Musorujsag
Élő Eredmények

Az Énok iskolája: a magyar foci különleges vitatott jelenetei 2023-ból

Az Énok iskolája: a magyar foci különleges vitatott jelenetei 2023-ból

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
A labdarúgás – minden más sportággal egyetemben – érzelmek, vélemények előállítására szolgál, a mérkőzéseken és egyéb közösségi eseményeken túl pedig már a média is kiváló felület ezek közvetítésére. A magyar futball idén is bővelkedett gazdag utóéletű, különböző meglátásokat összecsördítő jelenetekben, ezek különlegesebb, egyedibb eseteit gyűjtöttük össze az év végén.

„Értünk egymás nyelvén, minden szó beszél
Mégis másképp érted, mint ahogyan én
Más a szó, ha mondod, más ha hallgatod
Nem tudná a bal kéz, mit akar a jobb
Én tudom a dallamot, te tudod a szót
Én mondom az igazat, és te mondod a jót
Az én igazam nem biztos, hogy neked nagyon jó […]”

– LGT: Egy elfelejtett szó

KACSKA TIZENEGYES, DE SZABÁLYTALAN IS?

Konkrétan a magyar klubfutball első tétmeccsére jutott egy ilyen, Marquinhosnak köszönhetően. A ferencvárosi szélső Zalaegerszegen végezte el a csapatának megítélt tizenegyest, meglehetősen kacskán, szinte még hálót sem ért a labda, amikor Demjén Patrik már rohant reklamálni. A labda íve valóban mintha arról tanúskodott volna, hogy a brazil eredetileg nem így akarta elvégezni a tizenegyest, erős volt a gyanú, hogy konkrétan a másik lábát találta el a labdával – ami szabálytalan lett volna.

Hosszú VAR-ozás végén a játékvezető megadta a gólt, elvégre nem talált rá egyértelmű képi bizonyítékot, hogy valóban „kettős érintés” történt Marquinhosnál. Az M4 Sport online felületeinek olvasóit is megosztotta a kérdés, hiszen több mint 2000 szavazó nagyjából kétharmada gondolta csak jogosnak az ítéletet.

Első blikkre biztosan az ellentáborba tartozott Horváth Zsolt, az M4 Sport szakértője, aki a félidei értékelés során elég sarkos véleményt fogalmazott meg az esettel kapcsolatban:

„Nem megbántva senkit, de ez az ítélet egyértelművé tette, hogy a VAR-szobában ülők közül senki nem focizott vizes füves pályán, mert ellenkező esetben láthatták volna, hogy ezt az ívet sehogy másképp nem tudná leírni a labda. Kapott egy tompítást, így tudott egy érdekes röppályát leírva a hálóba esni, teljesen egyértelmű volt, hogy mindkét lábat érintette.”

Kapcsolódó tartalom

Abban igaza volt Horváth Zsoltnak, hogy valami nem volt kóser ezzel a büntetővel, de a játékvezetőnek ez esetben nem a fizika törvényeire és esetleges gyakorlati tapasztalataira, hanem a két szemére kellett hagyatkoznia ebben az esetben.

Mindenesetre ritka, hogy egy suta mozdulat ekkora vihart kavar, még a Gurulj be lassítva!-podcast akkori adásában is ez szolgáltatta a fő csapásirányt.

AZ ÉNOK ISKOLÁJA

Jelentkezzen, aki március előtt arra tippelt volna, hogy a magyar focival kapcsolatos egyik legjelentősebb morális vita az ÜNNEPÉLYES KEZDŐRÚGÁSOKKAL kapcsolatban robban ki! Varga Énok és Senkó Zsombor találkozója egy elképesztő kommentáradatot váltott ki, amelynek végére néhány héttel később az MLSZ keződrúgásreformja tett pontot.

Ott kezdődött, hogy az MTK–Diósgyőr (4–2) akkor még NB II-es bajnoki félidejében egy kissrác, az azóta már-már legendává váló Varga Énok kapta a családjától az ajándékot, Stieber Zoltán meg egy legurítást adott neki pluszba, amivel a srác a diósgyőri kapuig gyalogolhatott.

