Musorujsag
Élő Eredmények

Vissza a vármegyeszékhelyre: dilemmában a Felcsútra csábított Fehérvár-szurkolók

Vissza a vármegyeszékhelyre: dilemmában a Felcsútra csábított Fehérvár-szurkolók

m4sport.hu | Szerző: Sz.V.
Az OTP Bank Liga 15. fordulójában Fejér vármegyei rangadót rendeznek: a remek formában játszó Fehérvár FC a nem kevésbé jó passzban lévő Puskás Akadémiát fogadja.

Először rendeznek Fehérvár–Felcsút meccset Hornyák Zsolt emlékezetes nyilatkozata óta: október végén merült fel a kérdés, miért szerepel jobban a Puskás Akadémia idegenben, mint saját közönsége előtt. Hornyák erre érdekes választ adott, először elismerte, hogy kisebb településként nehezebb dolguk van szurkolókat toborozni, ugyanakkor a jó focijuk révén Fehérvárról már sikerült átcsábítani nem kevés embert. Bartosz Grzelak diplomatikusan reagált, apró megjegyzést tett csupán arról, hogy a harmadik legtöbb gólt szerezték a ligában.

Kapcsolódó tartalom

Az átcsábított szurkolók (ha tényleg vannak ilyenek) most aztán visszatérhetnek az Alma materbe, s adódik a kérdés, kinek szurkolnak: a látványosabban és egyre jobb formában futballozó hazaiaknak, vagy a konstans eredményes Puskás Akadémiának?

Akármelyik csapatot is választják, a sportszerű szurkolás most kiemelten fontos a Sóstói Stadionban: a klub és a csapat közös közleményt adott ki, amelyben megemlítik a fehérvári drukkerek azon csoportját, akik már a bemelegítés alatt minősíthetetlen hangnemben szidják, sőt fenyegetik az egyik játékost – információink szerint Kovács Dánielt. Nos, ennél csak nemesebb szurkolói magatartást lehet elképzelni, de a szombati meccsen erre most rá is erősítenek: a Fehérvár FC plüssadományokat vár a drukkerektől, amelyeket aztán a Máltai Szeretetszolgálatnak ajánlanak fel, s bizonyára több gyermek karácsonyát teszik szebbé. Több magyar klub is csinált hasonló kezdeményezést, ez mindenképp üdvözlendő.

Kapcsolódó tartalom

Ami a focit illeti, mindkét csapat szebb hónapjait éli. Nyilván ez a Fehérvár esetében feltűnőbb, hiszen a csapat borzalmasan kezdte a szezont, kiesett a MOL Magyar Kupából (onnan egyébként már a Puskás is), aztán átállt három belső védős rendszerre és minden megváltozott. Az elmúlt nyolc bajnokin egy 5-2-1-es sorozatot produkált Bartosz Grzelak csapata, közte olyan sikerek, mint a Diósgyőr elleni 4–0 vagy a Fradi legyőzése a Groupama Arénában. Legutóbb pedig Katona Mátyás lett a hős, a Kecskemét elleni 3–3 egyik hármasát egymaga pakolta a közösbe.

„A szezon elején más formációban játszottak, nem jöttek az eredmények, ezért tértek át az öt- vagy ha úgy tetszik, háromvédős rendszerre, ezzel jobban tudják biztosítani a kapujuk előterét. Aztán jöttek az eredmények, ami hozta az önbizalmat is, így épült a jó sorozatuk. A mostani összecsapás két jó formában lévő csapat presztízsmeccse lesz, nem kell ecsetelnem, hogy már csak a két klub közös története miatt is mindenki dupla erőbedobással küzd majd a győzelemért”mondta el az ellenfélről Szolnoki Roland, aki most a Puskás Akadémia csapatkapitánya, korábban viszont bajnok is volt Fehérváron. Fordított cipőben járhat a most már Vidiben futballozó, de jelentős felcsúti múlttal rendelkező Fiola Attila, Spandler Csaba és Tóth Balázs. Közülük Fiola aligha lép pályára, akárcsak a másik válogatott hiányzó, a megint hosszú időre kidőlő Kalmár Zsolt.

Kapcsolódó tartalom

Bár a Puskás Akadémia szép csendben teszi a dolgát, összességében ezt ügyesen csinálja, szeptember óta nem kapott ki az OTP Bank Ligában, ami hét meccset jelent. Hornyák Zsolték stabilan bérlik a dobogó alsó fokát, s továbbra is parádéznak idegenben: a megszerzett 16 ponttal a legjobbak otthonuktól távol, 5-1-0-s mérleggel. Az tekintélyt parancsoló.

A legrosszabb (PAFC) és a legjobb (Vidi) helyzetkihasználással rendelkező csapatok találkoznak szombaton (forrás: Wyscout).

Ami a két csapat közös történelmét illeti, egyrészt a Szolnoki által is felemlegetett közös múlt is említést érdemel, a Puskás Akadémia anno fehérvári fiókcsapatként emelkedett a legjobbak közé. Ahol 26 meccset már egymás ellen játszottak. Bár az örökmérleg piros-kék dominanciát mutat (10-10 Vidi-siker és iksz, hat Puskás-győzelem), a közelmúlt már sokkal kevésbé: Hornyák Zsolt egyik kedvenc ellenfele lett a vármegyei rivális, az elmúlt tíz randin egyaránt elmaradt a fehérvári siker, legutóbb még 2020 őszén volt ilyen. Több mint három éve. Amúgy a Vidi honlapja különös érdekességre világít rá: az elmúlt két alkalommal, amikor december 2-án játszott a csapat, mindig az elmúlt év bajnokával (2018 Honvéd, 2017 Fradi) találkozott. Ez a minisorozat most oda.

A Fehérvár nagyon erős hazai pályán, a Puskás Akadémia veretlen idegenben – ebből egy magas színvonalú, látványos csata is kialakulhat. Mivel mindkét csapat a tabella eleje felé pislog, bátran játszhatnak, s akár reprodukálhatják a Sóstói Stadionban mostanában divatossá váló 3–3-as végeredményt is. A szurkolók – legyenek fehérváriak, felcsútiak vagy semlegesek – vélhetően kiválóan szórakoznak majd.

A Fehérvár–Puskás Akadémia találkozót szombaton 15.30-tól az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

OTP Bank Liga, 15. forduló:

december 2., szombat
13.00 Kecskeméti TE–MTK Budapest
15.30 Fehérvár FC–Puskás Akadémia FC
19.30 Kisvárda-Master Good–Debreceni VSC

december 3., vasárnap
12.45 Újpest FC–Paksi FC
15.15 Diósgyőri VTK–Zalaegerszegi TE FC
17.45 Ferencvárosi TC–Mezőkövesd Zsóry FC

Borítókép: pfla.hu

További tartalmak