Musorujsag
Élő Eredmények

Van létjogosultsága a kecskeméti sárcsatáknak? – Hétvégi hősök

Van létjogosultsága a kecskeméti sárcsatáknak? – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Megint egy dagonyás meccset játszott a Kecskemét hazai pályán, ezúttal viszont ki is kapott. Kellenek még saras meccsek Kecskemétre?

A kecskeméti pálya

Miután ezen a héten különböző ciklonok a csapadékok szinte valamennyi lehetséges formáját kimerítették, mindenki biztosra vette, hogy a Kecskemét hazai meccse megint egy nagyszabású dagonyázásba fullad. Tudták ezt a KTE-nél, mint klubnál meg úgy amúgy a környékükön is, hiszen Filus Andor ügyvezető elárulta, az egész város összefogott a mérkőzés megrendezéséért. Nem bonyolították túl a védekezést, visszanyúltak a legegyszerűbb, költséghatékonyabb megoldáshoz: lefóliázták a gyepet. Bamm!

Egyébként a mérkőzésen nem is tűnt annyira vészesnek a talaj, mint mondjuk novemberben a Fradi ellen, persze babapopsi-minőségűnek is nehéz lenne titulálni. Szabó István a meccs előtt, Horváth Dávid meg utána volt frappáns, előbbi kijelentette, hogy nem kertész, tehát nincs ráhatása a gyep minőségére, utóbbi meg szabadnapot adott a videóelemzőjének, mondván az itt történtek szakmai értéke nem illik a korábbi meccsek sorozatába.

Kapcsolódó tartalom

Mivel a Ferencváros eddig mindkétszer nemzetközi kupameccs környékén süllyedt el a sártengerben (a KTE újkori szárnyalása alatt), a közvélemény kicsit túlságosan is felkapta a pálya állapotát. Ez egy természetes és érthető reakció, de a döntés ugyebár a játékvezetőké, s ameddig ők nem ítélik balesetveszélyesnek a körülményeket, addig a meccsnek mennie kell. Kopogjuk le, de eddig igazuk is lett.

Adódik a kérdés: van létjogosultsága a kecskeméti sárcsatáknak?

Az egyik oldalon ott van a morbid és tragikus körülmények között született games must go on (vagyis a játékoknak folytatódnia kell), azaz ameddig a licenc pipa és a játékvezetői ámen is megérkezik, addig meccs van a Széktói Stadionban. Pont. Ráadásul ez az állapot a létesítményfejlesztési hullám és a szigorított licenc miatt egyéni probléma lett a Hírös városban, a fűtött, ultramodern gyepszőnyegeket már nem kezdi ki az időjárás máshol. A sport nem laboratóriumi kísérlet, az összetevők között – amelyek összességét legtöbbször teljesítményként aposztrofáljuk – szerepel a körülményekhez való alkalmazkodás is. Nincs két egyforma meccs: időjárás, emberi tényezők, miegymás.

Ugyanakkor adódik a kérdés: hogyha van a környéken ennél jobb lehetőség (pl. Szegeden), meg a halasztás is mindig ott van B opcióként, van-e értelme ennek a birkózásnak? Mennyiben sérül a versenyegyenlőség egy olyan meccsen, amelynek már a bemelegítésekor lehet tudni, hogy teljesen másak a körülmények, mint a szezon 32 másik bajnokiján? A mai modern futball elvisel-e olyan élvonalbeli bajnokikat, ami után automatikus a videóelemző szabadnapja?

Visszatérve az aktuális vizsgálati elemre, az MTK és a Kecskemét próbálta összjátékkal fricskázni az elemeket, ez időnként sikerült is. A kapukat viszont nem ezek, hanem a tizenegyesek veszélyeztették: Antonov kettőt lőtt be, Horváth Krisztofer egyet.

