Musorujsag
Élő Eredmények

Kiknek szólt Marco Rossi rejtett utalása? Több válogatott alapember Eb-je is veszélybe kerülhet

Kiknek szólt Marco Rossi rejtett utalása? Több válogatott alapember Eb-je is veszélybe kerülhet

m4sport.hu
A Németh Andrásnak szánt üzenet olyan labdarúgókra is vonatkozik, akik alapemberek a válogatottban: a szövetségi kapitány az Eb-n csak olyanokra számít, akik játszanak klubjukban.

„Őszintén megmondtam neki: mennie kell a Hamburgból. Ha kijutunk az Európa-bajnokságra és meghívót szeretne, folyamatosan játszania kell a klubcsapatában. Mindegy, hogy Németországban vagy máshol, de játszania kell. Ez mindenkire vonatkozik.”

A fenti idézet Marco Rossitól hangzott el, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a novemberi Eb-selejtezők előtt az M4 Sportnak adott interjújában mondta ezt. A felhívást a keretbe visszatérő Németh Andrásnak, a német másodosztályú Hamburg csatárának címezte az olasz szakember.

Kapcsolódó tartalom

A belga Genket a több játéklehetőség reményében elhagyó, 21 esztendős támadó a 2023/24-es szezonban eddig tizenegy meccsen lépett pályára a klubjában, kilenc alkalommal a Bundesliga 2-ben, kétszer pedig a Német Kupában, összesen 231 percet töltött a pályán. Eddig egyszer, az egyik kupameccsen volt kezdő, a 62. percben lecserélték. A többi találkozón csereként lépett pályára, a bajnokságban eddig 28 perc volt a legtöbb játékidő, amit egy meccsen a pályán töltött, gólt nem szerzett.

De az utolsó két Eb-selejtezőre kihirdetett keretből nem ő az egyetlen aki meccshiánnyal, kevés játékperccel bír, ráadásul olyan labdarúgókról is szó van, akik meghatározó emberei Marco Rossi keretének, és a bolgárok illetve montenegróiak ellen is kezdők voltak.

Rossi hétfő este a Góóól!2 vendége volt és ismét érintette a témát. Elmondta, van egy külföldön játszó magja a válogatottnak, akikkel kapcsolatban csak azért kell izgulni, hogy egészségesek legyenek. Mint például Szoboszlai Dominik, Sallai Roland vagy Willi Orbán, de vannak olyanok is, akik klubjukban meccshiánnyal küzdenek.

„Annak a 4-5 játékosnak, akit egész keveset játszatnak, világosan elmondtam, próbáljanak meg alternatív megoldást találni, ha klubcsapatukban a kialakult helyzet véglegesnek látszik.”

„Az Eb-re a lehető legjobb formában kell odaérnünk, a lehető legjobb formában lévő játékosokkal.”

Kapcsolódó tartalom

A súlyos sérülése miatt egyéves kihagyás után visszatérő Gulácsi Péter eddig csak két Német Kupa-találkozón kapott szerepet, de a Leipzig már kiesett a kupából. Az időközben első számú kapussá előlépő Janis Blaswich élvezi Marco Rose vezetőedző bizalmát, ennek jeleként 2026-ig meghosszabbították a szerződését. A 33 esztendős magyar játékosnak 2025-ig szóló szerződése van, de a több játéklehetőség reményében nem elképzelhetetlen, hogy legkésőbb jövő nyáron, vagy akár már a januári átigazolási szezonban csapatot vált. Ahhoz, hogy az Eb-n ő legyen az első számú kapus, védenie kell.

Kapcsolódó tartalom

Jelenleg a védelem két alapembere, Lang Ádám és Szalai Attila is komoly meccshiánnyal küzd. Előbbi ugyan 8 meccset végig játszott már, melyek több mint fele kupameccs volt (3 bajnoki, 1 ciprusi kupa, 4 nemzetközi kupa), az Omonia eddigi tíz bajnokijából csak három találkozón lépett pályára, a legutóbbi öt bajnokin nem számoltak vele, négyszer a kispadon kapott helyet, egyszer pedig a keretben sem volt.

