Musorujsag
Élő Eredmények

Most akkor álom vagy cél a továbbjutás? A magyar válogatott Eb-csoportjának elemzése

Most akkor álom vagy cél a továbbjutás? A magyar válogatott Eb-csoportjának elemzése

m4sport.hu | Szerző: Kerényi Ervin

Miután szombat este Hamburgban kisorsolták a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság csoportjait, Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és Marco Rossi szövetségi kapitány is rapid értékelést adott a házigazda Németországot, valamint Skóciát és Svájcot magába foglaló négyesünkről.

Kapcsolódó tartalom

De a két véleményben felfedezhettünk némi ellentmondást, miként közelítették meg a magyar válogatott esélyeit, reményeit az A csoportban.

Csányi Sándor ezt mondta: „A selejtezők előtt a kijutás alapkövetelmény volt. Most a minimális célként azt kell kitűzni, hogy továbbjussunk a csoportból, aztán meglátjuk a továbbiakat.”

Marco Rossi így fogalmazott: „Az álmunk a továbbjutás, de ez egy álom. Nem mondhatjuk, hogy ez a célunk, két lábbal a földön kell maradnunk.”

Most akkor cél vagy álom?

Valójában mindkettő. Ez csak nézőpont kérdése.

Nem hinnénk, hogy az MLSZ elnöke és a válogatott kapitánya ennyire másként pozícionálná a magyar csapat értékét, de míg egyikük inkább a hozzáállás oldaláról közelítette meg a kérdést, a másik inkább szakmai szempontból.

Egyrészről, ha már csoportgyőztesként és veretlenül jutottunk ki az Európa-bajnokságra, és az elmúlt két-három évben többször is bizonyítottuk, hogy a legnagyobb csapatok ellen is képesek lehetünk borítani a papírformát, egyszerűen nem lehet, nem szabad nekimenni egy Eb-csoportnak másként, mint a továbbjutást megcélozva.

Másrészről, Rossinak abban igaza van, hogy az elmúlt évek biztató eredményei és teljesítménye mellett a magyar válogatott még nincs azon a polcon, hogy egy Eb-csoportból elvárható lenne a továbbjutása.

„Tudjuk, kik vagyunk, és azt is, milyen sokat kell fejlődnünk még. De azt kijelenthetjük, hogy senki se mehet ellenünk biztosra. Ez önmagában egy remek eredmény, de nem helyezhetünk túl nagy nyomást a játékosainkra” – tette hozzá a mester, a realitás talaján maradva.

MTI/Koszticsák Szilárd

A sorsolás nem rossz, de a csoport ettől még kőkemény

Közeli emlékeink vannak, milyen érzés egy halálcsoport tagjává válni, a 2021-ben rendezett Eb-n portugál, francia, német, a Nemzetek Ligája előző kiírásában angol, német, olasz négyesbe kerültünk. (A szerepünket ezúttal az albánok vették át, akiket a spanyolokkal, a horvátokkal és a címvédő olaszokkal sorsoltak össze.)

A mostani sorsolásunk azért jóval kegyesebb volt, mind a három kalapból kaphattunk volna erősebb és – talán mondhatni – kedvezőbb ellenfeleket is.

EPA/FILIP SINGER

Az első kalapból Németország talán a legjobb opció volt (erről majd később), a harmadik kalapból elkerültük a hollandokat és a horvátokat, de kaphattuk volna akár a szlovénokat is. A negyedik kalapból talán a legkeményebb dió esett a kosarunkba, hiszen Svájc helyet akár egy pótselejtezős válogatott is juthatott volna, de azt azért nem bánjuk, hogy a címvédő nem hozzánk került. Bármennyire is sebezhető a mostani olasz válogatott, a Nemzetek Ligájában oda-vissza legyőztek bennünket.

A német, skót, magyar, svájci csoport keménysége és nehézsége a kiegyensúlyozottságában rejlik.

