Musorujsag
Élő Eredmények

Nem is olyan szokatlan az Újpest nyeretlen szériája

Nem is olyan szokatlan az Újpest nyeretlen szériája

m4sport.hu
Az újpestiek a hétvégén ahhoz a Zalaegerszeghez látogatnak, amelyik a lila-fehérek mostani formájához hasonlóan kezdték a bajnokságot.

Az Újpest labdarúgócsapata hazai környezetben 2-1-re kikapott a listavezető Pakstól az OTP Bank Liga 15. fordulójának vasárnapi mérkőzésén. A lila-fehérek sorozatban ötödik vereségüket szenvedték el a bajnokságban. A Ferencvárostól, a Fehérvártól és a Mezőkövesdtől idegenben, a Puskástól és a paksiaktól otthon kaptak ki. Ráasásul az öt találkozón mindössze három gólra voltak képesek.

Az ötmeccses vereségsorozat előtt a csapat a harmadik helyen állt, mindössze két ponttal lemaradva az akkor listavezető Ferencvárostól, mostanra viszont visszaesett a kilencedik helyre, mindössze hat ponttal megelőzve a más kieső helyen álló Zalaegerszeget, mellyel a következő fordulóban találkoznak. Az elmúlt tíz év bajnokságait figyelembe véve nem meglepő az újpestiek sorozata, az elmúlt évtized szinte valamennyi bajnokságában volt egy, a mostanihoz hasonló mélypontjuk.

Kapcsolódó tartalom

A 2022/23-as szezont hat nyeretlen meccsel kezdték, de akkor sikerült három döntetlent elérni a három vereség mellett, melyek közül minden bizonnyal  Fradi elleni hazai 0-6 fájhatott a legjobban. Az egy évvel korábbi pontvadászatban hasonlóan kezdtek (3 döntetlen, 3 vereség), de december-január se a lila-fehérek sikereitől volt hangos, öt meccsen egy győzelem mellett négy vereség volt a mérleg.

MTI/Koszticsák Szilárd

Úgy tűnik, a három döntetlen-három vereség megszokott, 2020 november/decemberében is sikerült egy ilyet összehozni. De 2020-ban az év eleje sem volt egyszerű, hiszen a januárban rajtoló tavaszi szezonban június elejéig egy győzelem és két döntetlen mellett hét vereséget sikerült felmutatni.

A 2018/19-es szezont sikerült hasonlóan befejezni, hat meccsen mindössze két pontot szerezni, és a 2017-es bajnokság végén is négy vereséggel ölelték körbe egyetlen győzelmüket. A 2015-ben rajtoló bajnokságot ugyan egy döntetlennel és két győzelemmel kezdték, az utána követező kilenc meccsükön azonban nem sikerült nyerni, négy vereség mellé öt döntetlen fért oda.

Kapcsolódó tartalom

A negatív spirálban lévő újpestiek a hétvégén ahhoz a Zalaegerszeghez utaznak, amely hasonlóan rosszul kezdte a bajnokságot, hiszen az első hat fordulóban mindössze egy győzelmet tudtak felmutatni az öt vereség mellett. Talán ennek is köszönhető, hogy jelenleg a 11., kiesést jelentő helyről várják a fordulót, ugyanannyi ponttal, mint a már bennmaradást érő helyen álló Mezőkövesd.

De nem csak az újpestieké és a zalaiaké ebben a szezonban az egyetlen olyan sorozat amikor öt meccsen keresztül nem tudtak nyerni, a Kisvárdának is volt egy ötös nyeretlen sorozata a szezon elején, abba viszont belefért egy MTK elleni pontszerzés. A várdaiaknak tavaly volt egy tízmeccses nyeretlen sorozatuk is, melybe azért sikerült hat döntetlent is felmutatni.

A Mezőkövesd négy vereség mellett egy döntetlennel kezdte az idei bajnokságot, majd a folytatásban egy győzelem után újabb három vereség következett, így kilenc forduló után mindössze négy ponttal álltak az utolsó helyen. Hasonlóra képesek voltak októberben is, akkor is volt egy 5 meccs/1 pontos sorozatuk. A kövesdieknek minden évben van egy-egy mélypontjuk, 2022 márciusában öt meccsen két pont, míg egy évvel korábban hat  találkozón sikerült egy pontot szerezniük. A legkomolyabb mélypont 2020 őszén volt a kövesdieknél, akkor hét meccsen sikerült egy döntetlent összehozni, de öt vereségük akkor sem volt zsinórban.

Kuttor Attila, a Mezőkövesd vezetőedzõje (MTI/Kovács Tamás)

Hasonlóan alakult az MTK októberi szereplése is, négy egymást követő meccsen maradtak pont nélkül, majd a paksi 0-0 jelentette azt számukra, hogy ne ők legyenek az első csapat a szezonban amelyiknek összejön az öt vereség zsinórban. A kék-fehéreknek 2021 telén is volt egy hasonló szériájuk, akkor tíz meccsen egy győzelem  és két döntetlen mellett hét vereségük volt. 2019-ben viszont sikerült egy hetes vereségsorozattal zárni a bajnokságot, de nézhetjük úgy is, hogy 13 meccsből mindössze egy-egy döntetlen és vereségük volt a 11 vereség mellett.

Kapcsolódó tartalom

A Vasas a tavalyi szezon hajrájában tudott összehozni egy ötös vereségsorozatot, de már a bajnokság rajtja sem volt egyszerű számukra, hiszen csak a 11. fordulóban szerezték meg első győzelmüket hat döntetlen és négy vereség után. A Gyirmótnak a 2021-es bajnokságban voltak hasonló mélyrepülései, hiszen három döntetlennel és négy vereséggel kezdték a bajnokságot, majd a hajrában volt egy tizenegy meccses nyeretlen sorozatuk, hat döntetlennel és öt vereséggel.

A tavalyi szezonban nem sok győzelemnek örülhettek az angyalföldiek (Fotó: Vasas FC)

A Budafok tud még hasonlóan rossz sorozatot felmutatni az elmúlt évekből, a 2020/21-es szezon hajrájában sikerült tíz meccsen egy pontot szerezniük, nem nehéz kiszámolni,hogy nekik is összejött egy ötös vereség-sorozat. A csúcsot azonban a Kapsovár tartja, 2020 tavaszán a somogyiaknak nyolc bajnoki meccsen keresztül sikerült pont nélkül maradniuk.

A felsoroltak közül a Vasas, a Gyirmót, a Budafok és a Kaposvár is kiesett, miként az MTK is búcsúzott 2019 tavaszán. A mostani bajnokságból még sok van hátra, de egy újabb hasonló mélyrepülés valószínűleg egyik csapatnak sem fér bele.

A 16. forduló programja:
december 8., péntek:
Puskás Akadémia FC-Kecskeméti TE 20.00
december 9., szombat:
MTK Budapest-Debreceni VSC 13.15
ZTE FC-Újpest FC 15.45
december 10., vasárnap:
Kisvárda Master Good-Diósgyőri VTK 13.00
Mezőkövesd Zsóry FC-Fehérvár FC 15.30
Paksi FC-Ferencvárosi TC 18.00

Az M4 Sport és az m4sport.hu valamennyi találkozót élőben közvetíti.

Borítókép: Nebojsa Vignjevic, az újpesti csapat szerb vezetőedzője (MTI/Hegedüs Róbert)

További tartalmak