Igen ám, de az ott álló Senkó Zsombort nem tájékoztatták előre a partizánakcióról, hirtelenjében pedig nem vette fel a cukiságot, Énok első és második kísérletét is hárította. A fiatal kapusra „bátor és férfias” kommentek formájában komoly kis össztűz zúdult, végül Kuznyecov Szergej vette védelmébe játékosát, mondván, nem tudtak előre a dologról. 

Énok számára pozitívan zárult a sztori, hiszen a Diósgyőr meghívta, s tejben-vajban megfürdette, alaposan kiengesztelve őt, de még a Pick Szeged is meginvitálta magához egy meccs előtti középkezdésre.

Kapcsolódó tartalom

Ha mindez – és az ezzel járó elképesztő médiacunami – nem lett volna elég, hat nappal később újabb kisfiú indult útnak a kezdőkörből, most a Vasas–Paks meccsen, a Hungária körúton történtekből tanulva előre leegyeztetve minden érintettel a szólót. S bár ott nem volt baj a kapus hozzáállásával (vagy pontosan mi is a diagnózis Senkó reakciójáról?), a lendülettől azonban a srác nekiesett a kapufának, kis híján sérülést szenvedve.

Kapcsolódó tartalom

A hosszas kezdőrúgásvita végül egy héttel később lezárult: az MLSZ nyilvánosságra hozta új kezdőrúgásreguláját, amely egyszer s mindenkorra megszüntette a hasonló cukiságokat, vitákat, kommentborzalmakat. Ennek értelmében most már a lehető legrövidebb alatt kell elvégezni, séta föl, gurítás, sprint le. Cuki kissrácok magánszáma nincs többé – de vélhetően vita sem lesz.

A KEZEZÉS, AMI BENNMARADÁST ÉR – HETETT VOLNA

A legkomolyabb utóélettel egyértelműen a Puskás Akadémia–Honvéd meccs egyetlen apró mozdulata rendelkezik, érthető is, hiszen nagyon kiélezett helyzetben, úgymond élet és halál között történt. A Honvéd sorozatban másodszor érkezett Felcsútra az utolsó fordulóban, ezúttal viszont lépéshátrányban: több pontot kellett szereznie a Pancho Arénában, mint a Fehérvárnak a Vasas ellen. Mivel utóbbi mérkőzés 0–0 lett, erre adott volt a lehetőség a fővárosiaknak. Az akkor még Dean Klafuric edzette csapat közel is kerülhetett volna a bravúrhoz: a mindent eldöntő meccs 82. percében (gól nélküli állásnál) Brandon Domingues tört be a tizenhatoson belülre, az előtte felpattanó labdába Szolnoki Roland láthatóan kézzel ütött bele – az ítélet szöglet, amin a videobíró nem változtatott. Sőt, még Domingues kapott sárga lapot reklamálásért, ami csupán annyiból releváns, hogy néhány perccel később ki is állították, emiatt új csapatában (a Debrecenben) késett a bajnoki bemutatkozása.

Kapcsolódó tartalom

A győzelmi kényszerben lévő kispestiek végül 2–1-re kikaptak, s búcsúztak az OTP Bank Ligától.

A szituáció nem maradt utóélet nélkül. Érdekes módon a Honvéd-szurkolók részéről kisebb volt a felháborodás, ők inkább a klub- és szakmai vezetésben, no meg néhány játékosban találtak felelőst. Tegyük hozzá, hogy a kispestiek jelenlegi szereplése arra utal, már ekkortájt sem volt minden rendben errefelé. Dean Klafuric viszont védte a csapatát, szerinte játékosai nem ezt érdemelték, mert a bajnokság során felismerhető stílusban játszottak.

„Nem tudom, mit mondjak ebben a helyzetben. Mindenki láthatta, mi történt, nem találok szavakat. Azt gondolom, egyértelmű tizenegyes volt – dühöngött a Honvéd edzője a lefújás után. – Nem értem, ilyen helyzeteben a játékvezető miért nem megy ki a monitorhoz, Le kellett volna ezt ellenőriznie, kötelessége lett volna. Egyértelmű volt.”

Kapcsolódó tartalom

Gyorsan tegyük hozzá, hogy Vad II István játékvezetőnek akkor kellett volna kimennie ellenőrizni az esetet, ha erre az Iványi Zoltán-vezette VAR-kocsitól utasítást kap. Az MLSZ is utóbbit vonta felelősségre, konkrétan felfüggesztette a rutinos bírót, aki egy ideje már csak videobíróként kapott szerepet.

