Musorujsag
Élő Eredmények

Paks–Ferencváros: ki lesz az őszi első?

Paks–Ferencváros: ki lesz az őszi első?

m4sport.hu
Az OTP Bank Liga 16. fordulójának rangadóján a listavezető Paks a második helyezett Ferencvárost fogadja – a mérkőzést 18 órától az M4 Sport élőben közvetíti. A találkozó nagy valószínűség szerint az őszi elsőségről dönt.

A két csapat legutóbb augusztus 27-én játszott egymással, és akkor a még Máté Csaba vezette Fradi 6–1-re kiütötte a Paksot a Groupama Arénában.

Hasonló eredményt most nehéz lenne elképzelni, a kissé döcögősen kezdő Paks azóta ugyanis úgy megemberelte magát, hogy jelenleg vezeti a tabellát. Bognár György együttese talán kevésbé eredményes, de ugyanolyan intenzív, mint ahogy azt az előző években megszokhattuk, és ez a fajta foci továbbra sem fekszik az NB I mezőnyének. A Fradi – ezzel szemben – egy négymeccses nyeretlen sorozatot szakított meg hét közben, miután a negyedik fordulóból elhalasztott Mezőkövesd elleni bajnokit 2–0-ra megnyerte. Ettől függetlenül nem kell kongatni a vészharangot az Üllői úton, az eredmények ellenére a Fradi teljesítménye jó volt, ráadásul egy újabb győzelemmel a táblázaton is helyre állna a világ rendje. De nézzük, hogyan is teljesített eddig a két csapat.

Kezdjük rögtön azzal, hogy a Wyscout szerint a várható pontok (expected points) alapján a Fradi az első 31 ponttal, míg a Paks a harmadik 24-gyel (ezen a listán a Debrecen a második 26-tal). Ez elsőre talán kissé meglepő lehet, de van rá magyarázat. A különbség a két csapat védekezésében keresendő. Igaz, hogy a Fradi és a Paks is 16-16 gólt kapott, de míg a Fradi 16,22-es xGA mellett hozta ezt össze, addig a Paks xGA-ja 22,66 – vagyis a Fradi pontosan annyi gólt kapott, ahányat az ellenfelek helyzeteinek minősége alapján kapnia kellett, a Paks viszont hattal kevesebbet. Ezt a hat gólt egyébként Szappanos Péter fogta ki, aki vezeti a megelőzött gól (prevented goals) mutatót a kapusok között.

(fotó: MTI/Illyés Tibor)

Egyelőre tehát Szappanos bravúrjainak köszönhető a Paks vezető helye.

Ami jó hír, hogy a kapu előtt is ez a két csapat a legjobb: a Fradi 35,31-es xG-t dolgozott ki eddig, erre rúgott 37 gólt, míg a Paks 27,43-as xG mellett szerzett 29-et.

Dejan Stankovic és Bognár György is a támadófutball híve, a csapataik stílusát illetően viszont nagyon nagy a különbség. Nem meglepő módon a címvédő birtokolja a legtöbbet a labdát és ő játszik a legtöbb passzal. A Paks teljesen a másik véglet: a legkisebb labdabirtoklás és a legkevesebb passz. A Fradi rendszerint a kapustól indítja meg a támadásokat, és lassan, rövid passzokkal próbál felérni a kapu elé. A Paks a káoszfocit szereti: legyen minél többet a levegőben a labda, és legyen minél több labdabirtoklás-váltás. Az egész mezőnyben a Paksnak van a legtöbb párharca (3435) és a legtöbb labdaszerzése az ellenfél térfelén (560). Bognár Györgynek az a célja, hogy játékosai állandóan ott legyenek az ellenfél védőharmadában, és egy-egy labdaszerzést követően gyakorlatilag azonnal lövőhelyzetbe kerüljenek. Az NB I-ben csak a Paks játszik ennyire párharcerős és intenzív focit, így nem csoda, hogy az ellenfelek legtöbbször nem tudnak mit kezdeni velük.

A Bognár-foci másik jellegzetessége a rengeteg beadás. Talán mondani sem kell, hogy ebben a tekintetben is a Paks az első, amely folyamatosan püföli be a labdákat a kapu elé. A Paks lövéstérképén is egyértelműen látszik, hogy a gólok jelentős részét közvetlenül a kapu elől szerzik – ezek közül többet az ötösön belülről –, ami a sok beadással játszó csapatok sajátja. Bognárék pontrúgás után is veszélyesek, szöglet után például már tíz gólt lőttek, amivel szintén ők az elsők. Ebben a tekintetben a Fradi a második, Stankovicéknak hét gólja van szöglet után, úgyhogy a pontrúgásokra mindkét csapatnál érdemes lesz odafigyelni.

Hogy alapvetően egy fordulatos és intenzív meccsre lehet számítani, azt a PPDA-mutató vetíti előre. Arról ugye már volt szó, hogy toronymagasan a Paks szerzi a legtöbb labdát az ellenfél térfelén, de a PPDA is jól reflektál arra, hogy ki milyen stílusban futballozik. A PPDA azt mutatja meg, hogy egy csapat hány passzt enged az ellenfelének a saját térfelén, mielőtt valamilyen védekező akciót hajtana végre. Ha egy csapatnak alacsony a PPDA-ja, akkor azt mondhatjuk, hogy intenzíven támad le, ha magas, akkor nyomás nélkül hagyja kibontakozni az ellenfelet. Nos, ebben a tekintetben a Fradi az első (7,49), amelynek a letámadása nagyon sokat javult Stankovic vezetése alatt – különösen a nemzetközi meccseken –, a Paks pedig a harmadik (8,76).

Ez alapján intenzív meccsre kell készülni, valószínűleg nem azt fogjuk látni, hogy a Fradi hosszan birtokolja a labdát az ellenfél térfelén, miközben a Paks foggal-körömmel védi a saját tizenhatosának előterét.

A labdaszerzések helye (bal: FTC, jobb: Paks) jól mutatja a két csapat szándékát: minél előbb, az ellenfél kapujához lehető legközelebb visszaszerezni a labdát. Vasárnap is erre készülhetünk.

A két csapat közti minőségbeli különbség nyilvánvaló, a jelenlegi helyezések ellenére a Fradi a meccs nagy esélyese. A Pakson viszont nincs semmilyen nyomás, még vereség esetén is másodikak lesznek, amit valószínűleg aláírtak volna a szezon elején. Döntetlen esetén viszont maradnának az élen, egy győzelemmel pedig biztos őszi elsők lennének, függetlenül attól, hogy mit játszik a Fradi a Zalaegerszeggel az idei utolsó fordulóban.

OTP Bank Liga, 16. forduló
Puskás Akadémia FC-Kecskeméti TE 3-0
MTK Budapest-Debreceni VSC 2-1
ZTE FC-Újpest FC 1-1
vasárnap
13.00: Kisvárda Master Good-Diósgyőri VTK (M4 Sport)
15.30: Mezőkövesd Zsóry FC-Fehérvár FC (M4 Sport)
18.00: Paksi FC-Ferencvárosi TC (M4 Sport)

További tartalmak