Nemzeti Sportrádió
Most szól:
Élő Eredmények

Szalai Attila édesapja szerint fia meg fogja kapni a bizalmat a Hoffenheimnél, és be fogja verekedni magát a kezdőbe

Szalai Attila édesapja szerint fia meg fogja kapni a bizalmat a Hoffenheimnél, és be fogja verekedni magát a kezdőbe

m4sport.hu/MTI
Idősebb Szalai Attila bízik abban, hogy fia a német élvonalbeli Hoffenheim labdarúgócsapatánál megkapja majd a bizalmat, és az eddiginél több játékpercet ad neki a profi edzői stáb.

 

„Senki sem számított arra, hogy ennyire keveset játszatják – mondta az M1 aktuális csatorna megkeresésére a 25 éves belső védő édesapja – Igazából szerintem sokan nem értik, hogy miért nem játszik, amikor Jorge Jesus vagy egy Marco Rossi vezetőszerepet ad ennek a fiúnak, és meg is felel ennek.”

A korábbi válogatott labdarúgó kiemelte, nem az ő dolga bírálni az edzők munkáját, de ezen a helyzeten változtatni kell, illetve szerinte már tavaly sem volt rendben a Hoffenheim védelme, és csak egy hajszálnyira voltak a nagyobb problémáktól.

Az interjúban szóba került Szalai szerencsétlen öngólja a Freiburg ellen a Bundesliga nyitófordulójában, ám édesapja szerint a csapattársáról rápattanó, nem szándékos labdaérintésből származó találat nem számít öngólnak. Elmondása szerint a védők és a kapusok játékában benne van, hogy egy ilyen megmozdulásból a saját kapujában landol a labda.

Szalai azt is elmondta, hogy Attilának most van lehetősége fejlődni, mivel a sorozatterhelés mellett nem volt ideje az ilyen jellegű fejlesztésre, hiszen egy-egy tétmérkőzés között szinte csak az átmozgatásra van kapacitás.

„Nem erre számítottunk, hogy Attila ilyen keveset játszik majd. Sokan nem is értik, miért ennyit van pályán. Nem szeretnék senkit kritizálni, és nem is az én dolgom eldönteni ezt. Én azt mondom, hogy ezen a helyzeten változtatni kell, mert ez senkinek sem jó.”

Mindemellett azt is megjegyezte, nem véletlenül esett a választás erre a klubra, és nem gondolkoznak más út keresésén.

„Mindig is a Bundesliga volt a cél. Voltak más opciók is, de a Hoffenheim mellett döntöttünk. Hosszútávú szerződése van, biztos vagyok benne, hogy meg fog küzdeni a helyéért, és meg fogja kapni a bizalmat is. Nem gondolkozunk ilyenben, hogy mi lehet a másik út. Persze, ha holnap odajön a Klopp és azt mondja »figyelj, kell még egy magyar a csapatba, legyen az egy védő«, akkor biztos mindenki elgondolkozik rajta” – jegyezte meg viccesen utalva a Szoboszlai Dominikot is foglalkoztató Liverpool trénerére.

„De mindig is a Bundesliga volt Attila célja. Én azt mondom, jó helyen van, becsülettel dolgozik, megbecsülik őt, meg is fogják, biztos vagyok benne, hogy megkapja majd az esélyt a bizonyításra. Atti is olyan, hogy szeretne többet elérni, nem elégszik meg azzal, hogy van egy jó szerződése és azzal ül a padon, Őt sosem a pénz motiválta. Mindig inkább a lehetőség, a játék, a csapat, a szurkolók és a bajnokság dominált nála. Logikus, hogy leülnek majd és megbeszélik, hogy egy ilyen típusú játékosnak jó-e az, ha folyamatosan padozik és nem lehetőséget. Én az ő helyében biztos azt tenném, amit egyébként ő is csinál jelenleg: küzd az utolsó vérig. Biztos vagyok egyébként benne, hogy be fogja küzdeni magát a Hoffenheim kezdőjébe, mert jó viszonyt ápol az edzővel, építi is magát, a klub is építi őt.”

A válogatottal kapcsolatban elárulta, az elmúlt három évben folyamatos építkezést és fejlődést lát Marco Rossi szövetségi kapitány alakulatán, emellett bízik benne, hogy felépülnek azok a játékosok, akik most nem tudtak segíteni a csapatnak és „még jobban összeáll ez a brigád”. Akkor ugyanis bennük lehet a kiugró eredmény, mivel az előző kontinenstornán sem voltak messze a továbbjutástól.

Ugyanakkor az eddigi fejlődés nem nyilvánulhat meg törvényszerűen az eredményekben, mivel az Európa-bajnokságon nagyon erős mezőny gyűlik össze. Mindenesetre meglátása szerint a nemzeti csapat jelenlegi mentalitása még nagyon messzire repítheti a társaságot.

A 2024-es németországi Eb-re a magyar válogatott veretlenül, csoportelsőként jutott ki, a csoportkör sorsolását jövő szombaton tartják Hamburgban.

Az Eb-sorolás kalapbeosztása:
1. kalap: Németország, Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
2. kalap: MAGYARORSZÁG, Törökország, Dánia, Albánia, Románia, Ausztria
3. kalap: Hollandia, Skócia, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, Horvátország
4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc + a három pótselejtezőn kijutó válogatott

A pótselejtező lebonyolítása

A pótselejtező három ágon zajlik, mindegyik ágon két-két elődöntő és egy döntő végén kapunk egy kijutó nemzetet, összesen hármat. Egyelőre három párosítás biztos, a fennmaradó három helyről a csütörtöki sorsoláson döntenek. A Finnország, Ukrajna, Izland hármasból egy kerül az A ágra, míg két együttes a B ágon harcolhatja ki a továbbjutást. Mindhárom együttes a Nemzetek Ligájából kvalifikálta magát a pótselejtezőre. Az NL-ben a B-ligában mindhárman a második helyen végeztek.

A ág
Lengyelország–Észtország
Wales– Finnország / Ukrajna / Izland

B ág
Izrael– Finnország / Ukrajna / Izland
Bosznia és Hercegovina – Finnország / Ukrajna / Izland

C ág
Georgia–Luxemburg
Görögország–Kazahsztán

 

Borítókép: Szalai Attila (Fotó: tsg-hoffenheim.de)

További tartalmak