Musorujsag
Élő Eredmények

Elbocsátó, szép üzenet: nesze neked, fiatalperc! – Hétvégi hősök

Elbocsátó, szép üzenet: nesze neked, fiatalperc! – Hétvégi hősök

m4sport.hu | Szerző: Szepes Viktor
Visszatérőkről szólt az első forduló: Bényei Ágoston góllal köszönt a Nagyerdőnek, Stjepan Loncar is felavatta modern Fradi-mezét, Lukács Dániel meg kapásból kettőt vágott kecskeméti színekben. A legjobb téli igazolás pedig vélhetően a Windecker-családé!

Miskolci kiszállók

Amikor csend és béke honol széles e OTP Bank Ligában, mindenki megfeszítve készül a tavaszi menetelésre, s maximum az átigazolási híreket pörgetjük izgalmakért epekedve, a magyar foci rendszerint ledob valami abszurdbombát, amitől szaladnak a szemöldökök, szaporodnak a párbeszédek, kérdőjelek, mémek.

Most sem csalódtunk, ezúttal Diósgyőrből érkezett a várt váratlan: három nappal a tavaszi rajt előtt kirúgták a klubbal kimondottan eredményes Kuznyecov Szergejt.

Szerencsére nem hagytak minket a szürke ködben találgatni: egyszerű távozik-köszönjük-sok sikert közlemény helyett (vélhetően sejtették, hogy az időzítés ennél többet kíván, no meg nyilván a klubvezetés renoméja is) Magyar Mátyás tulajdonos kerek-perec kijelentette, hogy egyoldalú döntésről volt szó, mert csak olyan kollégákkal tudnak együtt dolgozni, akik számára a DVTK előrébb való, mint a saját márka építése.

Az okokat szimatoló újságírók jelentős része egyazon konklúzióra jutott: az a fránya fiatalszabály. (Nem szabály, ösztönzés, de mindenki szabálynak hívja, ne bonyolítsuk túl.) A DVTK fejei beleépítették a büdzsébe azt a potom 325 milliót, amely a 27.900 pontért jár – ennek fele a támogatott korosztály által gyűjtve –, Kuznyecov viszont szembement az olyan magyar sajátosságokkal, hogy neki holmi pénzügyi okokra hivatkozva megszabják, hogy kit mennyit szerepeltessen. A szezon első felében egyébként ennek számlálható jelei voltak: Jurek Gábor és Bényei Ágoston összesen 396 percet kapott a szakvezetőtől (azaz egy játékos meccsenként átlagosan 11 és fél percet), nagyjából háromszor ennyi lenne az a bizonyos keret, amiért a szezon végén csörren a kassza.

Mindez egyébként logikus magyarázat a különválásra. Egyetlen dolog nem tiszta a sztoriban: MIÉRT MOST? MIÉRT HÁROM NAPPAL A TAVASZI FOLYTATÁS ELŐTT? *további kérdőjelek helye*

Kuznyecov öröke (nemcsak eredményes, de jól szervezett focit is játszottak vele a miskolciak) egyelőre bizonytalan sorsú, első körben az akadémiai igazgató, Simon Miklós ült le ideiglenes szakvezetőként, pozíciójából adódóan amúgy sem riad vissza a fiataloktól, a tulajdonosi elvárás is tiszta: aligha meglepő, hogy Bényei és Jurek kezdőként kapott helyet a debreceni bajnokin, no és akkor ki szerezte a diósgyőri gólokat? Nyilván ők ketten, mindketten első NB I-es találatukat jegyezve. Más kérdés, hogy három pontot nem ért végül, de egy iksz a Nagyerdei Stadionban abszolút nem rossz eredmény a körülmények ismeretében.

Kuznyecov már nem, de volt olyan miskolci távozó, aki főszerepet játszott a 18. fordulóban: Lukács Dániel. A játékos egészen kacskaringós utat járt be Kecskemét és Kecskemét között az elmúlt években – a feljutó csapatból gólkirályként már idő előtt elígérkezett Diósgyőrbe, amellyel szintén feljutott, majd fél év NB I után indult a visszajárat Hírös városba. A visszatérés aligha lehetett volna sikeresebb: az első 13 perc után már két gólnál járt, végül a KTE a vezérletével nyert Mezőkövesden. A duplázó támadó a meccs után megjegyezte, hogy korábban a Honvéd II-ben már játszott együtt Banó-Szabó Bencével és Májer Milánnal, így nem véletlenül találta meg velük gyorsan a közös hangot. A szálak összeérnek: ki volt az edzőjük ott? Hát persze, hogy a Kuznyecov helyére beugró Simon Miklós!

Lukács evangéliuma.

Tetemrehívás

A Hétvégi hősök-rovat könnyed hangvétele révén egy-egy topik átfordulhat a viccelődés oldalára is, de most tartózkodni kell ettől, tisztelve az újpesti szurkolókat, a klub magyar futballnak adott értékét, dicső történelmét. Az ember nyilván sajnálja a lila-fehér szurkolókat, a klub legendáit, s azokat az alkalmazottjait, akik számára sokat jelent az Újpest FC, de eléggé érthetetlen és megfejthetetlen, ami a IV. kerületben történik. Nem győztük elégszer hangsúlyozni, mennyivel másképp nézett ez ki augusztus-szeptemberben, amikor a csapat korrekt focival ostromolta  a dobogót, aztán teljes leolvadás következett, aminek egyelőre nem látszódik a vége.

