Musorujsag
Élő Eredmények

Nyitómeccset is játszhatunk, halálcsoportba is kerülhetünk – avagy mit érdemes tudni a foci-Eb sorsolásáról

Nyitómeccset is játszhatunk, halálcsoportba is kerülhetünk – avagy mit érdemes tudni a foci-Eb sorsolásáról

m4sport.hu | Szerző: M.P.
December 2-án fény derül arra, kik lesznek Magyarország csoportellenfelei a 2024-es németországi labdarúgó Eb-n. Az alábbiakban a sorsolással, annak lebonyolításával és a rendezéssel kapcsolatban gyűjtöttük össze a tudnivalókat.

Elősztori

Szombaton lehull a lepel, kiderül, mely válogatottak ellen csinálhatnak valami felejthetetlent Szoboszlaiék 2024 nyarán. A kontinenstorna csoportkörének sorsolását december 2-án 18 órától tartják meg Hamburgban. Az eseményt az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti!

A magyar labdarúgó-válogatott ki ne tudná, hogy csoportgyőztesként kvalifikált (és ezzel a jelenlegi kvalifikációs rendszer bevezetése óta először vívta ki az Eb-szereplés jogát egyenes ágon) ezzel pedig a második kalapba került. De miért is ilyen fontos, hogy melyik üvegtálból húzzák elő azt a labdát, melyben a „Magyarország” feliratú cetli szerepel?

A sorsolás menete:

A kalapbeosztásnál a minél előkelőbb pozíció a potenciális ellenfelek miatt mérvadó. Mint az mlsz.hu feltűnteti, a rangsor úgy alakult ki, hogy az ötcsapatos selejtezőcsoportok (Magyarország is ilyennek a tagja volt,) minden eredménye számított, a hatcsapatos selejtezőcsoportokban pedig a csoportutolsók elleni két eredményt nem vették figyelembe, így minden válogatott esetében nyolc mérkőzés eredményeit vetették össze. A magyar válogatott a 6. helyen zárt, így a második kalap legerősebb csapata lett – legalábbis papíron.

MTI//Kovács Tamás

A tornán részt vevő 24 csapatot 6 darab 4 fős csoportba osztják majd el, az egy kalapban szereplő válogatottak pedig nem kerülhetnek össze egymással, így mi Törökország, Románia, Dánia, Albánia és Ausztria legjobbjaival a csoportkör során biztosan nem mérkőzünk meg.

Az Eb kalapbeosztása:

1. kalap: Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia

2. kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria

3. kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország

4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott – melyekről az alábbi cikkben írtunk:

Kapcsolódó tartalom

A mezőny egy Eb-hez illően igencsak erős, így egyszerű sorsolást nem is, maximum egyszerűbbet kaphat a magyar csapat, mint mondjuk a legutóbbi kontinenstornán, melyen Németország, Franciaország és Portugália volt az ellenfelünk. Hasonlóan erős csoport viszont most is összejöhet, egy francia, magyar, holland, olasz kvartett például jogosan pályázna a halálcsoport címre.

A házigazda németeket nem sorsolják, ők rendező révén automatikusan az A csoport első helyére (A1) kerülnek, elsőként tehát a B csoportba sorsolnak egy csapatot az első kalapból, majd kihúzzák azt is, hogy ebben a csoportban melyik pozícióban lesz az adott csapat (B1, B2, B3 vagy B4). Később ez a séma folytatódik az egész sorsolás alatt, egészen addig, amig az utolsó negyedik kalapos válogatott is elfoglalja a helyét. A számszerű elosztásra a mérkőzések helyszíne miatt van szűkség, nézzük is, mi alapján.

Hol láthatjuk a magyarok meccseit?

Az UEFA oldalán részletes bemutatással találkozhatunk az Eb-meccsek helyszíneiről, emellett pedig azt is megtudhatjuk, a külön fordulók találkozói mikor és hol kerülnek megrendezésre, mi most példaként a csoportkörök első fordulóját vettük figyelembe.

Június 14

Németország (A1) vs A2 (München, 21:00)

Június 15

B1 vs B2 (Berlin)

B3 vs B4 (Dortmund)

A3 vs A4 (Köln)

Június 16

C3 vs C4 (Gelsenkirchen)

D1 vs D2 (Hamburg)

C1 vs C2 (Stuttgart)

Június 17

D3 vs D4 (Düsseldorf)

E1 vs E2 (Frankfurt)

E3 vs E4 (München)

Június 18

F3 vs F4 (Lipcse)

F1 vs F2 (Dortmund)

A képlet magyar szempontból innen már egyszerűen megérthető, csupán a hozzánk tartozó csoport betűjét és a sorszámunkat kell megjegyezni, és már tervezhetjük is, hova megyünk nyáron szurkolni Marco Rossiéknak, amennyiben persze a negyedikén induló jegyigénylésnél – melyről ITT olvashatnak – szerencsésen kerülünk ki.

Ha például az D3 lesz a mi jelölésünk, Düsseldorfban kezdünk június 17-én, ha az F1-et kapjuk, az első kör zárómeccse a miénk Dortmundban, de az is előfordulhat, hogy az A2-es lesz a mi kódunk, ebben az esetben Németországgal vívnánk meg az Eb nyitómeccsén június 14-én, Münchenben. A döntő ehhez az időponthoz képest egy hónappal később, Berlinben kerül megrendezésre.

Az tehát biztos, hogy sok kérdésre választ kapunk december 2-án, szombaton 18 órától, hiszen ekkor lesz a sorsolás, amit az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetít.

Borítókép: MTI/Illyés Tibor

További tartalmak

Kapcsolódó hírek

„Ha kikapunk Bulgáriától és Montenegrótól, milyen lenne a megítélésem? Teljesen a feje tetejére állt volna minden!” – rendhagyó nagyinterjú Marco Rossival
Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya az M4 Sport hétfő esti, Góóól! 2 című műsorában elárulta, nem tervezi elhagyni Magyarországot – a szakember emellett szót ejtett többek között Nagy Ádámról, Szoboszlai Dominikról és Kerkez Milos kiállításáról, de elmondta azt is, mely első kalapos együttessel kerülne szívesen egy csoportba a jövő évi Európa-bajnokságon.
Magyar futball
Ismét indul az utazás, ezúttal Németországba – mi vár a magyarokra az Eb-ig a csoportelsőség megszerzését követően
A magyar labdarúgó-válogatott már csütörtökön kijutott a németországi Eb-re, ám Montenegró legyőzésével bebiztosította csoportelsőségét is, mindez azt jelenti, hogy biztosan a második kalapból várja a december másodikán esedékes sorsolást. Ezen kívül lássuk, mi vár még a csapatra és a szurkolókra 2024 nyaráig.
Magyar futball