is elmondtam: amikor Olaszországból hívnak, mindig megkérdezik, kaptam-e újabb ajánlatot, hogy Itáliában dolgozzak. Erre mindig elmondtam az igazságot, hogy nem. A minap azt nyilatkoztam, úgy hiszem, Magyarországon bizonyítottam, és itt tudják, hogy korrekt ember vagyok. Olyasmit mondtam, hogy ha egyszer elkerülnék innen, akkor békében szeretnék elválni. Senki sem gondolhatja, hogy elárultam, ilyen nem történhet meg. A múltban adódott lehetőségem, de mindig egy nagy munka közepén voltam, amikor jött egy megkeresés. A szerződésemben nincs elállási záradék egyébként. Nincs is hatalmamban semmi ilyesmit keresztül vinni.”

Marco Rossi szívesen kerülne egy Európa-bajnoki csoportba a spanyol válogatottal.

„Tudjuk, hogy semmi sem lehetetlen, az elmúlt években bizonyítottuk, hogy a legerősebb ellenfelek sem mondhatják bizonyossággal, hogy lehozzák a meccsünket. Tudjuk, ha minden erőnket összeszedjük, jó formában lrünk oda, akkor jól teljesíthetünk. Ez sikerülhet. Ami a sorsolást illeti, olyan csapattal játszanék, akivel eddig még nem. Noha vélhetően kikapnánk, de érdekes lenne, ha mondjuk a spanyolokkal játszanánk, velük szívesen kerülnék egy kvartettbe.”

Kapcsolódó tartalom

A szakember szerint a nemzeti együttes keretében talán négy-öt „kiadó” hely lehet az Eb-ig, de ez változhat még.

„Igazából nincs most üres hely, persze majd meglátjuk márciusban, ki mennyit és hogyan játszott. Négy-öt játékosnak egészen világosan elmondtam most, akik kevesebbet vannak pályán, hogy próbáljanak alternatív megoldást találni, ha a klubjukban a jelenlegi helyzet véglegesnek tűnik, mert az Eb-re a lehető legjobb formában kell odaérnünk. Meg kell néznünk az alternatíváinkat, a cserelehetőségeinket is, hogy azon a szinten vannak-e, amire szükség van. Egy sor szempontot kell mérlegelni, észnél kell lenni, közelről követni az NB I-et. Vannak srácok, akik felkeltették az érdeklődésem, akiket mostanáig nem játszattak folyamatosan, de ha mostantól többet játszanak, akár kipróbálhatom őket a torna előtti felkészülési találkozókon.”

A magyar válogatott öt győzelemmel és három döntetlennel, veretlenül és csoportelsőként jutott ki a jövő évi, németországi Eb-re, így december 2-án a második kalapból várja a hamburgi csoportsorsolást.

Kapcsolódó tartalom

 

Borítókép: Budapest, 2023. november 20. Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Simek Péter, az M4 Sport szakértõje, Hajdú B. István sportkommentátor és Molnár Mátyás mûsorvezetõ (b-j) az M4 Sport Góóól!2 címû mûsorában az MTVA Kunigunda útjai székházában 2023. november 20-án. MTI/Illyés Tibor

További tartalmak