A hét nyeretlen meccsel befejezett őszi szezon után eltelt másfél hónap, egyetlen játékos érkezett, semmi nem utalt rá, hogy az Újpest más arcát mutatja, mint decemberben, de hát mégis eltelt egy csomó idő, ilyenkor profi klubnál lehet – hogy is szokták mondani? – rendezni a sorokat, konszolidálni, csapatot építeni.

Az MTK otthonában nyújtott teljesítmény minden téren kiábrándító volt. Az Újpest nagyjából öt percig futballozott elfogadhatóan, további 85-ben pedig tanácstalanul, pontatlanul, cakumpakk rosszul. A szokásosnál türelmetlenebb vendégszektor elég látványos kórképet festett a jelen csapatáról:

  1. Hajrá, lilák!
  2. Rendkívül gyenge és takarodóra való felszólítás
  3. Gúnyos ollézás a sajátoknak
  4. Néma csend és hazaszivárgás

Az MTK labdaszerzései az Újpest ellen – hétszer is az ún. 14-es zónában, ami az ellenfél tizenhatosa előtti legveszélyesebb terület.

Nebojsa Vignjevicsnek kétségtelenül igaza volt, hogy fontos játékosok hiányoztak sérülés miatt, a keretet pedig van hova bővíteni. De hát Tajtival, Onovóval vagy éppen Kiss Tamással produkálta azt amit december végén is a csapat, s tényleg annyira kilátástalanul futballozott a fejesekkel büntető MTK ellen, hogy mintha a probléma mélyebben gyökerezne.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

M4 Sport (@m4sportofficial) által megosztott bejegyzés

Az újpesti tábor – amely 90 perc néma csöndet hirdetett a DVSC elleni keddi csörtére – az első tavaszi fordulóból nem, de az azóta felröppent sajtóhírekből már meríthet erőt: Duchatelet a klub eladásáról tárgyal, Vignjevics sorsa is bizonytalan. Mindenesetre ismét közeledik a veszélyzóna…

Szeretlek, kincsem!

Ha létezik áldott hét, akkor Windecker József számára 2024 5. hete minden bizonnyal az lesz: szerdán megszületett második gyermeke, majd vasárnap gólt szerzett és a Paks legyőzte a Puskás Akadémiát. A középpályás a születős gólörömök közül a ringatósat választotta, a meccs után pedig nem győzte dicsérni feleségét, aki életet adott a legifjabb Windeckernek (innen is tisztelet minden édesanyának!).

A sport ezért is jó: segít megélni, megosztani az ember örömeit, legyen szó bármelyik résztvevőről, játékostól szurkolóig. Valahogy különleges és megható, amikor egy meccs utáni interjú nemcsak a jobban játszottunkról, megérdemelten nyertünkről, dolgozunk továbbról szól, kiderül, hogy a futballisták, edzők valójában ugyanolyan emberek, mint mi.

De ha már a szakmáról van szó, mennyire jellemző kishazánk bajnokságára, hogy a győztes edző szerint rosszul játszott a csapata, a vesztes meg kifejezetten elégedett a sajátjaival, csak a standard szituációkért volt kár!

Hornyák Zsolt a széleken próbálta legyőzni a Paksot – végülis az egyenlítő gól is ebből született. A Puskás összesen 28 beadással próbálkozott.

Loncarék berúgják az ajtót

Az első nyári forduló után nem győztük dicsérni Stefan Loncart, a Debrecen középpályását, aki akkor két gólt vágott a Mezőkövesdnek. Nos, az első téli/tavaszi forduló után is Loncar az egyik főszereplő, csak éppen két karakterrel arrébb az igazság: Stjepan Loncar. A középpályás az Asztanából tért vissza a Ferencvároshoz, s talán sokan már nem jósoltak neki zöld-fehér jövőt, Dejan Sztankovics azonban kijelentette, ő lehet a Fradi eddig titkolt tavaszi ásza, igaz, az Ekl-keretből kispórolta.

Szavai nyomatékosítására kezdőbe dobta Kisvárdán a bosnyák középpályást, akinek voltak jó és kevésbé jó megmozdulásai, a meccs végkimenetele szempontjából viszont kulcsfontosságú gólt szerzett az első egyóra végén: saját kapufája után visszaédesgette magához a kipattanót, be is vágta.

Az FTC egyébként teljesen beújított középpályás fronton, Abu Fanit egy sorral feljebb küldte, Maiga és Loncar játszotta a két hatost. Mint a Fradi kisvárdai futballja: akadozott, de a célnak megfelelt.

Stjepan Loncar visszajáró vendég volt a kisvárdai kapunál.

OTP Bank Liga, 18. forduló:

MTK Budapest–Újpest FC 3–0
Zalaegerszegi TE FC–Fehérvár FC 3–1
Kisvárda-Master Good–Ferencvárosi TC 1–3
Debreceni VSC–Diósgyőri VTK 2–2
Mezőkövesd Zsóry FC–Kecskeméti TE 0–3
Paksi FC–Puskás Akadémia FC 2–1

M4 Sport

A 19. forduló programja:

február 6., péntek
17.45 Újpest FC–Debreceni VSC
20.00 Ferencvárosi TC–MTK Budapest

február 7., szerda
17.45 Kisvárda-Master Good–Fehérvár FC
20.00 Puskás Akadémia FC–Zalaegerszegi TE FC

február 8., csütörtök
16.00 Paksi FC–Mezőkövesd Zsóry FC
20.00 Kecskeméti TE–Diósgyőri VTK

Borítókép: Kuznyecov Szergej és Jurek Gábor (Fotók: dvtk.eu)

További tartalmak