Kapcsolódó tartalom

Hálátlan kapussors

Hálátlan és hálátlan szerepbe esett kapusoktól volt hangos a Fehérvár–Puskás Akadémia mérkőzés, amelyen végül előbbi folytatta jó sorozatát. Ott volt például Tóth Balázs, akinek hálátlansága abszolút pozitív konnotációval bír: volt kenyéradója, nevelőklubja ellen védett tizenegyest. Mindjárt tegyük hozzá, hogy bár a bravúr az bravúr, a korábbi csapattárs, a fizimiskában egyébként Tóthra hajazó (kicsivel erősebb borostával rendelkező) Jakub Plsek nem állította nehéz feladat elé.

Kapcsolódó tartalom

A másik kapus esete nem erről a meccsről való, de ballépésének következményei azóta is sújtják. Kovács Dánielt még az előző szezon végén találták meg maguknak a fehérvári drukkerek, amikor a bennmaradás „ünneplésének” (jókora idézőjelben) szóvá tette, hogy egy korábbi szurkolói találkozón ő fizette a drukkerek kávéit. Ballépését ő is elismerte (nem a kávéfizetést, az emberibb gesztus volt), a baj csak az, hogy a szurkolótáborok ritkán a bocsánatos brigádból valók, amikor meg ennyire erős karakterek csapnak össze családon belül, az ritkán végződik egymásra borulással.

Kapcsolódó tartalom

A történet sajnos nincs ideális állapotban, Kovács Dánielt megtalálták a szurkolók, hiába kérte még közleményben is a Fehérvár ennek ellenkezőjét, hiába kért nyilvánosan is bocsánatot a kapus, a hétvégi bajnokin megint jött a kávés kiírás. Kovács vélhetően mentálisan erős, ha ezt elviseli, de jó kérdés, hogy vajon ekkora, kissé túlzó népharagban van-e jövője a fehérvári klubnál? A felháborodás persze érthető jelenség a szurkolók részéről, de a békítő szándék egyelőre olaj volt a tűzre, ők nem a történet békés lezárására gondolnak. Kovács Dániel nemcsak pénzével fizetett a kávékért, respektje is ráment az esetre.

Kapcsolódó tartalom

Pedig Fehérvárra most ismét süt a Nap, a csapat dobogós, jól teljesít, egyre több a szurkoló. Kívánjuk Kovácsnak és a Vidi-drukkereknek, hogy minden fókusz erre essen! S bár a Puskás most kikapott, a felcsúti őszre sem lehet panasz.

Fradi és Paks

A Ferencváros sorozatban negyedik alkalommal sem tudott nyerni a bajnokságban, s tekintve, hogy jelenleg milyen kézzelfogható különbség van az FTC és az OTP Bank Liga többi klubja között, itt már beszélhetünk tendenciáról, egyfajta hullámvölgyről is: a négyből csak egyszer lehetett a pályára fogni a gyengébb teljesítményt, a másik három csapat ügyesen ölte az FTC játékát, tán a Puskás és egy félidőn keresztül a Kövesd még fel is nőtt mellé.

15 forduló telt el, vagyis a bajnokság fele, de a Ferencváros nem vezeti jelenleg az OTP Bank Ligát. Ha azt vesszük, hogy ez az elmúlt hat szezonban egyaránt nem így volt, kapisgáljuk a hírértéket, kiáltjuk a meglepetés farkasát.

És akkor ott van a szenzáció miértje. A Paks. A szürrealista valóvilág, vagy a reális szürrealizmus – ahogy tetszik. Bognár György csapata elképesztőt megy, mindössze kettő bajnokiját vesztette el a szezonban, most pont az Újpestnek verte be az ötödik vereségét. A párosítás adta is magát a vezetőedzőnek egy kis trollkodásra, nevetve jegyezte meg, hogy már a Fradi-szurkolók is az Újpestnek szurkolnak miattuk (a budapesti zöld-fehér szurkolók persze cáfoltak). Bognár ugyanakkor fontos aspektusra világított rá: más, amikor egy csapat csak úgy magától mantrázza, hogy nem foglalkozik a tabellával, s más az, amikor ez tényleg így van. A Paks láthatóan fityiszt mutat az akut eredménykényszernek és az irreális elvárásoknak – milyen furcsa, hogy pont ennek köszönhetően szerepel irreálisan jól. Utóbbit maga Bognár György is abszolút elismeri.