Ha a FIFA-világranglistát vesszük alapul, csak két olyan négyes van a hatból, melyben a csapatok helyezésének átlaga alacsonyabb a miénknél (B, D). Tehát az A csoport minőségben is a jobbak között van.

Ha azonban a FIFA-világranglista helyezések különbségét átlagoljuk a csoportokban, az A csoportnál kapjuk a legkisebb számot. És még közel sincs.

A csoport: Németország, Skócia, Magyarország, Svájc
világranglista-helyezések átlaga: 24,25
világranglista-helyezések különbségének átlaga: 11,5

B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
világranglista-helyezések átlaga: 22,25
világranglista-helyezések különbségének átlaga: 27,16

C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
világranglista-helyezések átlaga: 27,5
világranglista-helyezések különbségének átlaga: 18,8

D csoport: Lengyelország/Wales/Finnország/Észtország, Hollandia, Ausztria, Franciaország
világranglista-helyezések átlaga: 15,75
világranglista-helyezések különbségének átlaga: 17,5

E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, Izrael/Bosznia-Hercegovina/Ukrajna/Izland
világranglista-helyezések átlaga: 28,5
világranglista-helyezések különbségének átlaga: 24

F csoport: Törökország, Georgia/Görögország/Kazahsztán/Luxemburg, Portugália, Csehország
világranglista-helyezések átlaga: 32,5
világranglista-helyezések különbségének átlaga: 20,3

(A pótselejtezős csapatoknál az elképzelhető legmagasabb helyezéssel kalkuláltunk.)

Ellenfelek

Németország

Különös helyzetben vannak a háromszoros Európa-bajnok németek. A házigazda szerep mindig plusz löketet ad, de plusz nyomást is jelent, és a jelenlegi német garnitúra utóbbit nem kezeli túl jól.

A legutóbbi két vb-n a csoportkört sem élték túl, a 2020-es Eb-n a nyolcaddöntőben búcsúztak, miután egy ellenünk kiharcolt döntetlennel szenvedték tovább magukat a csoportból.

Gary Lineker a 2018-as vb-búcsú után újra is fogalmazta híres mondását: „A futball egyszerű játék. 22 ember kerget egy labdát 90 percen át, és a végén nem mindig a németek nyernek. Az előző verzió már a múlté.”

Ellenük szól, hogy a katari vb óta nem játszottak tétmérkőzést, ráadásul a felkészülési meccseken is pocsékul szerepeltek, 3 győzelem, 2 döntetlen és 6 vereség a mérlegük. A belgáktól, a lengyelektől, a japánoktól, a kolumbiaiaktól, a törököktől és az osztrákoktól is kikaptak 2023-ban.

Ezek alapján miért gondolná bárki, hogy Skócia, Svájc és Magyarország ellen biztosra mehetnek?

EPA/CHRISTIAN BRUNA

Szeptemberben kapitányt váltottak, Hansi Flick helyére Julian Nagelsmann érkezett, de első négy meccsén a korábbi Bayern-edző sem tudott látványos javulást elérni. A tehetség és kiválóság megvan a keretben, elég csak Musiala, Kimmich, Wirtz, Sané, Gabry, Rüdiger, Havertz és Gündogan nevét említeni, de a nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e bő fél év alatt egy olajozottan működő németes gépezetet kovácsolni a két generáció közé szorult válogatottból.

Svájc

Tiszteletet érdemelnek. Bármennyire is meglepő, az A csoportból a svájci válogatott nyújtotta a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt az elmúlt években: 2014 óta minden nagy tornán ott voltak és bejutottak a kieséses szakaszba (3 vb, két Eb), az elmúlt két Európa-bajnokságon lejátszott kilenc mérkőzésükön csupán egyszer szenvedtek vereséget a rendes játékidőben.

Közeli emlékünk is van velük, a 2018-as vb selejtezőjében kétszer is legyőzték a magyar válogatottat, összesen nyolc gólt szerezve.

Vannak klasszisaik és tehetséges játékosaik minden poszton, Sommer (Inter) a kapuban, Akanji (Man. City) a védelemben, Xhaka (Leverkusen) a középpályán és Shaqiri (Chicago Fire) vagy Okafor (Milan) a támadósorban.