Maga az eset egyébként meglepően hamar elhalkult, két hónappal később viszont váratlanul ismét felkapta a közvélemény: Hanacsek Attila évértékelője után. Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) játékvezető bizottságának elnöke úgy fogalmazott, „egyetlen súlyos hiba nagy árnyékot vetett a játékvezetésre” – nem titkolva, hogy a Szolnoki-féle esetről van szó. Meglehetősen ritka, amikor egy döntésről hivatalosan is beismerik, hogy helytelen, ennek utóéletéről nyíltan vallott az elnök úr.

„Sok álmatlan éjszakát okozott a játékvezetőknek” – jegyezte meg Hanacsek, hozzátéve, hogy emberi hiba mindig lesz, ez alól a VAR sem kivétel, mivel ott is emberek döntenek. A Honvédnek viszont nem(csak) álmatlan éjszakák jutottak, erről egy igen kemény közleményben emlékeztek meg, Eső után köpönyeg címmel:

„Sok álmatlan éjszakát okozott a játékvezetőknek“ – összegzett Hanacsek Attila, aki megjegyezte, emberi hiba mindig lesz, ez alól a VAR sem kivétel, mivel ott is emberek döntenek.

Eddig tart az MTI beszámolója, azt pedig már csak mi tennénk hozzá, hogy ami a játékvezetőknek álmatlan éjszakákat, az a Budapest Honvédnak több száz millió forintos anyagi és jelentős erkölcsi kárt okozott.

A PAFC–Honvéd mérkőzés után az MLSZ felé is jeleztük, hogy számunkra elfogadhatatlan az ítélet, ezen pedig a hiba utólagos elismerése sem segít, és egyúttal bízunk benne, hogy a jövőben még tovább csökkenhet a súlyos hibák száma, hiszen a magyar futball érdeke, hogy elkerülhessük az ilyen eseteket.

Kapcsolódó tartalom

Hát, azóta végülis nem volt még egy csapat kiesését befolyásoló játékvezetői hiba, reméljük, nem is lesz akkor sem, amikor ez tényleg esedékes. Ami meg a Honvédot illeti, jelenleg a visszajutás még távoli projektnek tűnik, kisebb gondjuk is nagyobb annál.

TIZENEGYES HELYETT „KIFELÉ” PIROS LAP

Hát ahhoz képest, hogy a Honvéd bízott benne, az új bajnokság első fordulójára is jutott súlyos bírói hiba – legalábbis az m4sport.hu olvasóinak háromnegyede – több mint ötezer szavazat alapján – így gondolta. Az Újpest–Fehérvár meccsből alig telt el félóra, amikor Csoboth Kevin tört be a tizenhatoson belülre, Kasper Larsen egy bátor becsúszással szerelt előle, a hazai közönség egy emberként reklamált tizenegyest, akkor viszont Karakó Ferenc továbbot intett.

Kapcsolódó tartalom

Hogy miért volt ennyire különleges eset? Mert a stadionban mindenki azt hitte, hogy másfél perccel később a tizenegyest vizsgálja hosszú ideig a VAR, s bár nyilván azt is megtette, a valódi vita tárgya nem Larsen becsúszása, hanem annak nyomaként Csoboth taposása lett. Amikor Karakó kitrappolt a monitorhoz, már felvillant a lehetséges piros lap, ez pláne megzavarta az átlagszurkolót, vélhetően azt gondolta, rossz a felirat vagy Larsennek járna a piros. Ennek megfelelően nem akármilyen felháborodást és meglepődést váltott ki, amikor nemhogy bünti nem lett, de egyenesen újpesti kiállítás lett belőle. Zárójel: a tizenegyes is valóban rossz döntés lett volna, Larsen nem panaszkodott – igaz, Csoboth szabálytalansága révén sem reklamált.

Maga a szituáció elég nehéz, de alapvetően a felvételek alapján úgy tűnik, nem Csoboth taposott, hanem Larsen lába „vitte el” az egyensúlyát éppen elvesztő támadóét.

A véleményes piros lap intézménye egyébként néhány fordulóval később a Fehérvárt elérte, amikor Fiola Attilát állították ki kissé érthetetlen körülmények között.

Borítókép: Major Máté (M4 Sport)

További tartalmak