Musorujsag
Élő Eredmények

Újra világ- és Európa-bajnokokkal egy csoportban a magyar válogatott? Minden, amit a Nemzetek Ligája-sorsolásról tudni érdemes

Újra világ- és Európa-bajnokokkal egy csoportban a magyar válogatott? Minden, amit a Nemzetek Ligája-sorsolásról tudni érdemes

m4sport.hu | Szerző: M. P.
Február 8-án, csütörtökön este 18 órától rendezik a Nemzetek Ligája 2024/25-ös kiírásának sorsolását – élőben az M4 Sporton. A magyar válogatott az A liga második kalapjából várja ellenfeleit, melyek között ismerős arcok, de új ellenfelek is lehetnek.

Gyors kisokos

Bár február 8-án már a negyedik Nemzetek Ligájára sorsolnak Párizsban, érdemes átvenni a legfontosabb tudnivalókat a lebonyolítással kapcsolatban.

Az Eb-re már sorsoltak, jöhet az NL. MTI/Koszticsák Szilárd

Az A, B és C ligákban 16-16 csapat található, ezeken belül négy csoportban, D ligánál más a helyzet, ott mindössze hat ország válogatottját osztják két hármas csoportra. A csapatok a 22/23-as kiírás szereplésére alapozva kerültek az egyes ligákba, az alsóbb divízióknak értelemszerűen a feljutás a cél míg az A liga válogatottjainak a minél jobb szereplés és végül a Nemzetek Ligája-trófea elhódítása – de legalább a nem visszaminősítés.

A csapatok csoportjaikban oda-visszavágós körmérkőzést játszanak dupla játéknapokon 2024 szeptemberében, októberében és novemberében. A magyar válogatott remek teljesítményének hála az előző kiírás után is az A, azaz a legerősebb ligában játszhat, a szabályokon azonban kicsit csavartak a mostani kiírásra.

A módosítás, hogy korábban csak a négy csoportgyőztes küzdött tovább a következő nyáron esedékes négyes döntőben, az új kiírásban viszont jövő márciusban egy oda-visszavágós negyeddöntőre kerül sor a csoportgyőztesek és másodikok között a Final Fourba jutásért (a negyedikek ugyanúgy kiesnek, míg a harmadikok osztályozót játszanak a közvetlen alatta lévő liga második helyezettjeivel).

Ha úgy végeznénk, mint ahogy 2022-es halálcsoportban, mehetnénk a négyes döntőért (fotó: MTI/Kovács Tamás)

Nagyobb a terhelés, de a tét és a jutalom is

A Nemzetek Ligájából ugyan kijutni nem lehet a 2026-os világbajnokságra, de az NL-lel közvetetten mégis megkezdődik az európai selejtezősorozat a két év múlva esedékes csúcseseményre.

A vb-selejtezőkön a 12 csoport győztese kijut majd a vb-re, míg a másodikok pótselejtezőt játszhatnak. Utóbbiakhoz csatlakozik az NL-ből a négy legjobb olyan csoportgyőztes, amelyik vb-selejtezőkön nem végzett a legjobb kettő között. Ez azt jelenti, hogy a Magyarországot is magában foglaló A divízió csoportgyőztesei mindenképpen legalább a pótselejtezőben érdekeltek lesznek.

Lehetséges csoportellenfelek

Marco Rossiék legutóbbi szereplésükkel az A divízió C csoportjának második, az összesített rangsor nyolcadik helyén végeztek, így a második kalapból várhatják a csütörtöki sorsolást.

Velünk azonos kalapba Dánia, Portugália és Belgium van, velük így nem kerülhetünk össze. Nem úgy, mint Eb-csoportellenfeleinkkel, Svájc és Németország a harmadik, míg Skócia a negyedik kalapból várja a párizsi eseményt.

Schäfer András és Willi Orbán a németek ellen (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Olyan válogatottak is érkezhetnek ismét Magyarországra, melyek az elmúlt években már megtapasztalhatták a Puskás Aréna hangulatát, ilyen az első kalapból Olaszország, a harmadikból a már említett német vagy akár a legutóbbi Eb-n ellenünk játszó francia csapat, de az elmúlt időszakban kis túlzással biztosra vehető ellenfél, Szerbia is érkezhet, ők a négyes kalapból indulnak.

Az A liga kalapbeosztása:

Első kalap: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Hollandia

Második kalap: Dánia, Portugália, Belgium, MAGYARORSZÁG

Harmadik kalap: Svájc, Németország, Lengyelország, Franciaország

Negyedik kalap: Izrael, Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Skócia

Az A liga  csoportjait sorsolják majd utolsóként (a D-vel kezdik). Elsőként az 1. kalapos csapatok kapnak csoportot, az elsőként kihúzott válogatott az 1. csoportba, a másodikként kihúzott a 2. csoportba kerül, majd így tovább a második, harmadik és negyedik kalapos nemzetek következnek.

Meccsek, közvetítések

A Nemzetek Ligája csoportmeccsei tehát szeptembertől novemberig tartanak, ennek a hat meccsnek az eredménye dönti el, hogy a magyar válogatott játszhat a négyes döntőért, osztályozózik egy B ligással, vagy biztosan visszaesik.

„A mérkőzések pontos időpontjait és azt, hogy ki mikor játszik hazai pályán és mikor idegenben, az UEFA határozza meg és – az eddigi tapasztalatok szerint – legkésőbb a sorsolás másnapján nyilvánosságra hozza” – olvasható az mlsz.hu oldalán.

A párizsi sorsolást február 8-án, 18 órától kezdik meg, ahogy a mérkőzéseket, úgy ezt is élőben követhetik az M4 Sporton és az m4sport.hu-n.

Borítókép: MTI/Kovács Tamás)

További tartalmak