EPA/LAURENT GILLIERON

Az Eb-selejtező azért megmutatta, akadnak nehézségeik: a sorozatot három győzelemmel kezdték, de ezt követően hét meccsből csak egyet nyertek meg, Andorra ellen. Októberben és novemberben Fehéroroszország, Izrael, Koszovó és Románia ellen három pontot szereztek. Teljesítményükben a pozitív és a negatív meglepetés ugyanúgy benne van: a 2020-as Eb-n a nyolcaddöntőben Franciaországot búcsúztatták, a 2022-es katari vb-n 6-1-re kaptak ki Portugáliától a 16 között.

De összességében nagyon veszélyesek, mert a nagy tornákon az utóbbi időben rendre jobban teljesítenek, mint amit várnak tőlük.

Skócia

A skótokkal nagyon hasonló utat járunk be, az elmúlt években felfelé ívelő pályára álltak: több mint két évtized várakozás után jutottak ki a 2020-as Eb-re, és a pótselejtezőben maradtak le a tavalyi világbajnokságról.

Az Eb-selejtezőben sokan felkapták a fejüket, amikor 2–0-ra legyőzték a spanyolokat, méghozzá a skót Szoboszlai Dominik, azaz Scott McTominay duplájával.

EPA/Robert Perry

Végül a spanyolok mögött jutottak ki a németországi tornára, de a Haalanddal és Ödegaarddal felálló norvégokat viszonylag simán utasították maguk mögé – minimum óvatosságra intő eredmények.

Esélyek

Nehéz a német válogatottat nem kiemelni ebből a csoportból, már csak a történelme és a keretben lakozó minőség miatt, a közelmúlt eredményei azonban extra izgalmakat csempésznek a várakozásokba, hiszen egy meccsen simán foghatóak és a magyar válogatottnak is vannak ezzel kapcsolatos pozitív tapasztalatai, elég csak az előző Eb-re vagy a tavalyi két NL-mérkőzésre gondolni.

A német mögött pedig papíron három igencsak hasonló válogatott küzdhet az egy vagy két továbbjutó helyért:

Skóciára, Svájcra és Magyarországra is jellemző, hogy hajlamosak szenvedni, ha dominálni kell a mérkőzéseket, ellenben közös erényük, hogy rendkívül nehéz legyőzni őket.

Készüljünk fel a döntetlenekre és körbeverésekre, nagy számolgatásokra, hihetetlen izgalmakra.

Miután június 14-én a német-skót nyitómeccsen az összes sör elfogyott Münchenben, másnap Svájc ellen kezdjük a tornát Kölnben, ezt követően a németek, majd a skótok várnak ránk, némileg könnyebbség, hogy ugyanazon a helyszínen, Stuttgartban.

Kapcsolódó tartalom

Amióta 24 csapat rézvételével rendezik az Eb-t a négy legjobb csoportharmadik is a kieséses szakaszba jut, megfigyelhető, hogy négy ponttal szinte biztos a nyolcaddöntős szereplés, de hárommal sem elképzelhetetlen.

A magyar válogatott szempontjából ez azt jelenti, hogy az első két mérkőzésen, tehát a németek és svájciak ellen legalább egy pontot szerezni kellene, hogy aztán Skóciával egy már-már kieséses meccsen találkozzunk, ahol egy győzelem szinte biztos továbbjutást jelentene.

Persze egy olyan forgatókönyvön sem lennénk meglepődve, ha pont Svájc vagy Németország ellen sikerülne egy bravúrgyőzelem és a skótok ellen már egy kibrusztolt pont elég lenne a legjobb tizenhathoz.

Emellett pedig arra is nagyon figyelni kell, nehogy beleszaladjunk egy többgólos vereségbe, mert a csoportharmadikak között jó eséllyel a gólkülönbség dönthet arról, ki utazhat haza.

Borítókép: Fotók: EPA/MTI

További tartalmak