Kapcsolódó tartalom

Szóval most ott tartunk, hogy a Ferencváros szerdai meccsétől függetlenül második, s az a helyzet, hogy az a mezőkövesdi kirándulás sem tűnik fix kettesnek az erőltetett menetben. Utána pedig jöhet egy jó Fradi–Paks, amely egyben az őszi szezon bajnoki döntője is lehet, ami tényleg a világon semmit nem jelent, de mégiscsak kemény. Egyelőre jó, hogy van olyan csapat, amelyik nyomasztja a címvédőt, de ez persze nem jelenti azt, hogy tavasszal nem történik az, mint a korábbi években: utcahosszas FTC-bajnoki cím.

Ha így is lesz, de mögöttük a Paks csap célba, Bognár György mosolya nem lesz kisebb.

A nyerő nemcsere

Érdekes hatalma van a játékmegszakításoknak a futballban, pláne amióta bevezették a videobírót – ugyebár szekvenciákra osztja a játékot, s mondjuk egy akciógól vizsgálata az előző pauzáig tart. De a játékmegszakítások eggyel (azért nem teljesen) konzervatívabb szerepe a cseréknél van, az edzői tervből, a nagy ideából akkor válhat valóság, pacsi-pacsi, egyik leül, másik besprintel és varázsol valami szépet.

Annál ritkább az az eset, amikor egy csere elmaradása hoz fordulatot egy meccsbe: ez történt Miskolcon, de kevéssé örülhettek neki a hazaiak. Mim Gergelyt egy aprócska játékmegszakítás választotta el a kiváló duplájától. A Zete szélsőjének hatosát már le is adta a technikai vezető a negyedik bírónak, de egy bombagól közbeszólt, a mester címet múlt héten még visszautasító Márton Gábor meg akkor már hagyta, hadd forrjon ki Mim alkotása, végül még egy szép találat lett belőle, aztán jött csak a negyedórával korábbra tervezett változtatás.

Kapcsolódó tartalom

A Zalaegerszeg nyilván nagyon fontos idegenbeli pontokat szerzett, összességében jól megfojtva a DVTK játékát. Kuznyecov csapata mezőnyben továbbra is jól teszi-veszi a labdát (545-165 volt a passzok aránya), de a kapura egyre veszélytelenebb. Az élmezőny meg ezzel arányosan egyre távolabb.

OTP Bank Liga, 15. forduló:

Kecskeméti TE–MTK Budapest 1–2
Fehérvár FC–Puskás Akadémia 3–1
Kisvárda-Master Good–Debreceni VSC 0–0
Újpest FC–Paksi FC 1–2
Diósgyőri VTK–Zalaegerszegi TE FC 0–3
Ferencvárosi TC–Mezőkövesd Zsóry FC 0–0

Az OTP Bank Liga állása 15 forduló után.

A 4. fordulóból elhalasztott mérkőzés:

12.06., szerda
19.30 Mezőkövesd Zsóry FC–Ferencvárosi TC

A 16. forduló programja:

12.08., péntek
20.00 Puskás Akadémia FC–Kecskeméti TE

12.09., szombat
13.15 MTK Budapest–Debreceni VSC
15.45 Zalaegerszegi TE FC–Újpest FC

12.10., vasárnap
13.00 Kisvárda-Master Good–Diósgyőri VTK
15.30 Mezőkövesd Zsóry FC–Fehérvár FC
18.00 Paksi FC–Ferencvárosi TC

További tartalmak