A Hoffenheim légiósának viszont még ennyi sem jutott, mindössze négy tétmeccsen kapott csak szerepet, 243 percet töltött a pályán klubjában, miközben a válogatottban az Eb-selejtezők mindegyikét végigjátszotta. Három Bundesliga találkozójából kétszer lecserélték, egy meccsen végig pályán volt, míg a Német Kupában csereként léphetett pályára a Lübeck ellen. A többi találkozót a kispadról nézte végig a tavalyi szezonban a Fenerbahcéban még alapembernek számító 25 esztendős játékos.

Kapcsolódó tartalom

Az Eb-selejtezősorozat utolsó magyar gólját szerző Nagy Ádám 2021 szeptembere óta egyetlen válogatott találkozót sem hagyott ki, a Rossi-éra egyik legfontosabb játékosa. A 77-szeres válogatott valamennyi Eb-selejtezőn pályára lépett, mindannyiszor kezdőként, és csak háromszor cserélték le. Ez azonban nem mondható el klubcsapatáról, az olasz másodosztályban szereplő Pisáról. 2021 nyara óta erősíti az olasz csapatot, és amíg az elmúlt két szezonban alapembernek számított – kétszer még csapatkapitánya is volt az együttesnek – addig az idei bajnokságban eddig mindössze 6 meccsen kapott szerepet, összesen 267 percet. A hat meccsből csak egyet játszott végig, és mindössze két alkalommal volt kezdő. (Egy mérkőzést piros lapos eltiltás miatt kellett kihagynia.)

A montenegróiak ellen a válogatottban először kezdő, szintén az olasz másodosztályban szereplő Balogh Botond sem rúgott szét sok cipőt tétmeccsen az idei szezonban, mindössze három találkozón lépett pályára a Parmában, mindhárom esetben bajnokin és valamennyi találkozót végigjátszotta és csapata mind a hármat megnyerte.

Kapcsolódó tartalom

A magyar együttes a fenti nyilatkozat óta csoportgyőztesként kiharcolta az Eb-részvételt, de amíg az előző kontinenstornára – a koronavírus-járvány miatt – 26 játékost lehetett nevezni, a 2024-es tornára a korábban megszokott 23 játékost nevezhetnek majd a kapitányok. Rossi a bolgárok és a montenegróiak ellen 24 játékost hívott be.

Sérülés illetve formahanyatlás miatt viszont olyan labdarúgók hiányoztak Fiola Attila, Willi Orbán, Kleinheisler László, Schäfer András, Sigér Dávid, Vécsei Bálint, Sallai Roland és Varga Barnabás személyében,  akik nagy része valószínűleg ott lesz a németországi keretben. Ez pedig több mint 30 játékos, akikhez még akár újak is csatlakozhatnak, így igazán fontos lesz, mi alapján dönt az utazókról a kapitány.

Az utolsó két selejtezőre ezzel a kerettel vágott neki a magyar együttes:

Természetesen semmi sem ilyen egyszerű, egy válogatott keretet nem lehet patikamérlegen összeállítani, erre célzott Rossi szintén a hétfő esti Góóól!2-ben:

„Persze azt is meg kell nézni, hogy az alternatíváink, cserelehetőségeink megfelelő szinten vannak-e. Ha van egy játékos, aki nem játszik a Bundesligában, de jobb, mint az, aki Izlandon minden mérkőzést lejátszik, mégis csak az előbbit hívod meg, nem? Egy sor szempontot mérlegelni kell” – mondta.

„Ezért is kell nagyon közelről követnünk a magyar bajnokságot, vannak srácok, akik felkeltették az érdeklődésemet, de egyelőre nem játszanak folyamatosan. Ha mostantól több időt töltenek a pályán, a márciusi felkészülési mérkőzéseken akár ki is próbálhatom őket” – tekintett előre, feldobva a labdát a válogatottság közelében lévőknek.

Borítókép: MTI//Kovács Tamás

További tartalmak